Een gemiddelde smartphonegebruiker is in totaal daardoor ongeveer 13,5 uur aan het lezen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van VPNGids.nl naar de begrijpelijkheid van juridische teksten van verschillende online bedrijven.
Engelse voorwaarden
En is een Nederlander niet zo goed in Engels, dan blijkt dat problematisch. Van de 34 onderzochte voorwaarden van onder meer social media, gaming en dating apps, zijn er 15 enkel beschikbaar in het Engels.
Vooral games bieden hun voorwaarden niet in het Nederlands aan. Ook games als Clash of Clans en Fortnite, die met name door kinderen worden gespeeld, beschrijven hun gebruiksvoorwaarden niet in de Nederlandse taal.
Google voorwaarden per 31 maart ‘makkelijker’
Per 31 maart 2020 gaan vernieuwde voorwaarden van Google in. Google-gebruikers hebben een mail ontvangen met daarin de belangrijkste wijzigingen, met bovenaan: ‘beter leesbaar’. Uit de leesbaarheidstest blijkt echter dat de moeilijkheidsgraad van de tekst gelijk is gebleven.
In een poging de juridische taal te verduidelijken, is de tekst bovendien langer geworden. Gebruikers zijn maar liefst twee keer zo lang bezig met het lezen van de nieuwe voorwaarden.
Waarom zou je algemene voorwaarden lezen?
Het lezen van de algemene voorwaarden kost blijkbaar veel tijd. Dus hoeveel Nederlandse smartphonebezitters zouden de voorwaarden van al hun apps wel eens doorgenomen hebben?
Het doorlezen en begrijpen van de voorwaarden lijkt misschien niet zo belangrijk, maar dat is het wel. Er kan bijvoorbeeld in staan welke wetgeving van toepassing is op het gebruik van de app. In het onderzoek kwam VPNGids onder meer voorwaarden die vallen onder de Cypriotische, Texaanse en Finse wetten tegen.
Bekijk hier alle conclusies uit het onderzoek.
Reacties
Loading…