in

WK leeft vooral in Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant

Oranjeversierde straten kwam je al haast niet tegen en ook na de overwinning van het Nederlands elftal op Senegal lijkt de WK-stemming er nog niet echt in te zitten bij Nederlanders.

Er zijn echter drie provincies waar het WK desondanks aanzienlijk meer lijkt te leven dan in de rest van Nederland. Vergelijkingswebsite Slimster zocht namelijk uit dat men vooral in Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant online veel bezig is met het WK in Qatar.

Bekijk interactieve weergave

Slimster gebruikte hiervoor de data van Google Trends. Daarmee kun je op een schaal van 0 tot 100 zien hoezeer een bepaalde zoekopdracht populair is ten opzichte van het totale zoekvolume in een bepaalde regio. Slimster nam de gemiddelden van het zoekverkeer op ‘WK Qatar’, ‘WK 2022’ en ‘WK speelschema’. Dat leidt deze maand in Overijssel tot een score van liefst 95, waar 100 dus het maximum is, terwijl ook Utrecht en Noord-Brabant boven de 90 scoren. Met name de kustprovincies blijven daarentegen flink achter. Met een score van 69,7 leeft het WK het minst onder Noord-Hollanders.

Meeste Oranjekoorts in Aalten

Verder inzoomend blijkt de Oranjekoorts met name in het Achterhoekse plaatsje Aalten flink te hebben toegeslagen. In geen enkele plaats in Nederland werd – relatief gezien uiteraard, want Aalten telt slechts zo’n 17 duizend inwoners – zoveel opgezocht over het WK. Ook in het nabijgelegen Doetinchem en Didam is het WK populair. Die plaatsen komen we echter niet tegen in de top-5. Deze wordt – naast Aalten dus – gevormd door Ter Aar (Zuid-Holland), Benschop, Zeist (beide Utrecht) en Maasland (Zuid-Holland).

Overijssel dankt haar koppositie met name aan het WK-enthousiasme in landstreek Twente. Naast Almelo springen de dorpen Deurningen en Daarlerveen eruit. In Noord-Brabant leeft het WK met name in Nieuwkuijk, Etten-Leur en Sint-Oedenrode, terwijl de Utrechtse plaatsen met Oranjekoorts dus Benschop en Zeist maar ook Soest zijn. In het Noorden springen alleen Tynaarlo (Drenthe) en Joure (Friesland) eruit, terwijl Beek en Eygelshoven de Limburgse eer hooghouden. Zeeland heeft geen enkele plaats met opmerkelijk veel belangstelling.

“Wanneer begint het WK?”

Wat verder opvallend is, is dat we de laatste weken massaal googelden wanneer het WK eigenlijk begint. De populariteit van de zoekopdracht ‘wanneer begint het WK’ is vergelijkbaar met de maand waarin het WK van 2014 van start ging, zo blijkt uit Google Trends-cijfers. Vergeleken met de WK’s van 2010 en 2018 wordt er vele malen vaker gezocht. Dat kan volgens Slimster op twee zaken duiden: óf we konden niet wachten tot het toernooi van start zou gaan óf we waren tot voor kort helemaal niet bezig met het WK en vroegen ons plots af wanneer het eigenlijk zou beginnen. Uitgaande van dit onderzoek van Motivaction lijkt laatstgenoemde verklaring de meest voor de hand liggende.


Bekijk interactieve weergave

Minder gezocht naar tv’s

Dat laatste wordt ondersteund door de verkoopcijfers van tv’s. Die blijven achter bij andere WK-jaargangen, zo zocht Slimster eerder al uit. Vergeleken met de week van 1 oktober werden er op slimster.nl vorige week, de laatste week voor de start van het WK, 23 procent meer tv’s vergeleken. Dat is vergelijkbaar met andere jaren: de maand november is traditioneel gezien de topmaand voor tv-verkopers. Bovendien was het verschil bij het laatste WK in 2018 nog aanzienlijk groter dan nu: toen ging het om een stijging van 34 procent in de week voorafgaand aan de WK-start. Voor dat WK was het Nederlands elftal bovendien niet eens gekwalificeerd.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Afgelopen half jaar wederom forse stijging cybercrime

Bijna 40 procent van de consumenten wacht tot koopjes Black Friday voor feestdagen