in

Rakuten Kobo publiceert jaarlijks Book Report: dit waren de trends van 2022

TikTok zet Nederlanders aan het lezen – Rakuten Kobo maakt haar rapport bekend met de trends en opmerkelijke leesgewoonten die 2022 domineerden.

Van de bestsellers tot het moment van de dag waarop we met zijn allen de meeste pagina’s (digitaal) omsloegen: dit is een snapshot van hoe Nederland in het voorbije jaar heeft gelezen. De thrillers blijven het goed doen en je ziet dat we na de pandemie weer volop aan het reizen gingen. Maar vooral: de impact van BookTok valt niet meer te ontkennen.

2022 was een goed jaar voor digitaal lezen in Nederland: het aantal nieuwe Kobo-gebruikers groeide opnieuw met 16,5%. Ook de audiobooks deden het weer beter in 2022. Alles bij elkaar brachten we 8.500 volle jaren al lezend of luisterend door.

Post-corona liepen Nederlanders weer het reisvirus op

Het meest geliefde moment voor een boek is zo rond 10 uur ’s ochtends, en de populairste dagen zijn zondag, maandag en dinsdag (want ja, op zaterdag concurreren de boeken met de shopdrang). De beste maand was augustus, wat niet hoeft te verbazen, omdat we nog altijd graag pageturners verslinden naast het zwembad.

En reizen, dat kon weer in 2022. Dat zie je ook aan onze boekenkeuze. Na de versoepeling van de COVID-maatregelen zag Kobo de verkoop van reisliteratuur met 25% vooruitgaan ten opzichte van het voorgaande jaar. Naast boeken over avontuurlijke bestemmingen blijven ook de klassiekers als Italië en Frankrijk favoriet. En als er iets gebeurt in de wereld, dan merk je het meteen. Na de dood van de Queen gingen er meteen tienmaal zoveel boeken over het Britse Koningshuis over de digitale toonbank.

BookTok bepaalt steeds meer de leestrends

TikTok is zo stilaan de uitgeversbranche aan het veroveren. De aanbevelingen van BookTok influencers op het sociale mediaplatform jagen duidelijk ook leestrends aan in Nederland. Opmerkelijk is dat de gedeelde boeken verder gaan dan de laatste nieuwe releases. Influencers duiken vaak in de backlist, waardoor een tweede golf van lezers iets oudere titels ontdekt.

BookTok toppers bij ons waren bijvoorbeeld Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson en Mijn jaar van rust en kalmte van Ottessa Moshfegh. Het zijn boeken uit 2019 en 2018, maar toch zijn ze dit jaar driemaal zoveel gelezen als in 2021. Ook de liefdesverhalen van Colleen Hoover kregen een hoop nieuwe lezers erbij: Nooit Meer, Onvoorwaardelijk en 9 November zijn allemaal titels van vóór 2017, maar ze werden dit jaar allemaal vijf keer zoveel gelezen als vorig jaar. Hoover begon destijds nog te publiceren in eigen beheer, maar haar gulzige fans hebben haar boeken zo enthousiast in de schijnwerpers gezet, dat ze er wereldwijde bestsellers van maakten. Het toont maar hoe drastisch de industrie is veranderd — met dank aan TikTok.

De bestsellers bij de ebooks

Geen grote verrassingen wat betreft de populairste titels op onze e-readers. De romans en thrillers blijven het goed doen. Dat een boek 500 bladzijden heeft stoort de Nederlanders niet, zolang het maar pageturners (of pageswipers) zijn.

 1. De geheimen van de kostschool – Lucinda Riley
 2. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
 3. Gewetenloos – Karin Slaughter
 4. Violeta – Isabel Allende
 5. De gunst – Nicci French
 6. De Camino – Anya Niewierra
 7. Fortuna’s kinderen – Annejet van der Zijl
 8. De zevende zus – Lucinda Riley
 9. Roadtrip – Suzanne Vermeer
 10. Ik ga leven – Lale Gül

De bestsellers bij de audiobooks

Opvallende trend bij de audioboeken: non-fictie scoort hier uitstekend. In de top 10 vullen de journalistieke en lifestyle boeken meer dan de helft van de lijst, waaronder de top 3.

 1. Socrates op sneakers – Elke Wiss
 2. De meeste mensen deugen – Rutger Bregman
 3. De fontein, vind je plek – Els van Steijn
 4. Sapiens – Yuval Noah Harari
 5. Houd me vast – Sue Johnson
 6. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
 7. Time Bender – Tijn Touber
 8. ‘t Hooge Nest – Roxane van Iperen
 9. De kracht van het NU – Eckhart Tolle
 10. De zeven eigenschappen van effectief leiderschap — Stephen R. Covey

Het succes van de Kobo Plus catalogus

Ook het succes rondom Kobo Plus is een feit, zo is de Kobo Plus catalogus dit jaar gegroeid tot meer dan 1 miljoen titels. Het aanbod om te lezen & luisteren was nog nooit zo groot! Hieronder lees je welke boeken het meest aan onze digitale bibliotheken werden toegevoegd.

 1. Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens
 2. Toen was ze weg – Lisa Jewell
 3. Vier wandelaars en een Siciliaan – Elle van Rijn
 4. Het huis onderaan de klif – Sharon Gosling
 5. De vlinderkamer – Lucinda Riley
 6. Het bloemeneiland – Tabea Bach
 7. Valse getuige – Karin Slaughter
 8. Wij waren, ik ben – Israel van Dorsten
 9. De Camino – Anya Niewierra
 10. Box – Camilla Läckberg

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Huiskamersessies ft. Joris Voorn & Johana Kroft door Philips TV & Sound – 21/10

Synology kondigt 4-bay DS923+ aan