in

‘Consument loopt risico op in huis halen van onveilige producten door dropshipping’

De Consumentenbond waarschuwt voor dropshipping omdat de prijs van een product dan een stuk duurder kan zijn. Maar via dropshipping lopen consumenten ook het risico onveilige producten in huis te halen.

Bij dropshipping is er sprake van een verkoper die direct levert aan de klant via de producent; de verkoper heeft zelf geen voorraad. De controle op de veiligheid is hierdoor lastig.

Doordat we steeds meer online bestellen, is het belangrijk dat consumenten zich bewuster worden wat ze bestellen en waar ze dat doen. Soms lijkt een webwinkel Europees, maar komen de producten alsnog uit landen buiten Europa via dropshipping. De aangekochte producten vallen hierdoor buiten alle (in de EU en Nederland gestelde) veiligheidsgaranties. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat er stoffen inzitten die wij hier in Nederland niet toestaan, zoals hormoonverstorende stoffen, of dat het geluid van speelgoed veel te hard is en gehoorschade tot gevolg heeft bij kleine kinderen. Toezicht op de veiligheid en kwaliteit van deze online gekochte producten is slechts heel beperkt mogelijk.

Bij online aankopen maken consumenten zich vooral zorgen over of het product wel op tijd komt of überhaupt geleverd wordt. Slechts 11 procent van de mensen die online elektronische artikelen of speelgoed bestelt, vraagt zich af of het product wel veilig is, blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.

Artikel AD

Reacties

Reageren
  1. Wat een onzin is dit!

    Dropshipping is niet het laten verschepen vanaf de fabrikant, maar het laten verschepen vanaf een niet eigen adres (dus geen eigen warehouse of voorraad).

    Het kan prima zijn dat dit Nederlandse distributeurs betreft die producten in hun assortiment hebben die zeker wel goed gecontroleerd zijn door bijvoorbeeld importeurs of door het kunnen herleiden van de herkomst.

    Dit stuk zou moeten beginnen met melden dat het om al die ongecontroleerde webshopjes gaat van, veelal, Chinese origine of hobby webshops in Nederland van iemand die – zonder over gevolgen na te denken – even lekker simpel wat geld bijverdient op deze manier.

    Maar is het ook niet de wetgever die hier steken laat vallen door te veel toe te laten? Geen bedrijf? Dan geen webshop kunnen runnen waarbij je producten verkoopt die niet van eigen makkelijk (hobby sfeer) of gebruikt (spullen die jij of familie / vrienden niet meer nodig hebben).

    Maar waar het hier fout gegaan is, is de eis voor een middenstandsdiploma laten vervallen. Samen met de voortgang van de techniek (eenvoud opzetten webshop) en het probleem is compleet.

    Ook marktplaatsen staan vol met dat soort hobby verkoop van goedbedoelde (veelal inferieure Chinese) troep. Verkocht door mensen die er geen moment bij stilstaan wat de gevaren en risico’s zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Tickets voor de IFA Berlin met 20% korting

Signify lanceert uniek Home Monitoring-systeem voor WiZ.