in

Nokia’s eerste Linux-telefoon

Mobiele telefoonfabrikant Nokia onthulde de eerste telefoon in de productportfolio die draait op Linux-software. Met deze telefoon wil de elektronicagigant een verbeterd topassortiment telefoons op de markt zetten. Die markt is steeds meer bezig met software en services, mede dankzij Apple en Google. Daarnaast is er een nieuwe Solutions business unit opgericht bij Nokia om de telefoon en internetdiensten beter met elkaar te laten samenwerken.

Nokia heeft zijn marktaandeel tot nu toe redelijkl stabiel weten te houden rond de veertig procent. Wel is het in het duurdere segment al wat marktaandeel kwijtgeraakt aan onder meer concurrent Apple. Juist deze high-end producten zijn belangrijk voor het bedrijf. Ook al heeft het geen marktaandeel ingeboet, de prijzen van de telefoons zijn wel gedaald. Dus alle succes aan de high-end kant is van harte welkom.

Al sinds 2005 werkt Nokia met Linux. Destijds ging het om ‘internet tablets’, zeer dunne telefoons met internettoegang, al hebben die weinig succes behaald. Het nieuwe model, N900, heeft een touchscreen en slide-out toetsenbord. De verwachte verkoopprijs ligt rond vijfhonderd euro.

Het bedrijf laat weten dat Linux prima parallel kan werken met Symbian in de high-end modellen. ‘Dit levert totaal geen gevaar op voor Symbian’, zegt Anssi Vanjoki, hoofd sales van Nokia. ‘Open source Symbian is het voornaamste platform dat we gebruiken en dat breiden we uit zo ver we kunnen, zowel in functionaliteit als verspreiding.’

Draagbare hd-miniwebcam

Killzone 2 is best verkopende game