in ,

DigiTest: Slimme tuinverlichting – WiZ ELPAS en WiZ grondspots review

Signify, het voormalig Philips Lightning en de makers van onder meer Phillips Hue, laat Europa ook steeds meer kennis maken met het merk WiZ. Met dit merk brengt Signify een iets goedkopere lijn slimme verlichting naar de mensen toe.

Wij van Digitailing zijn groot fan van Phillips Hue. Al onze lampen zijn dan ook van Hue, zowel op kantoor als thuis. Een enkele Innr-lamp is aan dit systeem toegevoegd want dit communiceert allemaal naadloos met elkaar op basis van Zibee. Waar Zigbee op basis van bluetooth, werkt WiZ op basis van WiFi. Je hebt dus geen aparte Hue of Zigbee-bridge nodig, de WiZ-app is al voldoende om je smarthome te voorzien van verlichting. Ook voor de twee sets tuinverlichting geldt eigenlijk hetzelfde.

Hier lopen we wel direct tegen onze twee pijnpunten aan. Je hebt dus een nieuwe app nodig en kunt de lampen niet aansturen via de hue-app. Maar dit is een beetje muggenziften want de lampen worden ook gewoon ondersteund door Google home, Alexa en Siri Shortcuts. Waar wel snel tegenaan wordt gelopen en dus het andere pijnpuntje is de WiFi-dekking. Niet iedere tuin heeft een hele goede dekking en dus kan dit wel eens problemen opleveren wanneer je de tuinverlichting aan je app wilt toevoegen en gebruiken.

In ons geval is dit geen probleem dus we bellen een bevriende elektricien die de ELPAS wandlamp (230v) netjes aansluit, terwijl ik zelf de grondspots positioneer. Deze zijn vanwege het 12V-laagspanningssysteem zelf heel veilig en eenvoudig te installeren. Wij beschikken over de starterskit die bestaat uit twee grondspots een adapter en een controler. Stekker in het buitenstopcontact, spots richten op de olijfboom en klaar.

Ook de ELPAS is inmiddels veilig aangesloten op het stroomnet en wordt ook toegevoegd aan de WiZ-app.

16 miljoen kleuren

Waar de Hue-lampen zijn verdeeld in lampen die met alleen wit licht en lampen die het hele kleurpallet bestrijken is dit bij WiZ niet het geval. De ELPAS beschikt volgens de makers zelfs over 16 miljoen kleuren, te veel om te checken maar wij houden het toch bij een warme gele tint. De wandlamp is zo’n 16 cm groot en weegt minder dan een pak suiker. Ondanks het gewicht en dat hij vrijwel volledig van kunststof is gemaakt oogt hij toch heel solide en is hij uiteraard volledig weerbestendig.

De spots zijn niet van kunststof maar van hoogwaardig aluminium. Ook wanneer ze niet aanstaan zijn het echte blikvangers. De spots op pin zijn tot 180 graden te draaien waardoor je je gekozen boom vanuit alle hoeken in de schijnwerpers kunt zetten. Je kunt de starterskit zelfs uitbreiden door er nog armaturen aan te voegen, tot wel vijf stuks.

Conclusie

WiZ is zoals gezegd de iets voordeligere variant van Hue, tenminste zo is het door moederbedrijf Signify in de markt gezet. Maar omdat het twee opzichzelfstaande systemen zijn gaat deze vlieger ook niet helemaal op. Beschik je al over Hue-lampen binnen maar wil je je tuin of terras een upgrade geven zijn de WiZ-lampen een zeer goede keuze. In een handomdraai maak je je buitenruimte ook na zonsondergang gezellig!

De WiZ ELPAS is verkrijgbaar met een CAP van € 89,99, de WiZ grondspots starterskit is iets duurder en koop je voor € 179,99. Niet heel goedkoop dus maar in vergelijking met de spots van Hue toch al snel zo’n € 100,- voordeliger.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Republic of Gamers onthult de ROG Phone 7 en ROG Phone 7 Ultimate

Consumenten bezig met inhaalslag