in

Minder investeren in verduurzaming kost bedrijven geld én hun voorsprong’

Nederlandse bedrijven trappen op de rem: volgens het CBS investeren dit jaar minder bedrijven in verduurzaming.

De grootste belemmeringen zijn volgens bedrijven onzekerheid over de economie en het beleid, en financiële beperkingen. Dit is een gemiste kans die bedrijven in de toekomst duur komt te staan.

Duidelijke koers

Als de overheid minder aandacht besteedt aan verduurzaming en geen duidelijke koers bepaalt, doen bedrijven er zelf ook minder mee, toont het CBS aan. Eén jaar uitstel lijkt misschien een besparing, maar op de lange termijn wordt verduurzamen duurder. Subsidies kunnen verdwijnen en de kans bestaat dat de regelgeving strenger wordt. Bedrijven denken op dit moment wellicht niet ver vooruit. Maar als ze minder investeren, liggen ze over een paar jaar achter op bedrijven die wél hebben verduurzaamd.

Investeren is nú nodig. De Europese klimaatdoelen voor 2030 zijn op papier haalbaar, maar ook Eurocommissaris Hoekstra wijst erop dat veel plannen specifieke doelstellingen missen. Als de overheid een duidelijk standpunt inneemt en duurzaamheid consistent stimuleert, geeft dit bedrijven meer zekerheid en zijn ze sneller geneigd te investeren.

Duurzame alternatieven

Bedrijven zien financiële beperkingen door bijvoorbeeld hogere kosten van duurzame alternatieven. De perceptie dat duurzaamheid vooral duur is, klopt niet altijd. Het probleem is dat bedrijven vaak vooral naar de aanschafkosten kijken, niet naar de opbrengst over de hele periode. Neem refurbished producten. Deze zijn van hoge kwaliteit en aanzienlijk voordeliger dan nieuwe modellen. En ze zijn goed voor het milieu omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn. Ook is de CO₂-uitstoot van refurbished technologie veel lager dan bij een nieuw product, vooral doordat het energie-intensieve productieproces wordt overgeslagen. Door bestaande oplossingen langer te gebruiken, creëren bedrijven bovendien tijd én ruimte in hun investeringsbudget.

Kortom: onzekerheid en financiële druk zijn reëel, maar geen excuus voor achteruitgang. En wie nu wél meer investeert, loopt straks voorop als nieuwe regelgeving de achterblijvers alsnog tot versneld (duurder) inhalen dwingt.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Zó voorkom je contentchaos in je retailcampagnes