in

Eerste ‘digiboek’ is onderweg

Vlak na de Nederlandse introductie van de Sony e-reader duikt er vanuit Amerika alweer een heel ander soort boek op: een digi-novel. Anthony Zuiker, het brein achter de CSI tv-serie, zegt bezig te zijn met een nieuw formaal boek dat traditionele publicaties zal overschaduwen. Het is een uiting die boek, film en website weet te combineren tot een geheel, zo meldt internationaal persbureau Reuters.

Het project van Zuiker heet ‘Level 26’ en is een misdaadverhaal waarbij lezers uitgenodigd worden via een website filmpjes te bekijken die te maken hebben met het verhaal. Na elke twintig bladzijden moet de lezer inloggen met een speciale code. Dan krijgt hij een clip van drie minuten te zien. Via diezelfde website is het ook mogelijk niet alleen met anderen over het boek te praten, maar ook elementen aan het verhaal toe te voegen.

‘Bedrijven redden het niet door alleen maar een ding heel goed te doen’, zo legt Zuiker uit. ‘De toekomst van entertainment ligt in de combinatie en samensmelting van diverse vormen.’ Ook op andere gebieden is die ontwikkeling al te zien; denk aan televisies waarop je kunt internetten of bestanden van de computer kunt afspelen.

Zuiker verkondigt de digi-novel overigens niet als toekomstbeeld voor de uitgeefwereld. Wel kan die wereld een opsteker gebruiken, vandaar deze geheel nieuwe ervaring. ‘Technologie wordt een steeds groter en belangrijker onderdeel van het dagelijks leven en daarom is het geen slecht idee daar  meer gebruik van te maken voor ontspanning en entertainment.’

Het digiboek is niet in alle vormen op een normale e-reader te bekijken, vandaar dat gebruikers nog steeds moeten inloggen op een website. Wellicht brengt een toekomstige multimedia tablet van Apple daar verandering in, zo gaan de hoopvolle geruchten.

Sony Ericsson Xperia X2

IFA highlights van Sony