Waar komen podcasts precies vandaan en wat maakt hen zo aantrekkelijk?
De geschiedenis van podcasts
De populariteit van podcasts als medium nam de afgelopen jaren razendsnel toe. Toch bestaat de podcast relatief gezien al erg lang. Het concept gaat terug tot de eerste radioprogramma’s op het internet. Al in het jaar 2000, zonden de New England Patriots, een Amerikaans voetbalteam, het programma “PFW in Progress” uit. De live-uitzending ervan werd als download beschikbaar gesteld op de website van het team. In datzelfde jaar vonden er belangrijke ontwikkelingen plaats voor het bestandsformaat RSS (Rich Site Summary). RSS-feeds deden hun intrede als hulpmiddel om websites van nieuwe informatie te voorzien en werden vooral gebruikt als software voor nieuwslezingen. Gebruikers kregen op deze manier de laatste headlines op nieuwsportalen te zien zonder dat ze de sites rechtstreeks hoefden te bezoeken. Vanaf 2000 kon RSS ook gebruikmaken van audio en video en zo werd de podcast geboren: abonneerbare programma’s en shows die na publicatie automatisch beschikbaar zijn op de apparaten van gebruikers en op elk moment afgespeeld (en gepauzeerd) kunnen worden.
Van niche naar mainstream
De grootste kracht van de podcast is de eenvoud voor zowel makers als luisteraars om te beginnen met het publiceren en beluisteren ervan. Voor makers is er relatief weinig technische inspanning nodig om podcasts op te nemen en te publiceren. Voor luisteraars is er een groot aantal apps beschikbaar om zich te abonneren op podcasts en ernaar te luisteren. Zo ontstond een bloeiend podcastlandschap waarin iedereen wel iets interessants kan vinden.
Altijd en overal luisteren
Een groot deel van de groeiende populariteit van podcasts is te danken aan Apple’s iPod, waarvan de naam, niet toevallig, zelf heeft bijgedragen tot het woord “podcast”. Apple herkende de trend al vroeg en maakte van iTunes het eerste grote toegangspunt voor podcasts – met een bijzonder gemakkelijke manier om bestanden over te zetten tussen computer en iPod. Tegenwoordig zijn podcasts via heel veel verschillende kanalen te beluisteren, zodat luisteraars de vrijheid hebben om te kiezen waar en hoe ze naar hun favoriete podcasts willen luisteren. Uitzonderingen hierop zijn exclusieve shows die streamingdiensten zoals Spotify steeds vaker opnemen in hun programma’s en die enkel toegankelijk zijn via deze diensten. Met de enorme verscheidenheid aan onderwerpen, de enorme flexibiliteit en de 24-uurs beschikbaarheid is het geen verrassing dat de populariteit van podcasts toeneemt. In tegenstelling tot ouderwetse radioprogramma’s wacht podcastinhoud op zijn luisteraar en niet omgekeerd. Weken, zelfs maanden na de publicatie kunnen de afleveringen nog steeds gevonden en beluisterd worden. Afspelen kan op elk moment worden gepauzeerd, teruggespoeld, vooruit gespoeld en hervat. Deze voordelen maakt van het beluisteren van podcasts een ideale bezigheid tijdens activiteiten als schoonmaken, wachten en reizen.
Goede wifi voor een goede luisterervaring
Heel wat podcasts worden beluisterd via de smartphone. Het mobiele netwerk is hiervoor in principe voldoende, maar wie veel luistert gaat hiermee al snel door zijn of haar maandelijkse databundel heen. Wifi is daarom handig om ervoor te zorgen dat de podcast-app up-to-date is, en om de afleveringen die je onderweg wil luisteren alvast te downloaden. Je wilt tenslotte niet dat het downloaden meer tijd kost dan dat de aflevering duurt… Wanneer het wifi-netwerk in huis regelmatig vastloopt, kunnen producten van de Duitse netwerkexpert devolo helpen. Woon je in een appartement, dan kan de devolo WiFi 6 Repeater 3000 of 5400 je de juiste oplossing bieden. Heb je een groter huis of moet de wifi tot meerdere verdiepen reiken, dan zijn Powerline-adapters de juiste keuze. Deze adapters maken gebruik van het elektriciteitsnetwerk alsof het lange datakabels zijn. Het voordeel: muren en plafonds vertragen het thuisnetwerk niet langer. De adapters maken van elk stopcontact een toegangspunt voor supersnel internet.
Reacties
Loading…