Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau DirectResearch in opdracht van Slide, ontwikkelaar en producent van het smarthome-systeem dat (bestaande) gordijnen slim maakt.
Geopende gordijnen kunnen ervoor zorgen dat er een hoop warmte verloren gaat. Met de huidige energieprijzen is het sluiten van de gordijnen dan ook een voor de hand liggende, maar tegelijkertijd effectieve besparingsmethode. Het onderzoek laat zien dat de hogere energiekosten voor 58 procent van de ondervraagde gordijneigenaren dan ook reden zijn de gordijnen eerder of vaker te sluiten.
‘Gezelligheid’ is met 80 procent de meest genoemde reden waarom Nederlanders gordijnen hebben. 70 procent van de respondenten geeft eveneens de isolatiewaarde als één van de redenen. Men lijkt het buitenhouden van de kou steeds belangrijker te vinden. De isolerende werking is voor 83 procent een belangrijk criterium bij het aanschaffen van nieuwe gordijnen.
Toeristen die Nederland bezoeken verbazen zich vaak over het feit dat Nederlanders ’s avonds de gordijnen open hebben. De gewoonte om de gordijnen open te houden zou een overblijfsel zijn uit het Calvinistische gedachtegoed: “wij hebben niks te verbergen”. De praktijk blijkt echter anders: slechts 4 procent sluit nooit de gordijnen. Maar liefst 83 procent van de respondenten heeft gordijnen, waarvan 90 procent in de woonkamer en 88 procent in de slaapkamer. En we sluiten ze dus steeds eerder en vaker.
Volgens Milieu Centraal kan iemand in een vrijstaand huis met goede raambekleding tot wel 270m3 gas per jaar besparen. Dat komt al snel neer op enkele honderden euro’s op de jaarlijkse energierekening. Ook voelt een kamer met gesloten gordijnen behaaglijker aan en is er minder tocht. Wie daardoor de thermostaat een graadje lager kan instellen, bespaart op jaarbasis nog eens 6 procent op de verwarmingskosten.
Voor wie regelmatig weg van huis is, wordt het lastiger om de kou buiten te houden door het sluiten van gordijnen. Meer dan de helft van de gordijneigenaren, namelijk 55 procent, geeft aan de gordijnen maar gedeeltelijk of zelfs helemaal niet te sluiten wanneer ze een avondje weg zijn.
“Wanneer je niet thuis bent, kun je niet profiteren van de isolerende werking van gordijnen. Zonde, want hierdoor gaat er een hoop kostbare warmte verloren. We zien dit vooral in oude of slecht geïsoleerde woningen. Ik denk dat veel mensen niet goed weten dat het tegenwoordig – net als het bedienen van verlichting met een ouderwetse tijdschakelaar of met een app – ook heel goed mogelijk is om je gordijnen automatisch te laten sluiten en openen. Ideaal als je regelmatig weg bent, want de gordijnen kunnen op afstand bediend worden en de tijden naar wens ingesteld”, aldus Kaj Beetstra, oprichter van Slide.
Reacties
Loading…