in

Stille drijvers achter ons dagelijkse leven

Ingebouwd geheugen is niet meer weg te denken – Wat ooit begon met ponskaarten en floppy disks, maakt vandaag de dag veel dingen mogelijk in ons leven.

Vaak zonder erbij stil te staan. Talloze oplossingen helpen ons met het opslaan van data en het draaien van applicaties, of het nu in het thuiskantoor, het werkkantoor of in onze vrije tijd is. Dergelijke oplossingen zijn niet alleen te vinden in de bekende pc’s en laptops, maar in bijna elk technisch apparaat dat we tegenwoordig gebruiken.

Naast SSD’s voor pc’s en laptops, worden er ook diverse opslagproducten gebruikt in huishoudelijke en stofzuigerrobots, smartwatches, digitale fotolijsten, gameconsoles, VR-brillen en smart home apparaten. En de vraag neemt toe: zo bleek uit onderzoek van Multiscope dat maar liefst 3,3 miljoen Nederlandse huishoudens (42%) in 2020 één of meerdere smart home producten bezat. In 2017 lag dit percentage vele malen lager op 27 procent. Het laat zien dat steeds meer huishoudens slimme toepassingen toevoegen in hun woning en dagelijks leven.

Je kunt ze niet altijd zien, maar bij de meeste digitale apparaten, waarmee velen van ons in het dagelijks leven in aanraking komen, is er zeker een vorm van geheugen ingebouwd

Niels Burnet, Business Development Manager bij Kingston Technology bekijkt daarom verschillende, alledaagse toepassingen en legt uit welke opslagcomponenten worden ingezet.

Robotica

Volgens de International Federation of Robotics (IFR) werden er in 2019 wereldwijd ongeveer 22,1 miljoen huishoudelijke robots verkocht. Voor 2020 werden er al 30 miljoen apparaten verwacht – vooral veel grasmaaiers en robotstofzuigers. Die zouden allemaal niet werken zonder de geschikte opslagcapaciteit. Geïntegreerde DRAM-componenten, die werken met een capaciteit van twee gigabyte (GB) tot 4 GB, worden vaak in stofzuigerrobots geïnstalleerd als tijdelijke opslag en voor permanente informatie zoals navigatiegegevens. Embedded multimedia controllers (eMMC) worden ook gebruikt voor data die permanent wordt opgeslagen, zoals voor besturingssystemen.

Wearables

Voor veel producten die locatiegegevens gebruiken, zoals smartwatches en vergelijkbare wearables, worden vaak ePOP-geheugens met capaciteiten tussen de 4 GB en 8 GB gebruikt. Deze oplossing combineert de eerdergenoemde eMMC- en DRAM-geheugencomponenten in één ruimtebesparend geheel van ongeveer een vierkante centimeter. Hierdoor bereiken de processors van wearables direct uitstekende prestaties. Ook hier worden de oplossingen onder meer gebruikt voor tijdelijke opslag, maar ook voor het hosten van het besturingssysteem en het opslaan van diverse apps en gegevens.

Smart-tv

Het wordt iets ingewikkelder wanneer het aankomt op smart-tv’s, die vaak op Android draaien. Daardoor lijken ze in hun basisfunctionaliteit meer op tablets, laptops en pc’s. In 2020 bedroeg het aandeel van zulke tv-toestellen met internettoegang al meer dan de helft in Nederland. Om streamingdiensten, surfen op het web of opnamefuncties mogelijk te maken, zijn de apparaten vaak uitgerust met SSDs – naast geïntegreerde DRAM-componenten en multimediakaarten. Deze zorgen voor krachtige caches, bieden de basis voor het besturingssysteem en maken de opslag van verschillende apps mogelijk.

Visueel

Naast de verschillende producten die gebruik maken van de beschreven geïntegreerde opslagcomponenten, mogen ook de externe oplossingen niet worden vergeten. Onder meer camera’s, VR-brillen, printers, smarthome-apparaten, digitale fotolijsten gebruiken vaak USB-sticks, SD- en microSD-kaarten. Deze voorbeelden laten zien dat we, vaak onbewust, veel meer opslagoplossingen benutten dan we in eerste instantie denken.

“Je kunt ze niet altijd zien, maar bij de meeste digitale apparaten, waarmee velen van ons in het dagelijks leven in aanraking komen, is er zeker een vorm van geheugen ingebouwd”, zegt Niels. “Waar we ook kijken, of het nu op het werk is of binnen onze eigen vier muren, een Kingston-oplossing is – trouw aan de belofte van onze huidige campagne ‘Kingston is with you’ – meestal dichtbij. We zijn er trots op om mensen op zoveel manieren te ondersteunen en een bijdrage te leveren aan het digitale, dagelijkse leven.”

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

Jabra introduceert kost-efficiënte Evolve2 30 headset voor optimale productiviteit

DigiTest: Jabra Evolve2 85 review