Met zijn minimalistische uiterlijk en functieset, heeft de Final UX3000 als doel om hifi-kwaliteit geluid te bieden tijdens je dagelijkse gang naar kantoor met het OV, zonder al te veel op te vallen.
Final wijst erop dat gebruikelijke noise-canceling methoden de geluidskwaliteit verminderen, en zware EQ nodig hebben om hiervoor te compenseren. Dit leidt dan tot een matige en onaangename output. De UX3000 blijkt hiervoor een oplossing te hebben gevonden; “Hybrid Active Noise Cancelling”, maar hierover straks meer.
Een unieke look
Met het ontwerp van de UX3000 lijkt Final vooral te hebben gestreefd naar minimaal, maar mooi afgewerkt. De koptelefoon is aangenaam licht en hij kan netjes worden opgevouwen (er wordt ook een extra opbergtasje meegeleverd). Daarnaast zijn de oorschelpen van de UX3000 compact genoeg dat ze de kleinere koppies onder ons niet dreigen op te slokken, en buigbaar genoeg om ook goed te zitten op grotere hoofden.
Ondanks het minimale gewicht voelt de UX3000 stevig aan. Alle bewegende delen lijken robuust en alle contactpunten zijn voorzien van mooi afgewerkte kussens onder zacht kunstleer. Alle onderdelen die niet zijn bekleed, zijn gemaakt van hard plastic, waarbij Final Audio een ‘Shibo’-afwerking heeft gebruikt – ‘Shibo’ is een oud Japans woord dat ‘een kreukel op het oppervlak van papier of leer’ betekent, en het maakt de UX3000 visueel een stuk interessanter dan de meeste prijsvergelijkbare alternatieven én is daarnaast meer bestendig tegen vuil en vingerafdrukken.
Noise canceling, anders dan anders
De UX3000 maakt gebruik van ‘Hybrid Active Noise Cancelling’, wat volgens Final een erg hoge kwaliteit ruisonderdrukking biedt, met een geluidskwaliteit die niet wordt beïnvloed door de ANC. De driver in elke oorschelp is speciaal ontworpen om de druk te weerstaan die ontstaat door werkende ANC-technologie.
In deze prijsklasse zou het veel gevraagd zijn om de prestaties te matchen van de Sony WH-1000XM5, die drie keer zo duur is als de UX3000. Toch komt de ANC-kwaliteit erg dichtbij. Het werkt constante geluiden zoals die van een airconditioner, trein of vliegtuigmotot erg efficiënt weg. Zo is reizen een stuk aangenamer.
Hoewel misschien iets minder, worden geluiden zoals pratende mensen, of het tikken van een mechanisch toetsenbord toch ook erg prima weggewerkt. De ANC van de UX3000 is erg sterk voor z’n prijsklasse en je zou aanzienlijk meer moeten uitgeven om een betere ANC te krijgen.
Interessant is dat ANC apart van de rest van de hoofdtelefoon wordt geactiveerd. Hierdoor is het mogelijk om de koptelefoon uitgeschakeld te houden, maar de ANC ingeschakeld. Deze functie is perfect voor wanneer je bijvoorbeeld tijdens een vlucht behoefte hebt aan rust en stilte, zonder naar muziek te luisteren. Denk er wel aan dat je de ANC uitzet wanneer je er klaar mee bent – anders trekt hij langzaam de batterij leeg.
Simpel en gebruiksvriendelijk
De linker oorschelp is voorzien van een USB-C-ingang voor opladen en een aan/uit-knop voor de ANC. Zonder de ANC te gebruiken gaat de UX3000 tot zo’n 35 uur mee voordat hij weer moet worden opgeladen. Mét ANC gaat de koptelefoon ongeveer 25 uur mee, wat voor mij lang genoeg is voor zo’n twee à drie werkweken van huis naar kantoor. Als hij eenmaal leeg is, duurt het zo’n tweeënhalfuur om de koptelefoon volledig op te laden.
Op de rechteroorschelp zit een 3,5 mm-ingang voor luisteren via kabel, en drie handige bedieningsknoppen. Eén voor ‘aan/uit’, ‘Bluetooth-koppeling’, ‘oproep beantwoorden/beëindigen/afwijzen’ en ‘stemassistent activeren’ (Siri en Google Assistant worden beide ondersteund). De andere twee zijn voor ‘volume omhoog/omlaag’, ‘door-/terugspoelen’ en ‘afspelen/pauzeren’.
De Bluetooth 5.0 werkte tijdens mijn tests perfect. Ik heb geen verbindingsproblemen gehad en de muziek bleef zonder vervelende stotteringen spelen.
Ook de gesprekskwaliteit is goed, zo kun je de UX3000 prima als thuiswerk-koptelefoon gebruiken. Tijdens onze tests buiten, pikten de microfoons hier en daar wat wind of langsrijdend verkeer op, maar niet genoeg om af te leiden van de kwaliteit of helderheid.
Geluidskwaliteit
Het is duidelijk dat de UX3000 een vrij eenvoudige hoofdtelefoon als het op functies aankomt. In plaats daarvan heeft Final zich geconcentreerd op misschien wel het allerbelangrijkste aspect: het geluid.
En de UX3000 klinkt fantastisch, zeker als je kijkt naar de vraagprijs. Er is geen overdreven EQ zoals bij andere Bluetooth-koptelefoons met een vergelijkbare prijs, en in plaats daarvan voelt de UX3000 nauwkeurig en goed gebalanceerd aan.
De warmte die de Final biedt, zorgt voor een soepele luisterervaring; instrumenten klinken natuurlijk, de helderheid van hogere frequenties worden goed uitgedrukt en er zit echt gewicht aan de bass. De UX3000 creëert een breed podium met goede spacing en voldoende ruimte om te ademen. Er is een sterke scheiding tussen de instrumenten en een stevige centre stage. Hierdoor ontstaat er een goed stereobeeld, wat het makkelijk maakt om de positie van alle geluiden te bepalen.
Conclusie
Als je op zoek bent naar een draadloze koptelefoon met ANC en geluidskwaliteit die een stapje hoger ligt dan de budgetproducten, moet je bij de UX3000 zijn. Misschien heeft het niet de beste ANC, zoals de high-end Bose of Sony koptelefoons, maar hij kost een stuk minder en klinkt bijna net zo goed. Met zijn solide bouw, goede batterijduur en verfijnde, gebalanceerde geluid is de eerste draadloze koptelefoon van Final een echte hit.
De Final UX3000 is beschikbaar vanaf €139,- en is alleen te krijgen in het zwart.
Reacties
Loading…