in

Dit lazen Nederlanders écht in 2017

Kobo presenteert jaaroverzicht van meest verkochte én meest gelezen boeken – Met het einde van het jaar in zicht, presenteert Kobo haar data over wat zich afgelopen jaar in digitaal boekenland heeft afgespeeld. Het Canadese Rakuten Kobo is wereldwijd leider op het gebied van digitaal lezen en marktleider e-readers in Nederland en België.

Kobo heeft gekeken naar de bestverkochte e-books van 2017 en daaruit blijkt dat Nederlanders zich ook dit jaar weer het liefst lieten meenemen in spannende en mysterieuze verhalen.

 • Judas tweede jaar op rij een van de bestverkochte én meest gelezen boeken.
 • Digitale leesdata Kobo toont niet alleen bestverkóchte boeken maar ook welke boeken daadwerkelijk zijn uitgelezen.
 • E-booklezers kiezen massaal voor spannende boeken van vrouwelijke schrijvers.

Spannend en meeslepend Judas wederom verkoopsucces

Net als vorig jaar is Judas ook dit jaar weer een grote verkoophit. Judas was in 2016 nog het meest gekochte e-book en het spannende en waargebeurde levensverhaal van Astrid Holleeder was dit jaar wederom volop in de media. Het is een echte page-turner en dit maakt dat Judas voor het tweede jaar op rij een van de meest gelezen e-books is. De gehele top tien van bestverkochte boeken in 2017 is:

Top 10 van bestverkochte digitale boeken in Nederland:

 1. Achter gesloten deuren – B.A. Paris (vertaling Ireen Niessen)
 2. Judas – Astrid Holleeder
 3. Zondagochtend breekt aan – Nicci French
 4. Goede dochter – Karin Slaughter
 5. Jager – Lars Kepler
 6. De geniale vriendin – Elena Ferrante
 7. Huidpijn – Saskia Noort
 8. Oorsprong – Dan Brown
 9. Selfies – Kor de Vries
 10. Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells

Lezen tot de laatste bladzijde

Uniek aan de digitale leesgegevens van Kobo is dat ze niet alleen tonen welke boeken het meest verkocht werden, maar dat ze ook inzicht bieden in welke boeken daadwerkelijk werden uitgelezen tot de laatste bladzijde. Deze manier van kijken toont een iets andere top tien en misschien wel een écht inzicht in wat de meest favoriete boeken van Nederland in 2017 waren.

Top 10 van best gelezen boeken in Nederland:

 1. Achter gesloten deuren – B.A. Paris (vertaling Ireen Niessen)
 2. Goede dochter – Karin Slaughter
 3. Zondagochtend breekt aan – Nicci French
 4. Judas – Astrid Holleeder
 5. Jager – Lars Kepler
 6. Huidpijn – Saskia Noort
 7. De nieuwe achternaam – Elena Ferrante
 8. Het einde van de eenzaamheid – Benedict Wells
 9. De geniale vriendin – Elena Ferrante
 10. Nazomer – Esther Verhoef

Spannende boeken populairst

De in de zomer verschenen Nederlandse vertaling Achter gesloten deuren was niet alleen het boek dat het best verkocht was in 2017, maar werd ook het vaakst uitgelezen. Net als de andere boeken uit de top tien is dit een mysterieus verhaal dat de lezer van het begin tot het eind boeit. Toch werd het boek niet door iedereen in één ruk uitgelezen, want Goede dochter van Karin Slaughter blijkt het boek dat door de lezer het langst aan een stuk door werd gelezen en waar het meeste tijd per leessessie aan werd besteed.

Dat het lijstje vooral uit literaire thrillers bestaat is niet geheel toevallig. Uit eerder onderzoek van Kobo blijkt dat vooral vrouwen verknocht zijn aan digitaal lezen. Meer dan de helft van de bestverkochte boeken werd dan ook geschreven door een vrouw.

In de digitale boekenwereld werd niet alleen maar gezocht naar spanning en sensatie. Ook non-fictie, romans en kinderboeken bleken dit jaar in trek. Afgelopen jaar werden van de volgende genres de meeste e-books gekocht.

De top 5 van meest gelezen genres van 2017:

 1. Fictie
 2. Mysterie
 3. Non-fictie
 4. Roman
 5. Kinderboek

2017 was ook het jaar van Kobo Plus

In 2017 lanceerden Kobo en bol.com samen het e-bookabonnement Kobo Plus. Met het abonnement kun je onbeperkt boeken ontdekken en lezen op je e-reader, tablet of telefoon voor maar € 9,99 per maand. Bij de start in februari bevatte het abonnement ruim 40.000 boeken, inmiddels is het aanbod uitgegroeid tot een ongekend hoog aantal van 200.000. Tot het assortiment behoren ook de nieuwste en meest populaire boeken, waaronder ook boeken uit de Kobo toplijsten van 2017 zoals Judas van Astrid Holleeder, Huidpijn van Saskia Noort en Jager van Lars Kepler.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Epson onthult zijn kleinste A3+-fotoprinter

ASUS wint 11 Europese Hardware Community Awards 2017