Op die manier is het minder gemakkelijk om te achterhalen op welke websites je bent geweest, wie je bent en waar je bent. Bovendien is het moeilijker voor cybercriminelen om gevoelige informatie te achterhalen. Daarom is het verstandig te kiezen voor een betrouwbare VPN. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe weet je of een VPN-dienst betrouwbaar is en wat de beste keuze is?
Een goede VPN-aanbieder vinden
Er zijn wel meer dan 100 verschillende aanbieders die allemaal een VPN-dienst aanbieden. Daardoor kan het behoorlijk lastig zijn om een betrouwbare VPN-aanbieder te vinden. De snelheid en vertraging op een VPN-dienst is afhankelijk per land en moment. Daarom is het vaak lastig om op basis van alleen die criteria een goede dienst te vinden. Maar er zijn wel andere zaken waar je op kunt letten: hoe zit het met de privacy? Kun je regioblokkades en censuur omzeilen? Gaat het hier om een gratis VPN-dienst? En werken de diensten samen met lokale overheden, zodat je alsnog gevaar loopt? Het is dus belangrijk om je er goed in te verdiepen.
Wat ons betreft het een goede VPN-aanbieder altijd een server in Nederland. Bovendien moet het hoofdkantoor zijn gevestigd in een land waar de overheid zich niet snel bemoeit met het internet. Amerika, China en Rusland vallen dan af. Bovendien moet er goed met de privacy worden omgegaan en is een protocol als OpenVPN een voorwaarde. Eigen software is een groot pluspunt, omdat de kans op instelfouten dan kleiner is.
Privacy
Er zijn heel wat verschillende aanbieders, maar niet alle aanbieders nemen het even nauw met de privacy. Bij de gratis VPN-diensten loopt je privacy het meeste gevaar. Je moet soms een bericht op Twitter plaatsen over het gebruik van de dienst om meer credits te krijgen. Die credits heb je nodig omdat je anders tegen een datalimiet aanloopt. Of je moet bijvoorbeeld je abonneren op een nieuwsbrief. Dit is uiteraard niet privacyvriendelijk en daarom raden we het gebruik van zulke diensten af.
Een goede privacyvriendelijke VPN geeft duidelijk aan bij welke hostingpartij de server is ondergebracht en legt uit welk bedrijf erachter zit, hoe dat bedrijf tot stand is gekomen en waar dat bedrijf gevestigd is. Een voorkeur ligt voor het gebruik van OpenVPN of WireGuard, die zelfs nog privacyvriendelijker is. Bovendien zijn er aanbieders waar je geen e-mailadres hoeft op te geven. Is dat wel nodig? Dan kun je een dienst als ProtonMail gebruiken.
Regioblokkades
Als je graag Netflix wil kijken, dan heb je waarschijnlijk andere wensen dan als je een privacyvriendelijke VPN wilt. Bovendien is het omzeilen van regioblokkades een grijs gebied. Wil je bijvoorbeeld content kijken waar de aanbieder de rechten niet voor heeft, dan is dit in principe om een reden dat je tegen een blokkade oploopt. De kans is groot dat een aanbieder die een paar maanden geleden nog werkte, nu opeens te maken heeft met een blokkade. Om deze reden raden we aan regioblokkades alleen te omzeilen als je bijvoorbeeld in een land bent waar een communicatiekanaal zoals WhatsApp of Facebook geblokkeerd is. Een voorbeeld van zo’n land is China.
Alternatieve aanbieders
Er zijn ook alternatieven voor VPN-diensten, zoals bijvoorbeeld de maskeerfuncties van een internetbrowser als Opera. Maar let op: het is geen volwaardige VPN. Met andere woorden: het verkeer dat via Opera loopt, wordt wel gemaskeerd, maar dat geldt dus niet voor het mailen in Outlook. Daarom kunnen overheden nog steeds meekijken en zijn je gegevens niet goed beschermd. Als je om je privacy geeft, is het slim om gebruik te maken van een volwaardige VPN.
Gratis VPN vermijden
Zo’n VPN kan ook gratis worden aangeboden. Maar in veel gevallen merk je al snel dat je geen hoge mate van privacy hebt. Je moet je e-mailadres opgeven, over de dienst Twitteren of je abonneren voor een nieuwsbrief. Diensten die dat niet doen, hebben een ander verdienmodel. Bijvoorbeeld door het tonen van advertenties of doordat het aantal servers maar beperkt en daardoor trager is. Als er veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van de server, kan er congestie optreden. Er zijn vaak ook datalimieten, zoals bijvoorbeeld een limiet van 10 GB per maand. Daar ben je zo doorheen en voor langere termijn is dit ook geen oplossing. Andere diensten hebben bijvoorbeeld geen ondersteuning voor peer to peer. En bovendien kunnen de privacyvoorwaarden nadelig zijn. Daardoor raden we het gebruik van een gratis VPN in zijn algemeenheid af.
Samenwerkingen tussen overheden
Je dient kritisch te zijn op welke VPN-dienst je kiest. Kies niet voor VPN-diensten uit Amerika, China of Rusland. Laat ook de diensten van een land dat aan de VS gelieerd is links liggen. Anders bestaat er een kans dat de overheden mee kunnen kijken. Ook landen zoals Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland gelden als de ‘5 eyes’. Dat betekent dat die landen hoe dan ook meekijken op je verbinding. Dat is toegestaan onder de inlichtingenwet.
Verder bestaan er ook landen die vallen onder de ‘nine eyes’. Dat zijn onder meer ook Nederland, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen. Op die manier loop je nog steeds een privacyrisico. Het is dus belangrijk om goed te achterhalen waar de aanbieder precies vandaan komt.
Reacties
Loading…