in

KPN- en Telfort-winkels worden dementievriendelijk

Winkelmedewerkers krijgen training in omgaan met dementie – KPN en Telfort willen klanten met dementie goed kunnen helpen in hun winkels. Alle winkelmedewerkers van KPN en Telfort krijgen daarom een training ‘Goed omgaan met dementie’ aangeboden.

Meer dan de helft van de medewerkers heeft de online training inmiddels gevolgd. Op 20 september kregen in Alkmaar de eerste drie winkels het certificaat ‘dementievriendelijk’ uitgereikt.

“Zo nemen we drempels weg én worden medewerkers zelfverzekerder.”

Training

KPN en Telfort willen beter kunnen inspelen op mensen met dementie. Daarom bieden zij alle winkelmedewerkers een training ‘Goed omgaan met dementie’ aan. “We krijgen steeds vaker verwarde mensen in onze winkels. Mensen die bijvoorbeeld niet meer weten waarvoor ze komen of dat ze al eerder zijn geweest”, zegt Marjolein van Hooijdonk, director KPN Retail. “Door de trainingen willen we, op het moment dat iemand in de winkel komt die verward oogt, de klant zo goed mogelijk kunnen helpen. De training helpt onze medewerkers om in te schatten of het gaat om dementie en om het gesprek een positieve wending te geven. Zo nemen we drempels weg én worden medewerkers zelfverzekerder.”

Certificaat

In een groot aantal winkels heeft meer dan zeventig procent van de medewerkers de training gevolgd. Deze winkels krijgen het certificaat ‘Dementievriendelijk’ uitgereikt. Daarnaast ontvangen ze een bijbehorende sticker voor op de ruit van de winkel. “We streven ernaar dat binnenkort alle winkels dit certificaat hebben”, aldus Van Hooijdonk.

Samen dementievriendelijk

De training is onderdeel van het programma ‘Samen dementievriendelijk’, een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS. De training biedt kennis en handvatten om in het dagelijkse leven dementie te herkennen en hier goed mee om te gaan. Uit onderzoek komt naar voren dat Nederlanders wel graag willen weten hoe zij mensen met dementie kunnen ondersteunen, maar vaak niet weten hoe dat moet.

Aantal mensen met dementie groeit

Momenteel leven ca. 270.000 mensen in Nederland met dementie. Omdat we steeds ouder worden, stijgt dit aantal naar ruim 500.000 mensen in 2040. Zeventig procent van alle mensen met dementie woont thuis en neemt actief deel aan de samenleving. Op straat en in winkels komen we dus steeds vaker mensen met dementie tegen. Inmiddels hebben zich bij Samen dementievriendelijk tientallen organisaties gemeld voor een training hoe goed om te gaan met mensen met dementie. Een dementievriendelijke organisatie biedt een veilige omgeving voor álle klanten en bezoekers, ook als zij dementie hebben.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuw accesspoint van Zyxel biedt bekabelde en draadloze Gigabit-connectiviteit

Nieuw Smart home merk WOOX ziet levenslicht in Europa