In deze review bespreken we de vanuit klantbeleving de snelheid, bouwkwaliteit en het gebruikersgemak van deze desktop dockingstation.
Ontwerp en Modules
De Workflow Station biedt ruimte voor maximaal vier modules, waarvan één module standaard wordt meegeleverd: de WFS-U, voorzien van zowel een USB-A als een USB-C-poort. Optioneel zijn de WFS-SD (voor twee SD-kaarten) en de WFS-SDC (voor twee microSD-kaarten) verkrijgbaar, waardoor je tot drie modules kunt uitbreiden. Voor onze test hadden we de beschikking over de dubbele SD card-reader module. Verkrijgbare workflow productserie modules op dit moment:
- Workflow SD Reader
- Workflow microSD Reader
- Workflow USB miniHub
Hoewel Kingston zich richt op (professionele) beeldverwerkers, ondersteunen de modules geen CF, CFast, XQD of CFExpress-kaarten, die veel gebruikt worden door professionele camera’s. We gaan er vanuit dat er in de toekomst modules beschikbaar komen voor deze kaarttypen.
Gebruiksgemak en Flexibiliteit
De Workflow Station sluit je aan via USB-C en heeft altijd een aparte 220V-voeding nodig. Dit maakt het apparaat ideaal voor thuis- of studiogebruik, waar je meerdere mediakaarten tegelijk kunt overzetten zonder een wirwar van kabels.
Wanneer je op reis gaat, kun je er beter voor kiezen om de gewenste modules los mee te nemen en direct aan te sluiten via een USB-C kabel. In de modules zitten aan de onderzijde namelijk USB-C connectoren, erg handig!
In een (thuis)studio is een dock erg handig als je veel apparaten tegelijk wilt aansluiten en meerdere mediakaarten naar je computer wilt overzetten. Dit zorgt voor minder kabels en een overzichtelijk geheel. Zoals we al aangaven kan je de modules ook direct aan je tablet met USB-C koppelen. Hierdoor kun je verschillende opslagmedia, zoals draagbare HDD’s en SSD’s, geheugenkaarten en USB-sticks, op je tablet bekijken. Data die je op de pc hebt verwerkt, kun je op deze manier naar je tablet overzetten om bijvoorbeeld foto’s via je tablet op Instagram te plaatsen. Voor laptops en pc’s met USB type A zijn er conversiekabels naar USB-C beschikbaar. Je kunt de dock dan ook aansluiten op oudere apparaten met bijvoorbeeld USB 2, maar let op dat de prestaties dan aanzienlijk langzamer kunnen zijn.
Prestaties
Het basisstation ondersteunt USB-C 3.2 Gen2 met een (theoretische) snelheid van 10 Gbps, terwijl de modules USB-C 3.2 Gen1 ondersteunen, met snelheden tot 625 MB/s. Dit is ruim voldoende voor SDXC-kaarten met UHS-II, die een maximale snelheid van 312 MB/s halen. Wij hadden de beschikking over een Kingston 256GB SD kaart (280 MB/s) voor dataoverdracht en dit verliep al razend snel.
Bij gelijktijdig gebruik van meerdere kaarten neemt de snelheid iets af, maar de totale snelheid blijft hoog bij gebruik van verschillende slots.
Prijs
De basisset van de Kingston Workflow Station heeft een CAP van €119,-, in deze basisset zit één module. Extra modules kosten vanaf €28,95 per stuk. De prijzen liggen op sommige online webshops overigens al veel lager.
Conclusie
De Kingston Workflow Station is een handig en veelzijdig apparaat, vooral als je computer te weinig USB-C-aansluitingen heeft (zoals onze MacBooks bijvoorbeeld). Het is ook een waardevolle aanvulling voor USB-C-tablets zoals de iPad, die hierdoor veelzijdiger worden. De prijs is enigsinds aan de hoge kant zonder extra modules, maar het apparaat biedt je wel de mogelijkheid om te kiezen welke module voor jou belangrijk is. Al met al is de Kingston Workflow Station een veelbelovend product dat in de toekomst nog beter kan worden met bijvoorbeeld extra module-ondersteuning voor de nieuwste professionele camera’s.
Reacties
Loading…