in

Is het verstandig uw antivirus uit te zetten tijdens het gamen?

Er zijn mensen die zeggen dat je de antivirussoftware moet uitzetten tijdens het gamen om het beste uit de game te halen. Hoewel sommige antivirusprogramma’s de speelsnelheid kunnen vertragen, wordt uw systeem blootgesteld aan cyberaanvallen door de antivirussoftware uit te schakelen.

U moet altijd een antivirusprogramma actief hebben omdat u nooit kunt weten wanneer er een aanval plaatsvindt.

Zo kan er zelfs in een game die u van een betrouwbare bron hebt gedownload schadelijke code zitten. Zulke aanvallen zien eruit als supply-chain aanvallen. Een aanvaller hackt de servers van een gameontwikkelaar en verbergt daar schadelijke code in. Iedereen die de game vervolgens downloadt, wordt geïnfecteerd. Wanneer dat gebeurt, moet uw antivirus de code detecteren en het downloaden stopzetten. Moderne antivirussoftware die gebruikmaakt van gedragsmethodiek detecteert bovendien andere schadelijke activiteiten en kan zo vaststellen of de game gegevens steelt, backdoors injecteert of uw systeem infecteert met ransomware.

Cybersecuritybedreigingen waarmee gamers te maken hebben

Gamers hebben te maken met dezelfde cybersecuritybedreigingen als elke andere gebruiker, zoals virussen, wormen, ransomware, trojaanse paarden en phishingaanvallen. Cybercriminelen richten hun pijlen op gamers omdat online gaming tot steeds meer kwetsbaarheid voor aanvallen leidt. Hier ziet u enkele recente voorbeelden van cyberaanvallen op gamers.

. Capcom had onlangs te maken met een ransomwareaanval toen het bedrijf achter een poging tot phishing kwam die eruitzag als een uitnodiging voor vervroegde toegang tot het kort daarna verschijnende Resident Evil: Village. De phishingmails waren afkomstig van noreply(at)capcom(dot)com en bevatten koppelingen of bestanden die het slachtoffer naar schadelijke websites leidden om gebruikersgegevens te verzamelen of malware te installeren. Het is niet duidelijk hoelang deze phishingcampagne al gaande was voordat Capcom erachter kwam en een waarschuwing stuurde naar mogelijk getroffen klanten en fans.

Deze aanval kwam na een massale ransomwareaanval die Capcom in november 2020 trof. Met de aanval werd informatie gelekt over de activiteiten van het bedrijf, huidige projecten en plannen voor de toekomst. Capcom vermoedt dat er tijdens de aanval ook informatie over werknemers, partners en klanten werd gelekt.

  • Eerder dit jaar werden gamers bestookt met een nieuw trojaans paard, BloodyStealer, dat Steam, GOG, Epic Games, Origin, Bethesda en andere gamingaccounts als doelwit had. BloodyStealer verzamelt gegevens zoals cookies, gebruikersgegevens, gegevens van betaalpassen en zelfs screenshots, samen met andere potentieel gevoelige gegevens, en uploadt die gegevens in een zip-bestand naar de C2-server (command and control) van de aanvaller.
  • Recent ontdekte malware, met de naam Crackonosh, heeft sinds juni 2018 meer dan 222.000 computers geïnfecteerd. Crackonosh delft de cryptovaluta Monero en heeft de ontwikkelaar ervan een slordige twee miljoen dollar (of ongeveer 9000 Monero-coins) aan illegale winst opgeleverd. Crackonosh wordt verspreid via gehackte software, zoals game-installers, foto-editors en andere hulpprogramma’s die vaak op websites met illegale software worden gezocht.

Risico’s van thuiswerken tijdens de coronapandemie

Door de pandemie moesten bedrijven hun werknemers een hybride werkplek geven, waardoor thuiswerkers meer vrije tijd kregen om te gamen, te chatten over games en deel te nemen aan gamingcommunity’s. Omdat gamers vaak echte online socializers zijn, boekten cybercriminelen de nodige successen met social-engineeringaanvallen. Social engineering is bedoeld om gebruikers te verleiden tot een actie die ze kwetsbaar maakt voor toekomstige aanvallen. Criminelen maken gebruik van emoties om u iets te laten doen waardoor ze toegang krijgen tot uw persoonlijke of gevoelige gegevens. Ze creëren angst, bieden illegale verdienmogelijkheden, misbruiken uw nieuwsgierigheid, vragen om hulp of appelleren aan uw empathie of sympathie; met andere woorden, ze doen alles om u zover te krijgen dat u op die ene koppeling klikt, dat schadelijke bestand downloadt of die schadelijke website bezoekt.

