in

4 tips om je IT duurzamer in te richten

Afgelopen week ondertekende de Dutch Datacenter Association (DDA) een overeenkomst met de omgevingsdiensten in Nederland voor een energiebesparende maatregel voor datacenters.

De maatregel schrijft voor dat servers de technische mogelijkheid aan hebben staan die ervoor zorgt dat bij een lagere serveractiviteit automatisch het energieverbruik omlaaggaat. Hierdoor besparen datacenters veel energie. Deze besparing is meer dan de opbrengst van 1 miljoen zonnepanelen.

Deze optie is niet standaard ingeschakeld, maar kan met een eenvoudige aanpassing duurzame bedrijfsvoering realiseren. Met AI in aantocht – een technologie die veel energie gaat verbruiken – rijst de vraag: waar valt nog meer winst te behalen om je IT-beleid duurzamer in te richten? Erwin van der Hoorn, Datacenter Solutions Specialist bij Computacenter, geeft vier tips:

  • Koop in wat je gebruikt, niet wat je verwacht te gaan gebruiken
    Bedrijven kopen nu veelal servercapaciteit in waarbij ze rekening houden met mogelijke groei. Deze extra servercapaciteit kost niet alleen meer geld, maar draagt op de lange termijn ook significant bij aan je energieverbruik.
    Dit geldt niet alleen voor je fysieke servers, maar zeker ook voor de virtuele servers. Idealiter verzamel je meerdere virtuele servers op een fysieke server, zodat je minder fysieke servers hoeft te gebruiken. Het aantal virtuele servers dat je nodig hebt, kun je afstemmen op wat je denkt nodig te hebben. Dat noem je rightsizing. Als je bepaalde virtuele servers voor langere periode niet gebruikt, kun je ze uitschakelen.
    Werk met een onafhankelijke partner samen die met behulp van een assessment inzichtelijk kan maken waar je servergebruik kunt upscalen, maar indien nodig ook kunt downscalen als de capaciteit ernaar vraagt. Zo houd je bovendien je kosten, zoals licentiekosten, beter onder controle.
  • Energiebeheer via software
    Daarnaast kun je ook gebruikmaken van Power Management Software, oftewel het beheren van energie via software. De software helpt bij het realtime monitoren, analyseren en beheren van de energie die de IT-infrastructuur verbruikt. Meten is weten, en door te weten waar vaak hoge workloads plaatsvinden, kun je daar beter op inspelen en je energieverbruik verminderen.
  • Efficiëntere koeltechnieken
    Datacenters worden nu voornamelijk nog met lucht gekoeld. Echter, de energiebehoefte van servers ligt tegenwoordig vele malen hoger dan voorheen, waardoor koelcapaciteit vaak overschreden wordt. Datacenters moeten zich daarom richten op het koelen van servers met water. Dit geeft ook mogelijkheden voor de facilitaire inrichting van een datacenter. In een watergekoeld datacenter zijn er veel mogelijkheden om de restwarmte te hergebruiken. Ook kunnen datacenters samenwerken met warmtenetbedrijven om het warme water af te voeren, op te slaan en te gebruiken voor het verwarmen van bedrijventerreinen of woonwijken in de buurt. Dit vraagt wel een langetermijnvisie met een blik op een duurzame toekomst.
  • Recycling
    Het is verstandig om IT-apparatuur te vervangen naarmate deze het einde van hun maximale levensduur nadert. Oudere apparaten verbruiken immers meer energie en de kans is groot dat er inmiddels efficiëntere hardware op de markt is gekomen. Het is echter ook mogelijk je oude apparaten, zoals servers, te recyclen. Werk samen met een partner om ervoor te zorgen dat je oude IT-apparatuur bij de juiste bedrijven terechtkomt, zodat je zeker weet dat het geringe aantal grondstoffen die er op de wereld zijn, zo vaak mogelijk opnieuw worden ingezet. Immers, bedrijven zien de lifecycle van IT-apparatuur vaak als de tijd dat het in gebruik is. Het is beter als je het beschouwd van productie tot en met de recycling van de apparatuur.

Erwin van der Hoorn: “De DDA heeft met de omgevingsdiensten een mooie stap vooruitgezet. Het is een ogenschijnlijk eenvoudige maatregel waarbij veel energie wordt bespaard. Bedrijven doen er goed aan om naast deze maatregel ook op andere aspecten een duurzamere bedrijfsvoering te realiseren. De bovenstaande tips zijn hopelijk een duw in de goede richting. Immers, bij het bepalen van zowel hardware als software is het belangrijk om vooruit te kijken met het oog op kostenefficiëntie, maar ook op de manier waarop we omgaan met onze planeet. En vooral bij het laatste valt veel winst te behalen.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DigiTEST: eufy Clean X8 Pro review

Lebara introduceert nieuwe Wereld Databundels en verlaagt roamingtarieven buiten de EU