in

3D printen biedt tal van kansen voor uiteenlopende organisaties 

Waar volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2017 nog slechts 5 procent van de bedrijven gebruik maakte van 3D printen, lijkt dat percentage de afgelopen jaren te zijn toegenomen.

Nieuwe onderzoeksresultaten van het CBS zijn er nog niet. De groei in de vraag naar 3D printers, filamenten en bijvoorbeeld nozzles past bij de verduurzaming die steeds meer organisaties nastreven. Met 3D printers is het mogelijk bestaande processen efficiënter in te richten, waardoor het energieverbruik of bijvoorbeeld de stroom aan restafval binnen organisaties kan worden teruggedrongen. In dit artikel lees je meer over de kansen die 3D printen biedt voor organisaties in sterk uiteenlopende sectoren. 

Uit hetzelfde onderzoek van het CBS blijkt dat 3D printers in 2017 al breed werden ingezet, onder meer in de gezondheidszorg, de IT-sector en de handel. Ook in de bouw en bijvoorbeeld de energie- en watersector komen 3D printers voor. 

Producten pas na een bestelling produceren 

Ben je bekend met de term just-in-time? Het betekent dat een product pas geproduceerd wordt, op het moment dat deze aan de klant geleverd moet worden. Dit kan op basis van historische data worden toegepast, maar ook door een product pas te produceren als de klant een bestelling plaatst. Dat laatste is logischerwijs slechts een optie, wanneer de productietijd beperkt is. Door voor deze manier van werken te kiezen hoeven er geen voorraden aangehouden te worden. Dit beperkt het energieverbruik en de kosten van een organisatie; een grote loods met gevulde schappen is niet langer nodig. Een PLA filament in de voorraadkast is voldoende, logischerwijs afhankelijk van de wensen van een producent. De filamenten voor een 3D printer zijn er in verschillende varianten. 

Reststromen terugdringen met een 3D printer 

Naast het just-in-time leveren van producten, biedt een 3D printer bedrijven de mogelijkheid om reststromen terug te dringen. Een 3D printer kent in de basis geen reststroom; er worden immers geen onderdelen uit grotere platen metaal of bijvoorbeeld hout gesneden. Het enige afval wat men overhoudt is het filament en de machine zelf, wanneer deze na verloop van tijd afgeschreven zijn. In een regulier productieproces is de concentratie restafval veel groter. Hier houdt men vrijwel standaard materialen over, wat niet past bij de duurzame manier van werken die door organisaties nagestreefd wordt in de huidige tijd. Men heeft bij het gebruik van een 3D printer keuze uit verschillende grondstoffen om mee te produceren.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Van jouw bureau tot in je tuin: Signify breidt zijn WiZ-portfolio uit met drie nieuwe producten

DigiTest: Stratego Jubileumuitgave