Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.054 Nederlanders met een kantoorbaan, uitgevoerd door Panelwizard. Hier zijn niet alle collega’s van gediend, blijkt uit het onderzoek. Zo vinden drie op de vijf respondenten dat voetbalfanaten vrije uren moeten opnemen als zij per se een potje voetbal willen kijken.
Vooral mannen zijn van plan om hun favoriete voetbalteams in de baas z’n tijd aan te moedigen. Van hen gaat ruim een derde dit doen, tegenover negentien procent van de vrouwen. “Nadat het Nederlands elftal het vorige WK voetbal helaas moest missen, zijn we er dit jaar weer helemaal bij”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Dan leeft een toernooi toch meer dan wanneer je eigen land niet deelneemt. Ik begrijp dus goed dat voetballiefhebbers weer uitkijken naar dit evenement, al moet het werk hier niet onder lijden. Vrije uren opnemen om de affiches van Nederland te zien lijkt mij wel wat overdreven, maar voor andere wedstrijden kunnen werkgevers beter duidelijke afspraken maken.”
Oranje boven
Voetbal staat bekend als de belangrijkste bijzaak van het leven en voor sommigen is het nog meer dan dat. Zo blijkt uit het onderzoek dat een tiende van alle respondenten het kijken van WK-duels belangrijker vindt dan werken. Een selecte groep diehard fans zal er zelfs alles aan doen om die wedstrijden te kunnen zien, zoals ziekmelden, afspraken annuleren en smoesjes bedenken (zeven procent). Vooral mannen jonger dan dertig jaar stellen voetbal boven werk (twintig procent) en gaan tot het uiterste om WK-wedstrijden te kunnen zien (achttien procent). Ter vergelijking bedragen die percentages onder vrouwen van hogere leeftijden nooit meer dan vijf procent. Braun: “Als medewerkers voetbal kijken echt belangrijker vinden dan hun werkzaamheden, dan lijkt het mij verstandig om hierover met hen in gesprek te gaan. Als werkgever wil je dat je mensen voldoening uit hun werk halen en zich niet in allerlei bochten wringen om hier onderuit te komen.”
WK-maatregelen
Of smoesjes om WK-wedstrijden te kunnen kijken daadwerkelijk nodig zijn, is nog maar de vraag. Zo verwacht slechts negen procent van de werkende Nederlanders dat zijn werkgever ‘WK-maatregelen’ gaat nemen. Met twaalf procent lijken mannen huiveriger dan vrouwen (zes procent) dat hun baas op wedstrijddagen streamingdiensten blokkeert, thuiswerken verbiedt of plenaire vergaderingen inplant. Braun: “Waar sommigen huishoudelijke taken of boodschappen doen tijdens werkuren, kan een ander best even een voetbalwedstrijd aanzetten. Zolang beloftes nagekomen en doelstellingen behaald worden, voorzie ik hier geen problemen. Als werkgever kun je ook positief inspelen op het WK, met bijvoorbeeld een poule. Onze organisatie doet dit ook, waardoor alle collega’s inclusief mijzelf helemaal uitkijken naar het toernooi.”
Reacties
Loading…