in

Foto’s op smartphone worden door de gemiddelde consument voor slechts €10,37 opgeofferd

Hoewel mensen beweren dat ze meer waarde hechten aan hun herinneringen dan enige andere vorm van gegevens die zijn opgeslagen op hun digitale apparaten, zijn ze maar al te bereid om deze voor een laag bedrag te verkopen, aldus onderzoek door Kaspersky Lab.

Onderzoek heeft aangetoond dat wereldwijd 49% van de ondervraagden gevoelige en privéfoto’s van zichzelf beschouwen als de meest waardevolle gegevens die ze op hun apparaten hebben,

gevolgd door foto’s van hun kinderen en partners. In Nederland hecht men nog meer waarde aan privéfoto’s. In ons land ligt dit percentage namelijk op 58%. Het idee om deze kostbare data op de smartphone te verliezen, wordt als meer verontrustend beschouwd dan het vooruitzicht van een auto-ongeluk, het verbreken van de relatie of een ruzie met een vriend of familielid. Indien geconfronteerd met het besluit om deze gegevens in ruil voor geld te verwijderen, gaven mensen hun digitale gegevens – zoals foto’s – echter toch weg voor het luttele bedrag van €10,37.

Bij navraag zeggen ondervraagden wereldwijd dat digitale herinneringen een speciale plaats in hun hart hebben, wellicht omdat deze als onvervangbaar worden beschouwd. Meer dan vier op de tien personen zegt bijvoorbeeld dat ze geen foto’s en video’s van hun reizen (45%), van hun kinderen (44%) of van henzelf (40%) kunnen vervangen. In Nederland is dat vier tot vijf op de tien personen (met respectievelijk 50%, 50% en 37%). Uit het onderzoek blijkt dat de gedachte aan het verliezen van deze kostbare herinneringen door de meeste mensen als zeer verontrustend wordt gezien. In feite geeft dit recentste onderzoek van Kaspersky Lab aan dat men vaak zelfs meer waarde hecht aan apparaten en foto’s dan aan partners, vrienden en huisdieren.

Kaspersky Lab vroeg mensen hoe bedroefd ze zouden zijn in een aantal verschillende scenario’s, waaronder een ziekte van een familielid, een breuk met een partner, een auto-ongeluk, het verlies van hun digitale foto’s, contactgegevens en meer. Wereldwijd stond de ziekte van een familielid op de eerste plaats als het meest pijnlijke incident dat ze konden meemaken. In Nederland is dit niet anders dan elders op de wereld. Opvallend genoeg scoort bij deze scenario’s het verlies of de diefstal van een apparaat over de hele wereld hoger dan bijvoorbeeld een auto-ongeluk, de breuk met een partner, de ziekte van een huisdier of ruzies met familie en vrienden.

Uit een experiment, voor Kaspersky Lab uitgevoerd door mediapsychologen van de Universiteit van Würzburg, kwam echter ook een tegenstrijdig resultaat naar voren: hoewel ze beweren hun gegevens lief te hebben, zijn mensen ook bereid ze voor een verrassend laag bedrag te verkopen. Aan deelnemers aan het experiment werd gevraagd om een monetaire waarde te verbinden aan de op hun smartphones opgeslagen gegevens – inclusief foto’s van familie en vrienden, contactgegevens en persoonlijke documenten. Verrassend genoeg was de door de deelnemers aan hun data verbonden geldwaarde significant lager dan verwacht, gezien het verdriet dat ze naar eigen zeggen zouden ervaren bij het verlies van die gegevens. De ondervraagden bleken van het totale bedrag dat ze over hebben voor het terugkrijgen van alle data (gemiddeld €74,73) geneigd om meer geld te verbinden aan hun financiële en betalingsgegevens (gemiddeld €13,33) dan aan andere datavormen. Contactgegevens werden gemiddeld €11,89 waard geacht, en foto’s werden getaxeerd op gemiddeld slechts €10,37.

Voor meer informatie over het experiment en het onderzoek, raadpleeg het rapport: “Risking data heartache: it hurts to lose the data you love”.

Bovendien toonde het experiment aan dat mensen juist bereid zijn om de meest kostbare herinneringen in te wisselen voor geld. Toen deelnemers betalingen kregen aangeboden (gebaseerd op de hierboven genoemde bedragen) voor het wissen van hun gegevens (de respondenten wisten niet dat er in werkelijkheid geen gegevens werden verwijderd), waren foto’s van familie en vrienden, persoonlijke documenten en foto’s van de deelnemers zelf, de gegevenscategorieën die meestal werden goedgekeurd voor verwijdering.

“Het experiment toonde ons interessante en reflectieve resultaten: terwijl mensen geloven dat ze de waarde van hun data begrijpen, wordt de emotionele waarde niet weerspiegeld in hun dagelijks handelen. Aan de ene kant lijken mensen zich bewust te zijn van de soorten gegevens die belangrijk voor hen zijn – ze geloven dat het zeer verontrustend is om hun digitale herinneringen, zoals foto’s, te verliezen. Aan de andere kant hebben ze een laag bewustzijn van de waarde van hun gegevens, en verbinden daardoor een lage monetaire waarde aan hun data. Ze weten dat het emotioneel belangrijk is, maar ze beseffen nog niet de werkelijke waarde. Ze zouden iemand moeten hebben die hen er actief aan herinnert wat hun gegevens waard zijn, voordat ze deze delen of toestaan dat iemand ze verwijdert,” zegt Martijn van Lom, General Manager Benelux van Kaspersky Lab.

Met het oog op het voorkomen van dataverdriet en de bescherming van kostbare gegevens, adviseren wij gebruikers om de volgende zes stappen te ondernemen:

1. Maak in de cloud back-ups van uw data – zorg ervoor dat er minstens één kopie van uw kostbare
gegevens op een betrouwbare cloud service staat.
2. Versleutel uw meest gevoelige gegevens – met gespecialiseerde encryptors kunt u uw bestanden in een betrouwbare crypto-container plaatsen die alleen toegankelijk is via een wachtwoord.
3. Zorg ervoor dat u uw data kunt vernietigen – schakel, om ervoor te zorgen dat gevoelige gegevens op een verloren of gestolen apparaat niet in verkeerde handen vallen, wachtwoordbeveiliging in op al uw apparaten, en maak gebruik van externe beheertools.
4. Neem wachtwoorden serieus – het is zeer belangrijk om betrouwbare wachtwoorden te gebruiken voor alle diensten en pagina’s waarvoor u zich aanmeldt, alsmede voor al uw apparaten.
5. Gebruik een beveiligingsoplossing – om te voorkomen dat uw persoonlijke bestanden worden vernietigd, gewijzigd of gestolen door malware, adviseren wij alle gebruikers ten zeerste om een ​​geavanceerde online beveiligingsoplossing te gebruiken.
6. Raak niet in paniek! – zelfs als uw gegevens per ongeluk zijn verwijderd en u geen back-ups hebt, is nog niet alles verloren. Soms kunnen gegevens worden hersteld met behulp van gespecialiseerde software.

Voor meer informatie over het experiment en het onderzoek, raadpleeg het rapport: “Risking data heartache: it hurts to lose the data you love”.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

comments

Infotheek Group neemt marktleider Scholten Awater over

Meer verkooppersoneel op de winkelvloer beste antwoord tegen ‘showrooming’