in ,

Nieuwe mogelijkheden van wearables bij het bestrijden van veelvoorkomende slaapproblemen

Onderzoek gepubliceerd in Sleep Health laat verband zien tussen door Galaxy Watch4 gemeten zuurstofsaturatieniveau en de ernst van obstructieve slaapapneu

Sleep Health, het medische tijdschrift van de National Sleep Foundation (VS), suggereert in gepubliceerd onderzoek dat de Galaxy Watch4 mogelijk gebruikt kan worden om obstructieve slaapapneu te meten. In de studie bleken om de pols gedragen apparaten, zoals de Galaxy Watch4, nauwkeurig te zijn in het continu meten van de zuurstofsaturatieniveaus (SpO2) bij proefpersonen. Daarmee krijgen onderzoekers van obstructieve slaapapneu de mogelijkheid om de door de wearable verzamelde data te analyseren.

​Overzicht van de studie

  • Een gezamenlijk onderzoeksteam bij het Samsung Medical Center1 en Samsung Electronics vergeleek de SpO2-metingen van de Galaxy Watch4 met traditionele methoden, waaronder een polysomnografie (PSG) SpO2-meting en slaapapneuniveaus die worden gebruikt in de slaapgeneeskunde.
  • Het onderzoek besloeg 97 mensen2 met slaapstoornissen in de leeftijd van 13 t/m 44 jaar. De deelnemers werden gecategoriseerd met normale, milde, matige of ernstige obstructieve slaapapneu3.
  • Onderzoekers maten het SpO2 gelijktijdig met de Galaxy Watch4 en het traditionele systeem op de vingertop. De resultaten van beide tests waren gelijk en bewezen zo dat de Galaxy Watch4 zuurstofsaturatieniveaus goed meet tijdens de slaap en dat de wearable gebruikt kan worden om obstructieve slaapapneu te volgen.
  • De studie concludeert dat de Galaxy Watch4 kan helpen de hoge kosten en ziekenhuiseisen die met traditionele instrumenten gepaard gaan te drukken door dagelijkse slaappatronen te volgen vanaf een wearable.

​Hoe de Galaxy Watch4 zuurstofsaturatie meet (SpO2)

  • De reflecterende hartslag- en saturatiemeter is gebruikt om de zuurstofsaturatie in perifeer bloed ​ (SpO2) te meten. De hartslag- en saturatiemeter bevindt zich aan de onderkant van de wearable en staat in direct contact met de huid.

​Wat is obstructieve slaapapneu?

  • Obstructieve slaapapneu is een veelvoorkomende slaapstoornis die naar schatting tot 38 procent van de volwassen bevolking raakt. De stoornis gaat normaalgesproken gepaard met herhaalde obstructie van de bovenste luchtwegen tijdens de slaap. Dit resulteert in verminderde zuurstofsaturatie, regelmatig ontwaken en verhoogde sympathische activiteit.
  • Naar schatting heeft tot 50 procent van de mannen en 25 procent van de vrouwen van middelbare leeftijd last van matige tot ernstige obstructieve slaapapneu.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Flexibel en snel

Is het verstandig uw antivirus uit te zetten tijdens het gamen?