 Voordelen van antivirus tijdens het gamen

Antivirussoftware stopt aanvallen tijdens het gamen. Maar als u besluit de software gedurende die tijd uit te zetten, vergeet u misschien die daarna weer in te schakelen. Of misschien schakelt u de software wel weer in, maar de vertraging tussen de tijd waarop een aanval plaatsvindt en het moment waarop uw antivirus die aanval detecteert, kan betekenen dat er al ernstige schade is aangericht en dat uw gegevens al gestolen zijn. En als u computers of IoT-apparaten in hetzelfde netwerk als uw gamingsysteem hebt, kunnen ook die worden geïnfecteerd.

Bovendien kunnen de prestaties van uw computer afnemen als er geen antivirussoftware actief is. Antivirussoftware ruimt uw computer op en maakt het systeem sneller, waardoor wordt voorkomen dat uw games crashen of traag worden.

Betaalde of gratis antivirus voor gamers

Denk eraan dat u altijd krijgt waarvoor u betaalt. U kunt online wel gratis antivirussoftware krijgen, maar dat betekent niet dat u dan over de meest actuele software beschikt om de nieuwste cyberbedreigingen af te weren. Verkopers van antivirussoftware kunnen snel nieuwe beveiligingspatches uitbrengen, maar bij leveranciers van gratis antivirussoftware kan het weken, soms zelfs maanden, duren voordat zo’n patch wordt uitgebracht.

Een ander nadeel van gratis antivirussoftware is dat veel leveranciers uw gegevens kunnen verzamelen wanneer u zich registreert voor hun software en die gegevens vervolgens doorverkopen aan derden.

Beveilig uw apparaten thuis met Acronis Cyber Protect Home Office

Acronis Cyber Protect Home Office (voorheen Acronis True Image) heeft alles wat u nodig hebt om back-ups van uw gegevens te maken en uw apparaten te beschermen tegen alle huidige bedreigingen, van schijfproblemen tot ransomwareaanvallen. Dankzij de unieke integratie van back-up en cybersecurity in één oplossing bespaart u tijd, zijn er minder kosten en hebt u niet te maken met de complexiteit en risico’s die gepaard gaan met het beheren van meerdere oplossingen. Dit zijn de belangrijkste functies:

Echte anti-malwarebeveiliging. Acronis Cyber Protect Home Office controleert in real time elk bestand waarmee u werkt om te zorgen dat uw gehele systeem en al uw back-ups beveiligd zijn tegen cyberaanvallen, inclusief bedreigingen die nog niet eerder zijn gezien.

Beveiliging tegen ransomware en cryptojacking. Acronis beveiligt uw gegevens, applicaties en systeem door ransomware- en cryptojackingaanvallen te detecteren en te stoppen, en door getroffen bestanden automatisch te herstellen.

Beveiliging van apps voor videovergaderen. Acronis garandeert uw privacy en beschermt uw gegevens tegen cyberaanvallen tijdens videovergaderingen via Zoom, Cisco Webex of Microsoft Teams.

Webfiltering. Acronis Cyber Protect Home Office voorkomt dat u URL’s naar schadelijke websites te zien krijgt wanneer u die probeert te bezoeken.

Beoordeling van kwetsbaarheden. De Acronis-tool voor beoordeling van kwetsbaarheden doorzoekt uw computer op de aanwezigheid van kwetsbaarheden en beveelt updates aan om uw veiligheid te waarborgen.

Back-up en herstel. Met Acronis kunt u een back-up maken van alles wat u maar wilt – uw volledige systeem, applicaties, bestanden of mappen – op een lokale schijf of in de Acronis Cloud en kunt u uw systeem herstellen op dezelfde of nieuwe hardware.

Bekijk meer informatie over Acronis Cyber Protect Home Office, of nog beter: probeer het gratis uit.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuwe mogelijkheden van wearables bij het bestrijden van veelvoorkomende slaapproblemen

De beste accessoires voor je telefoon