in

Hoe robots kunnen bijdragen aan duurzaam ondernemen

Automatisering en robots: al jaren staan ze synoniem voor het verhogen van de efficiëntie. Denk maar aan die vervelende klusjes zoals grasmaaien – in welke straat is er nog geen grasrobot aan de slag – of aan levensbedreigende klussen zoals het onschadelijk maken van springstof.

Ook in de productieomgeving zien multinationals en zelfs mkb-bedrijven de meerwaarde van een volledige integratie van complexe robots om hun productiviteit te optimaliseren en kosten te verlagen. Wat vaak minder belicht wordt: robots kunnen ook de duurzaamheid van een onderneming verhogen.

“het creëren van goederen en diensten met behulp van processen die niet vervuilend zijn, energie en grondstoffen besparen, economisch levensvatbaar zijn, veilig en gezond zijn voor werknemers, de gemeenschap en consumenten.”

Dat er meer robots gebruikt worden, blijkt uit de cijfers. IDC voorspelt dat de wereldwijde uitgaven aan robotica en aanverwante diensten zullen stijgen tot meer dan 188 miljard dollar in 2020, een verdubbeling ten opzichte van 2016. Robots zijn de sleutel tot een duurzamere productie. Het Lowell Center for Sustainable Production definieert duurzame productie als “het creëren van goederen en diensten met behulp van processen die niet vervuilend zijn, energie en grondstoffen besparen, economisch levensvatbaar zijn, veilig en gezond zijn voor werknemers, de gemeenschap en consumenten.”

Een robot vergeet nooit het licht uit te doen

Tot op heden hebben veel automatiseringsoplossingen echter geleid tot een hoger energieverbruik. Maar met de nieuwste generatie robots, die volledig geïntegreerde oplossingen en productieprocessen mogelijk maakt, verandert dit. Zij verhogen de productiesnelheid en verminderen de standby-tijd. Ze kunnen non-stop werken en verschillende taken in een cyclus uitvoeren. Ze kunnen bovendien zonder toezicht werken, in het donker en in onverwarmde omgevingen – deze twee factoren alleen al kunnen serieuze energiebesparingen opleveren. Als mens proberen we onszelf ook te ‘programmeren’ om het licht uit te doen en randapparatuur uit te schakelen als we ze niet gebruiken. Het grootste verschil met robots? Eenmaal geprogrammeerd vergeten ze het nooit.

Minder uitval, minder reserves

Robots werken heel nauwkeurig. Dit betekent niet alleen een vermindering van het energieverbruik en het afval, maar ook van materiaalverspilling. Door precies te programmeren hoeveel lijm nodig is en vervolgens telkens hetzelfde applicatieproces te herhalen, vermindert dit de hoeveelheid benodigde grondstof maar ook het aantal defecte of ongeschikte eindproducten. Rechtstreeks gevolg: minder producten die worden teruggestuurd of op de stortplaats terechtkomen, wat goed is voor producent, consument en het milieu.

Een ander voordeel van de robotisering is de opslag van reserveonderdelen. Voor producten als auto’s moeten fabrikanten reserveonderdelen beschikbaar hebben, tot jaren nadat de productie is beëindigd. Veel autofabrikanten schakelen bij de productie van dergelijke onderdelen nu over van grote productielijnen naar een kleiner aantal robots dat eenvoudig kan worden geprogrammeerd om een reeks reserveonderdelen te produceren waar en wanneer dat nodig is. Hierdoor hoeven grootschalige productieprocessen niet meer te worden gehandhaafd, waardoor ruimte-, energie- en materiaalgebruik wordt verminderd. De nieuwe generatie robots, zoals bijvoorbeeld de tweearmige robot van Epson, kan meerdere producten verwerken en is in staat om tijdig geactiveerd en geprogrammeerd te worden als noodproductiesysteem.

Ook hebben Epson-robots een goede gewicht-payload-verdeling, waardoor de benodigde elektromotoren minder energie hoeven te gebruiken. Industriële robots zijn natuurlijk altijd afhankelijk van energie, maar op deze manier kan toch energie worden bespaard.

Duurzame end of life

Robots spelen ook een rol in het recyclingproces na gebruik. Door verbeterde componentherkenning kunnen robots bijvoorbeeld helpen bij het demonteren van gebruikte goederen, zodat zoveel mogelijk onderdelen worden gerecycled. Als we een echt duurzaam productieproces willen creëren, is deze circulaire aanpak – met de hulp van robots – de enige oplossing om de milieuvoetafdruk te verkleinen.

Slimmere robots zijn groenere robots

Tot slot kunnen we nog veel kansen creëren met het slimmer maken van robots, door kunstmatige intelligentie en dan vooral machine learning. Binnen Epson zelf wordt daarover al flink nagedacht. In eerste instantie hoe robots precies bewegen. Hiermee kan wellicht weer energie worden bespaard. Bovendien kan een vorm van kunstmatige intelligentie helpen om mobiele robots op een mensachtige en efficiënte manier door distributiecentra te laten bewegen.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuw in Nederland: de iRobot Roomba i7+-robotstofzuiger leert de indeling van het huis kennen en leegt zichzelf

Betaalmethode heeft grootste impact op betrouwbaarheid webshop