in

DigiTest: Sony WH-1000XM5 | draadloze noise-canceling koptelefoon

Een nieuw jaar betekent weer een nieuwe batch aan koptelefoons op de markt. Ook Sony probeert met de WH-1000XM5 de competitie voor te blijven.

De Sony WH-1000XM5 heeft een van de meest gerespecteerde stambomen in de moderne audiogeschiedenis. Na twee voorgangers met de beste ruisonderdrukking in hun klasse, heeft de WH-1000XM5 alles in zich om deze te overtreffen.

Qua design leek elke nieuwe versie sterk op de vorige, maar het waren de geleidelijke verbeteringen in geluidskwaliteit, ruisonderdrukking en gesprekskwaliteit die ervoor hebben gezorgd dat de WH-1000 koptelefoons de concurrentie steeds een stap voor bleven.

Als het gaat om de specificaties en prestaties zit de XM5 weer aardig in de buurt van zijn kleine broertjes, maar de tekentafel lijkt helemaal afgestoft te zijn voor deze nieuwste koptelefoon. Net zoals de geluidskwaliteit, gaat het design ook mee met de tijd.

Look & feel

De ontwerpwijzigingen aan de Sony WH-1000XM5 zijn direct zichtbaar. Sony heeft deze nieuwe look de titel “noiseless design” gegeven, waarbij het bedrijf heeft geprobeerd een slankere, strakkere koptelefoon te creëren, door de delen die windruis kunnen veroorzaken aan te passen. Dit heeft geleid tot vloeiendere lijnen en minder agressieve randen. Hierdoor zijn er ook een aantal scharnieren vervangen waarmee de oorschelpen van de XM4 ingeklapt konden worden.

Het resultaat hiervan is dat de Sony XM5 hoofdtelefoon wel plat kan worden gedraaid, maar niet kleiner kan worden opgevouwen. Dat was voor mij even wennen, aangezien ik m’n oude koptelefoon gewoon kon opvouwen en als een balletje in m’n rugzak kon gooien.

De koptelefoon voelt hierdoor iets kwetsbaarder aan, maar om dat te compenseren krijg je een passende draagtas meegeleverd, en deze ziet er super strak uit!

Geluidskwaliteit

Qua geluidskwaliteit heeft Sony’s WH-1000XM5 alle elementen die de vorige generaties zo goed hebben gemaakt, inclusief het volle muzikale geluid. Maar deze nieuwste generatie slaagt erin om een nog grotere helderheid en meer open presentatie te leveren.

Ook bij lage frequenties laat de WH-1000XM5 een nieuw ontdekte precisie horen. Het is niet zo dat het vorige model hier tekortschoot, maar de WH-1000XM5 zorgt er toch voor dat zelfs de XM4 een beetje dik klinkt in de midden- en lage tonen. De nieuwe koptelefoon laat meer details horen en kan gemakkelijker onderscheid maken tussen noten.

De sprong van een 40mm driver in de WH-1000XM4 naar de nieuwe 30mm driver in de nieuwste WH-1000XM5 was echter een onverwachte verandering. Gelukkig bleek groter niet persé beter te zijn, want deze verandering is mij niet op negatieve manier opgemerkt.

Features

Alle functies van de 1000XM4 zijn overgenomen, met hier en daar wat toevoegingen en aanpassingen die vooral te vinden zijn in de Headphones-app.

Natuurlijk is Sony’s 360 Reality Audio weer terug, en vergeleken met de XM4 blijft de batterijduur stabiel op 30 uur.

Zo keert ook Speak-to-Chat terug. Dit zorgt ervoor dat de muziek op een ‘intelligente’ wijze wordt gepauzeerd wanneer je begint te praten, en wordt weer gestart wanneer de koptelefoon merkt dat je bent gestopt met praten. Hiermee kun je ook gebruik maken van Google Assistent en Alexa.

Ook de Adaptive Sound Control is terug, deze detecteert plaatsen waar je vaak komt, en registreert ze als ‘interessante plaatsen’. In de app kun je aangepaste geluidsprofielen maken die worden geactiveerd wanneer je dat gebied bezoekt, zoals het inschakelen van de hear-through modus op een treinstation of het automatisch wijzigen van de equalizer op de sportschool.

Noise-canceling heeft zichzelf de afgelopen jaren steeds weer bewezen, en ook nu weer blijkt Sony met de WH-1000XM5 een van de beste in de branche te zijn. Nadat Sony zich bij de vorige modellen had geconcentreerd op ruisonderdrukking bij lage frequenties, is het bij de XM5 gelukt om de ruisonderdrukking ook hoger in het frequentiebereik te verbeteren.

Om dit te bereiken is de Integrated Processor V1 in het product opgenomen. Ook heeft Sony het aantal microfoons in de WH-1000XM5 verhoogd tot acht (tegenover vier in de XM4) én beweert de technologie in de hoofdtelefoon te hebben verbeterd die verantwoordelijk is voor het identificeren van ruis.

Knoppen

De bediening is grotendeels hetzelfde als die van de 1000XM4. Er zitten twee fysieke knoppen op de rand van de linkeroorschelp. De eerste schakelt tussen de instellingen voor noise-canceling en hear-through, en je kunt nu met twee of drie tikken op de ANC-knop ‘Spotify Tap’ activeren, zodat je Spotify kunt starten en afspelen zonder je telefoon uit je zak te halen. De tweede is de aan/uit-knop, die je ingedrukt kunt houden om de Bluetooth-koppelmodus te activeren.

De buitenkant van de rechter oorschelp is touch-sensitive: zo kan je omhoog en omlaag vegen om het volume te wijzigen, dubbel tikken om te pauzeren en oproepen te beantwoorden, en hem bedekken met je handpalm om direct naar een ‘Quick Attention’ te springen, waarin geluid van buitenaf beter te horen is. Er is ook nog steeds een USB-C oplaadpoort aan de rechterkant, en een 3,5mm aansluiting aan de linkerkant.

Het duurde voor mij een tijdje om volledig te wennen aan deze touch-sensitive oorschelp. Zo kwam ik er een aantal keer per ongeluk langs, waardoor ik zonder dat ik het wilde een aantal nummers heb geskipt. Niet het einde van de wereld natuurlijk, en eenmaal gewend werkt het als een speer.

Final thoughts

Het kan lastig zijn voor een fabrikant om de geluidsprestaties van een product van generatie op generatie steeds te blijven verbeteren; maar het is Sony weer gelukt met deze WH-1000XM5 koptelefoon. Niet alleen dat, maar het is ook nog eens gelukt naast de complete nieuwe design.

Als je op zoek bent naar een nieuwe draadloze koptelefoon, is de WH-1000XM5 zeker eentje om op je lijst te zetten.

De sprong in geluidskwaliteit ten opzichte van de vorige generatie is best een grote, en er zullen weinig koptelefoons zijn met een betere noise-canceling dan deze. Als je op zoek bent naar een nieuwe draadloze koptelefoon, is de WH-1000XM5 zeker eentje om op je lijst te zetten.

De Sony WH-1000XM5 is te koop vanaf €420,00 en beschikbaar in de kleuren zwart en zilver.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Slechts 25% van Nederlanders neemt eigen streamingabonnement als delen niet meer kan

Nooit meer stoppen met fietsen om op je telefoon te kijken