in

NederlandSchoon lanceert landelijk pictogram corona-afval

Beeldmerk zichtbaar door heel Nederland, met name op treinstations – Vandaag introduceerde NederlandSchoon, in samenwerking met Plastic Soup Foundation, een nieuw landelijk corona-afvalpictogram.

Het pictogram moet Nederlanders erop attenderen dat mondkapjes en wegwerphandschoenen in de afvalbak thuishoren. Sinds op 1 juni het openbaar vervoer de reguliere dienstverlening weer heeft hervat, zijn reizigers verplicht een mondkapje te dragen. Om te voorkomen dat deze beschermingsmiddelen op straat terechtkomen willen NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation meer bewustwording creëren rondom het weggooien van dit corona-afval. Het pictogram zal binnenkort zichtbaar zijn bij verschillende verkooppunten van beschermingsmaterialen, onder andere op Nederlandse OV-locaties en andere relevante plaatsen.

“Een herbruikbaar mondkapje heeft natuurlijk de voorkeur. Dit is immers het beste voor het milieu.”

Het landelijke pictogram voor corona-afval zal binnenkort zichtbaar zijn bij verschillende verkooppunten van beschermingsmaterialen, onder andere op Nederlandse OV-locaties en andere relevante plaatsen. © NederlandSchoon

Mondkapjesplicht in ov

Sinds 1 juni dienen reizigers in bus, trein en metro verplicht een schoon, niet-medisch mondkapje te dragen. Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon: “Een herbruikbaar mondkapje heeft natuurlijk de voorkeur. Dit is immers het beste voor het milieu. Indien er toch gebruik wordt gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen de mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid.”

Nieuwe stroom zwerfafvalartikelen

Sinds de uitbraak van het coronavirus is een nieuwe stroom zwerfafvalartikelen ontstaan en komen steeds meer mondkapjes en plastic wegwerphandschoentjes op straat terecht. Nu mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn, hebben we in toenemende mate met dit corona-afval te maken. Van Zutphen: “Daarom hebben wij in samenwerking met Plastic Soup Foundation dit duidelijke pictogram ontwikkeld. Door dit beeldmerk al op het punt van aankoop zichtbaar te maken, hopen we iedereen eraan te herinneren deze beschermingsmiddelen direct na gebruik in de afvalbak te gooien. Samen gaan we de strijd tegen dit soort zwerfafval aan.”

Ga voor meer informatie over de verplichting van het dragen van niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer naar de website van de Rijksoverheid.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Razer Kishi Universal Gaming Controller voor Android nu verkrijgbaar

Dronewijzer.nl maakt Europese dronewetgeving inzichtelijk