in

Jouw online veiligheid: hoe kun je actie ondernemen?

Of het nu gaat om het surfen op openbare wifi-netwerken, de privacy van je gegevens op sociale media, of de veiligheid van de wachtwoorden op al je online accounts: het bewustzijn rondom onze veiligheid op het internet groeit gestaag.

Maar toch lijken we er als burgers nog redelijk nonchalant over te denken en blijken we bar weinig echte actie te ondernemen als het om onze eigen cyberveiligheid gaat. Hier drie tips om in actie te komen voor je eigen online veiligheid.

First thing’s first: informeer jezelf

Je kunt niet zorgen voor je eigen veiligheid, als je niet weet waar je kwetsbaar bent. Daarom is het dus erg belangrijk om de basics te leren over wat cybersecurity betekent en welke veiligheidsmaatregelen je kunt nemen. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Ben je zelf een absolute beginner of heb je kinderen waarmee je het onderwerp graag bespreekbaar maakt, dan kun je bijvoorbeeld op speelse wijze samen leren over SPAM, malware, phishing-aanvallen en virussen met het Server Defense-spel van webhostingaanbieder STRATO. Met dit spel kom je in aanraking met de verschillende termen en krijg je een gevoel voor wat ze inhouden.

Betrek anderen erbij

Onderzoek wijst uit dat mensen veel sneller hun gedrag veranderen, als anderen dat ook doen. Vandaar dat het ook effectiever is om in je sociale kring vaker over cyberveiligheid te praten en tips en ervaringen uit te wisselen. Ook de overheid is zich bewust van deze collectieve en sociale behoefte. Daarom is het jaarlijkse initiatief Alert Online gestart om de bewustwording van burgers rondom cybersecurity te vergroten. Op de website vind je veel handige, up-to-date informatie en praktische tips. Bovendien vindt er in de eerste twee weken van oktober, wat bekend staat als European Cyber Security Month, een campagne plaats waarbij mensen in het hele land samenkomen rondom het thema.

Gebruik ondersteunende tools

Het meest voorkomende excuus om niet je wachtwoord regelmatig aan te passen, is vaak: “Hoe moet ik al die wachtwoorden dan onthouden?” Het antwoord: een passwordmanager! Wachtwoordmanagers zijn meestal redelijk gebruiksvriendelijk en als je het eenmaal onder de knie hebt, dan is het een geweldige tool. Ook fungeert het als geheugensteun, die om de zoveel tijd aangeeft dat het tijd is om je password weer te wijzigen. Hier lees je hoe je de juiste wachtwoordmanager kiest.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

ALSO Cloud Marketplace uitgebreid met verbeterde gegevensbescherming van Acronis

LG G7 ThinQ smartphone met AI voor maximaal gebruiksgemak