in

Google presenteert superphone

De eerste echte Google-telefoon – of ‘superphone’, zoals het bedrijf hem noemt – heet Nexus One en werd dinsdag officieel aan het publiek getoond. De telefoon draait uiteraard op Googles eigen Android-besturingssysteem en is gemaakt door fabrikant HTC. Hij is aan te schaffen via de webshop van Google, waar binnenkort ook andere Android-modellen te vinden zijn, al dan niet in combinatie met een abonnement.

De Nexus One is los verkrijgbaar voor 529 dollar of voor 179 dollar in combinatie met een abonnement van een Amerikaanse telecomprovider. In Europa zal de superphone rond het voorjaar te koop zijn in combinatie met een Vodafone-abonnement.

Andy Rubin, vicepresident Engineering laat weten dat de benaming superphone aangeeft dat de telefoon, die een 1 GHz Qualcomm Snapdragon chipset bevat, even sterk is als een gemiddelde laptop van een jaar of drie, vier geleden. Het wordt dus echt een mobiel computertje.

De Nexus One heeft een 3,7 inch amoled-scherm met 480 x 800 wvga-display. Hij kan snelheden leveren tot 1 GHz, bevat een 5 megapixel camera met autofocus, flitser en zelfs geotagging. In de telefoon zit een geheugen van 512 MB flash en 513 MB ram, wat uit te breiden is met sd-geheugenkaarten tot 32 GB. Ook kan de consument een speciale gravering op de achterzijde laten aanbrengen, tot vijftig karakters.

Nexus One draait op de nieuwste versie van Android, 2.1, inclusief Google Maps navigaite, een telefoonboek dat onder meer met Facebook communiceert, e-mail-accounts met Exchange-support en spraakherkenning zodat je de telefoon kunt commanderen en vlug tweets of tekstberichten kunt inspreken en verzenden.

Serie nieuwe Canon producten

Draadloos muziek luisteren met Creative