in

DigiFocus: Humanscale zet de mens centraal

Zittend werken en gezondheid zijn thema’s die steeds meer belangstelling krijgen – De Amerikaanse fabrikant van kantoormeubilair Humanscale heeft vanaf zijn start de mens centraal gezet.

Het resultaat is een lijn bijzondere bureaus, stoelen en monitorarmen die ongekende instelmogelijkheden hebben zodat iedereen ergonomisch en comfortabel kan werken. In de showroom in Amsterdam kan iedereen de producten uitproberen en Country Manager Benelux Henk Smit vertelt er vol vuur over.

Vanuit de garage
In de jaren tachtig van de vorige eeuw bedacht de Amerikaanse oprichter van Humanscale, Robert King, dat er een betere manier moest zijn om bureauwerk te doen. Hij startte een bedrijf dat zich richtte op kantoorwerkers en maakte daaromheen meubilair en gereedschappen die een actieve en gezonde manier van werken stimuleert.


Smit: “Het begon met voorzetschermen voor monitoren dat ervoor moest zorgen dat de spiegeling van beeldschermen verdween. In de jaren tachtig was dat met de toenmalige crt-beeldschermen een groot probleem dat hij vanuit zijn garage wist op te lossen; een echte pionier. Daarna kwam de keyboard tray. Met de ergonomische gedachte dat het beter is om te werken met een keyboard op de schoot. Dan hoef je de onderarm niet op te tillen.”
De grote doorbraak kwam met de zogeheten Freedom-stoel in 1999 waarvan industrieel ontwerper Niels Diffrient aan de basis stond. Deze man is een fenomeen op het gebied van ontwerpen en werd ook wel de Amerikaanse tegenhanger van Leonardo da Vinci genoemd. De combinatie van King en Diffrient zorgde ervoor dat Humanscale uitgroeide tot marktleider in ergonomische kantoorinrichting met vestigingen in 28 landen.

Kruip in het hoofd van de gebruiker
Smit: “Bij een stoelontwerp wordt te weinig gekeken hoe mensen er mee omgaan. Niels Diffrient zag dat. Een bureaustoel die je helemaal kunt instellen naar je postuur is natuurlijk een prima gedachte. De praktijk is echter dat niemand het doet. Hij heeft het voor elkaar gekregen dat de bureaustoel zich haast automatisch naar het postuur zet.” Smit heeft een uitgebreide carrière in kantoorinrichting achter de rug en kent de markt van haver tot gort. “Bij een kantoorinrichter leeft ergonomie heel erg. Bij bijvoorbeeld de leverancier van ict-oplossingen zit dat minder op het netvlies, terwijl ook zij een heel belangrijke rol zouden kunnen spelen in het gezonder maken van de werkplekken die ze van apparatuur voorzien. Wij zeggen bij Humanscale weleens dat om te begrijpen wat mensen willen moet je ze dat niet vragen maar moet je in hun hoofd kruipen en heel goed kijken waar ze mee bezig zijn.”

Monitorsteun meer dan een ophangpunt
Het grote succes op de Nederlandse markt is de in alle kanten verstelbare monitorsteun en het in hoogte verstelbare bureau. Smit: “Een heel interessant nieuw product is M/Connect, een monitorsteun met heel veel aansluitmogelijkheden dat uitgebreid getest is door Digitailing. (zie DigiTest, red.) Een belangrijke gedachte is om een eind te maken aan de kabelspaghetti onder de bureaus op kantoor.” De monitorarmen die Humanscale maakt zijn meer dan een ophangpunt voor de monitor. Ook bij deze producten werd in het ontwerp goed gekeken hoe een gebruiker met de monitor omgaat. “Zonder gebruik van gereedschappen moet je de monitor in alle richtingen kunnen verstellen. Doordat de gebruiker de monitor moeiteloos op de juiste hoogte en op een plezierige kijk-afstand kan stellen gaat hij beter in zijn stoel zitten. Dat voorkomt veel klachten die kunnen ontstaan bij langdurig bureauwerk.”

Ervaar het ergonomisch werken
Om te begrijpen wat de Humanscale-innovaties voor mensen die dagelijks kantoorwerk doen kunnen betekenen is het zien, voelen en beleven van de producten de beste manier. De showroom van de Benelux-vestiging is daarvoor een uitstekende gelegenheid.
Het adres is Veemkade 350, Amsterdam. Henk Smit vertelt graag over alle Humanscale-innovaties en laat middels demonstraties zien hoe met eenvoudige aanpassingen gezonder en ergonomischer werken voor iedereen mogelijk is.

Contact: +31624717075 of mail hsmit@humanscale.com

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Superieure thuisbioscoop: BenQ stelt twee nieuwe 4K UHD DLP-projectoren voor

Ewent EW3990 Omvormer