in

Helft notebookgebruikers heeft klachten door slechte houding

De meeste computergebruikers weten wat de juiste, ergonomische houding is voor het werken achter een desktop-computer. Het gaat echter vaak mis wanneer zijn overstappen naar de laptop. Logitech liet TNS Nipo een onderzoek uitvoeren waaruit blijkt dat 87% van Nederlanders die een laptop gebruiken daarbij niet letten op hun werkhouding. Bijna de helft van hen heeft wel diverse klachten in arm, nek of pols.

Slechts 13% van de Nederlandse notebookgebruikers let bewust op zijn houding. Verontrustend is dat het merendeel (71%) van de notebookgebruikers zegt dat hun zithouding niet is verbeterd of verslechterd sinds het gebruik van de laptop. Dat betekent dat men zich er niet van bewust is dat een notebook om een andere houding vraagt dan een desktop pc. Dat beaamt ook professor Molenbroek van TU Delft en tevens voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie: ‘Computergebruikers nemen het kleinere toetsenbord en beeldscherm van een notebook vaak op de koop toe, tot ze klachten krijgen.’

In de praktijk blijkt dat ruim 70% van de laptopgebruikers nu al een losse muis gebruikt, maar een extra toetsenbord (11%) en een laptopstandaard (26%) zijn veel minder ingeburgerd. Dat geldt zeker voor de privégebruiker. Zij gebruiken nog minder vaak een standaard en/ of een apart toetsenbord. Dit terwijl 45% van hen de laptop ook zakelijk (en dus intensief) gebruikt.

Microsoft richt spotlights op zichzelf

Sony en Vodafone voorzien nieuwe VAIO-notebooks van mobiel internet