in

Een gids door de WMS-jungle

E-commerce blijft maar groeien en ondernemers staan hierdoor dan ook voor nieuwe uitdagingen. Een van deze uitdagingen is het managen van hun magazijn. De kenmerken van e-fulfilment zijn anders dan van traditionele magazijnen:

er zijn kleinere orders, het gaat vaak om losse stuks, snelle levering is belangrijk en er is een snel wisselend assortiment met een grote longtail (artikelen die niet zo vaak verkocht worden). Ook is er veel sprake van piekmomenten (denk aan Sinterklaas en Kerst), wordt er soms gebruik gemaakt van meerdere verkoopkanalen en is er een flinke retourstroom. Kortom: het pick-, pack- en shipproces in een e-commercewarehouse moet zo efficiënt mogelijk gebeuren.

Knelpunten bij traditionele magazijnen

Magazijnen van e-commercepartijen zijn vaak traditioneel opgezet. Wanneer een e-commerceonderneming nog klein is voldoet een traditioneel magazijn, maar groei zorgt natuurlijk wel voor nieuwe behoeftes. Dit zorgt voor knelpunten op verschillende gebieden. Zo kampen partijen veelal met een tekort aan picklocaties (vanwege het brede assortiment) en ligt de artikelvoorraad op meerdere locaties. Ook worden er regelmatig onlogische looproutes gebruikt, waardoor sommige routes met producten die veel worden verkocht vollopen. Vaak is er geen of een inefficiënte scanning en veel dubbele handelingen. Meestal worden er in zo’n situatie ongeveer 80 picks per man, per uur gehaald. Met een slim e-commerce Warehouse Management Systeem (WMS) kan dit oplopen tot wel 200 picks.

Een slim WMS

De keuze voor de implementatie van zo’n e-commerce WMS wordt vaak bepaald door verschillende KPI’s die e-commerceondernemers verbeterd willen zien: een versnelde verzend- en retourprocedure, een minimale foutmarge, snelle afhandeling van het retourproces en een hogere (pick)productiviteit. Slimme, regisserende WMS-systemen kunnen bijvoorbeeld real-time orders verwerken. Een order die vijf minuten geleden binnen is gekomen kan dan bijvoorbeeld meteen mee in de pickronde. Het systeem zorgt ervoor dat orders die goed bij elkaar passen in één batch terechtkomen. Ook is er vaak een koppeling met platformen of transporteurs. Bijvoorbeeld Amazon en Bol.com vragen om een specifieke manier van aanleveren.

Waar moet je op letten bij de keuze?

Het is dus een investering die veel voordelen kan opleveren, maar het is wel cruciaal om het juiste systeem te kiezen dat bij de bedrijfsstrategie past. Hieronder enkele kenmerken die van belang zijn voor succesvolle e-commerceoperaties in het magazijn waar je op dient te letten bij het kiezen van een WMS:

  • Wanneer je op zoek bent naar een WMS, check dan of deze het mogelijk maakt om mobiele apparatuur te gebruiken.
  • Het WMS moet in staat zijn om verschillende magazijnen te beheren. Ook is de implementatie van chaotische opslag van belang. Hierbij is het systeem in staat om meerdere producten op te slaan per voorraadbak, en daarbij zijn meerdere bakken per product mogelijk. Door deze flexibiliteit van opslaglocaties is er tot 30% minder ruimte nodig in het magazijn.
  • Het WMS moet in staat zijn om op efficiënte wijze om te gaan met goederenontvangst, voor zowel opberg- als wegzetprocessen.
  • Het systeem dient verschillende pickingstrategieën te ondersteunen. De keuze van pickingstrategie is een belangrijke factor voor magazijnoptimalisatie.
  • Ondersteuning van meerdere magazijnlocaties is ook belangrijk. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook virtuele leverancierslocaties of locaties van Amazon (Fulfillment by Amazon) of Bol.com.
  • Voorraadtelling en inventarisatie zijn ook belangrijk aspecten: dit dient snel en gemakkelijk gedaan te kunnen worden zonder al te veel inspanning. Dit gebeurt meestal met mobiele apparaten.
  • Beheer en rapportage zouden standaard in een WMS aanwezig moeten zijn.

Zodra je een mogelijke WMS-partner op het oog hebt, zijn er nog een aantal aanvullende vragen die je kunt stellen om tot een goede beslissing te komen:

  • Biedt de WMS-partner een open systeemarchitectuur en open interfaces aan?
  • Wordt de database in een cloud-systeem gezet of op jouw eigen server?
  • Kunnen derdepartijsystemen eenvoudig worden geïntegreerd? Dit is een belangrijk aspect voor de optimalisatie van het WMS bij bijvoorbeeld de vervoersmaatschappij.
  • Doet de WMS-partner de configuratie, implementatie en training zelf of wordt dit uitbesteed aan een externe partner?

Kortom, groeiende e-commerceoperaties zijn enorm complex omdat ze bepaald worden door veel verschillende factoren. Bepaal bij het uitzoeken van een passend WMS daarom welke factoren belangrijk zijn voor jouw onderneming.

Auteur: Farid Talhaoui, Key Account Manager, Descartes 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Jonge familieleden steeds meer onder druk door techhulpvraag van 55-plussers

Zes op de tien Nederlanders hebben twee of meer ongebruikte elektronicaproducten in huis