Bovendien is 47 procent van de ondervraagde Nederlandse kinderen (11 – 15 jaar) die zeggen goed op de hoogte te zijn van online beveiliging zelf slachtoffer geweest van phishingfraude, wat wijst op een toenemende vrees dat Gen Z’s overmatige vertrouwen in online veiligheid hen in gevaar brengt.
- Uit onderzoek van Kaspersky blijkt dat overmatig vertrouwen in online veiligheid kinderen kwetsbaar maakt voor cyberaanvallen: bijna driekwart (71 procent van de ondervraagde 11- tot 15-jarigen in Nederland) is niet in staat een of meer phishing e-mails te herkennen.
- 47 procent van de ondervraagde Nederlandse kinderen die denken dat zij goed op de hoogte zijn van online beveiliging, zijn in feite slachtoffer geworden van phishing, tegenover 17 procent van degenen die zeggen niet goed op de hoogte te zijn.
- Gen Z kinderen krijgen niet de hulp van volwassenen die ze nodig hebben als het gaat over online veiligheid: 56 procent van de ondervraagde Nederlandse 18-plussers geeft toe dat ze hun kinderen of jongere generaties niet helpen bij het herkennen van phishingfraude.
37 procent van de ondervraagde Nederlandse kinderen is slachtoffer geweest van een phishing-scam.
Overmoedig en te veel delen
Hoewel veel kinderen onder de 18 jaar denken dat ze “cyberbewust” zijn, blijkt uit hetzelfde onderzoek dat meer dan 3 op de 5 (62%) ondervraagde kinderen uit Nederland tegelijkertijd toegeeft persoonlijke informatie, zoals hun naam en geboortedatum, op sociale mediakanalen te delen. 68 procent verklaarde ook bereid te zijn de naam van hun huisdier en hun favoriete tv-programma bekend te maken bij online quizzen. Deze naïviteit staat in contrast met hun veronderstelde niveau van cyberkennis, waarbij online spelletjes en quizzen vaak worden gebruikt als vehikel voor cybercriminelen om zoveel mogelijk informatie over personen te verzamelen.
Onderwijs voor alle generaties
Ook blijkt dat meer dan de helft (56%) van de ondervraagde volwassenen in Nederland hun kinderen of jongere generatie nooit heeft geholpen bij het herkennen van phishing-scams. Dit is niet verrassend, aangezien 34 procent van de ondervraagde Nederlandse kinderen er geen kennis van heeft en bijna een kwart (22%) niet eens weet wat phishingfraude is.
In feite is 35 procent van de ondervraagde volwassenen in Nederland zelf niet goed op de hoogte als het gaat om online beveiliging, waarbij 1 op de 10 (10%) zelfs toegeeft dat ze niet zeker weten of ze slachtoffer zijn geweest van phishingfraude. Dit suggereert dat er meer online onderwijs en informatie voor alle leeftijden nodig is om elke generatie te helpen veilig online te blijven.
“Kennis is macht. Maar kennis alleen is niet genoeg als het gaat om online beveiliging”, zegt Tim de Groot, General Manager Benelux en Nordics bij Kaspersky. “Onze bevindingen tonen aan dat een beetje kennis heel gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Het overmatige vertrouwen dat we in het rapport benadrukken, brengt hen ernstig in gevaar door online bedreigingen.
Daarom moet het onderwijs in online veiligheid worden uitgebreid van de gevaren van inhoud tot het soort aanvallen waaraan we dagelijks online worden blootgesteld. En voorlichting over cyberveiligheid mag niet alleen voor kinderen zijn, maar moet ook worden uitgebreid tot de oudere generaties. In de huidige situatie praten volwassenen niet met kinderen over online beveiliging, of als ze dat wel doen, kunnen ze hen niet helpen omdat ze de bedreigingen zelf niet begrijpen. Op dit moment is het zo dat de blinden de blinden leiden. De situatie is onhoudbaar en we hebben dringend behoefte aan meer bewustzijn en meer voorlichting.”
Reacties
Loading…