in

G DATA verwacht dat cybercriminelen zich in 2018 richten op Bitcoin en andere cryptomunten

Bedrijven, cryptovaluta en het Internet of Things steeds vaker het doelwit van cybercriminelen – In 2017 was ransomware opnieuw het belangrijkste thema in IT-security WannaCry en NotPetya lieten zien dat criminelen hun methodes hebben verbeterd en dat bedrijven doelgericht worden aangevallen.

Voor 2018 verwachten de beveiligingsexperts van G DATA opnieuw een toename van de cyberdreigingen. Nu meer en meer mensen geld steken in cryptomunten zoals Bitcoin, zullen cybercriminelen hun aandacht op deze waardemiddelen richten. Sommigen hebben al cryptominingsoftware ontwikkeld die zich voordoet als onschuldige software, maar er zijn ook andere methodes om cryptomunten te bemachtigen. Denk daarbij aan het stelen van de digitale portefeuilles (‘cryptowallets’) waar eigenaars hun digitale munten in opslaan, of het hacken van sites die fungeren als cloudopslagdienst voor deze portefeuilles, enigszins te vergelijken met een bank.

“De waarde van Bitcoin en andere cryptomunten breekt het ene record na het andere. Steeds meer mensen zijn dan ook geïnteresseerd in deze digitale valuta”

G DATA verwacht dat het totale aantal nieuwe malwarevarianten voor Windows in 2017 op bijna 10 miljoen zal uitkomen. Voor Android zijn dat er 3,5 miljoen. Uit de statistieken blijkt dat de dreiging gestaag blijft toenemen. Alledaagse online activiteiten zoals winkelen en bankieren worden steeds gemakkelijker, bijvoorbeeld door het gebruik van personal assistants met spraakherkenning. Maar meer gemak en meer toegangsmogelijkheden bieden ook nieuwe kansen voor criminelen.

“De waarde van Bitcoin en andere cryptomunten breekt het ene record na het andere. Steeds meer mensen zijn dan ook geïnteresseerd in deze digitale valuta. Criminelen zijn zich natuurlijk ook bewust van deze trend en richten zich sterker op de internetgebruikers die cryptomunten bezitten”, zegt Eddy Willems, Security Evangelist bij G DATA Benelux. “Daarnaast verwachten we meer aanvallen gericht op platforms die tot nu toe nog niet op grote schaal werden aangevallen. Dit is vooral het gevolg van het groeiende gebruik van allerlei IoT-apparaten, zoals personal digital assistants en de talloze slimme apparaten in en rond het huis.”

Belangrijkste trends voor 2018

  • Meer focus op het IoT: allerlei slimme apparaten vinden hun weg naar ons huis en naar bedrijven. Het Internet of Things is niet langer een trend: voor velen is het een vast onderdeel van het dagelijkse leven geworden. Cybercriminelen zullen zich in 2018 dan ook steeds meer op het IoT richten.
  • De dreiging van ransomware blijft groeien: in 2017 hebben cybercriminelen opnieuw flink weten te verdienen met ransomware-aanvallen. En hun methoden worden steeds beter. Het is dan ook te verwachten dat we in 2018 opnieuw meer ransomware zullen zien.
  • Afpersing op basis van gevoelige gegevens: datadiefstal is al vele jaren een lucratieve handel. In het verleden hebben criminelen gestolen data te koop aangeboden op het ‘dark web’. Experts van G DATA zien nu steeds vaker dat bedrijven worden afgeperst met deze data, waarbij ze losgeld moeten betalen om te voorkomen dat de data te koop worden aangeboden.
  • Aanvallen op spraakassistenten: meer en meer consumenten gebruiken een personal assistant, zoals Siri of Alexa. In 2018 verwachten de experts van G DATA de eerste succesvolle aanvallen op deze platforms en het ontstaan van nieuwe, winstgevende ‘businessmodellen’ voor cybercriminelen.
  • Nieuwe wetten rond databescherming: de deadline voor de GDPR komt snel naderbij. Op 25 mei 2018 wordt deze nieuwe Europese wet van kracht. Veel organisaties lopen nog achter bij het implementeren van de noodzakelijke maatregelen om te voldoen aan de nieuwe richtlijnen en moeten nu snel actie ondernemen. Vanaf 25 mei moeten organisaties er zeker van zijn dat de gegevens van klanten volgens de richtlijnen van de wet worden verwerkt en beschermd. G DATA verwacht dat ongeveer de helft van de Europese bedrijven bij het verstrijken van de deadline nog niet volledig compliant zal zijn.
  • Cryptovaluta als doelwit: de huidige hype rond cryptovaluta doet denken aan de goudkoorts van de 19e eeuw. Steeds meer mensen investeren in digitale munten. En dat zorgt ervoor dat cybercriminelen zich steeds meer gaan inspannen om de cryptomunten van gebruikers te stelen uit hun cryptowallets.

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Comments

comments

Hard, harder, hardst: Nieuwe ROCKSTER-productreeks van Teufel met nog meer decibel

Synology introduceert FlashStation FS1018 en DiskStation DS218