in

Tips om zelf een full stack developer te worden

Met aantrekkelijke loonschalen en veel potentie om te blijven ontwikkelen, zijn full stack developers een van de meest gewilde professionals ter wereld geworden.

De vraag naar competente full stack developers wordt wereldwijd gevoed door de groeiende afhankelijkheid van apps, en die afhankelijkheid lijkt niet snel af te nemen. Technische banen kunnen intimiderend lijken, maar wie bereid is de leercurve te doorstaan, wordt vaak rijkelijk beloond.

Zelf een full stack developer worden kan lijken als een grote uitdaging, maar het pad is vrij eenvoudig. Als je je hart hebt gezet op het aanpakken van een van de meest aantrekkelijke banen in de IT-industrie, is hier een stap-voor-stap gids voor je om te volgen.

Wat is een full stack developer?

Webdevelopment is onderverdeeld in twee verschillende groepen. Aan de ene kant heb je de backend webdevelopment die, zoals de naam al aangeeft, betrekking heeft op de elementen achter de schermen, zoals databases, servers, API’s en meer.

En aan de andere kant heb je front-end development, die het andere component van webdevelopment omvat; de gebruikersgerichte elementen zoals grafische elementen, ontwerp en de gebruikersinterface.

Een full stack developer beschrijft een developer die zowel de frontend als de backend taken kan aanpakken. Full stack ontwikkelaars hebben doorgaans een beter begrip van ontwerpprojecten als geheel en zijn daardoor een stuk veelzijdiger.

Hun praktische kennis van zowel front- als back-end development geeft full stack developers een hoog niveau van beroepsflexibiliteit. Ze kunnen zonder hulp webapplicaties en websites bouwen, en kunnen zich daarnaast ook vrij door grootschalige projecten bewegen en hulp bieden op alle gebieden.

Dat klinkt goed, en nu we de basis hebben besproken, kunnen we kijken naar wat jij nodig hebt om zelf een full stack developer te worden.

Stap 1: Weten welke skills je nodig hebt

Iedereens pad zal iets anders zijn, afhankelijk van de ervaring en vaardigheden die hij/zij al heeft. Als je een complete beginner bent, heb je waarschijnlijk een gespecialiseerde opleiding en projectervaring nodig om developer te worden. Hetzelfde geldt voor hobbyisten, die zich veel meer moeten bijscholen dan professionele developers die hun carrière willen opwaarderen.

Een paar basisvaardigheden die je moet beheersen als je wilt uitblinken als full stack ontwikkelaar zijn: HTML, CSS, JavaScript, DOM Manipulation, Java en Object-oriented Programming.

Hoewel de opleiding van een full stack ontwikkelaar nooit echt klaar is, zullen de bovenstaande vaardigheden je een stevige basis geven. Afhankelijk van je interessegebied zul je mogelijk moeten specialiseren. Financiële codeurs moeten bijvoorbeeld SQL/NoSQL kennen, en je zal onderzoek moeten doen naar de industriespecifieke codeertermen.

 

Stap 2: Je ideale tijdlijn bepalen

Hoe snel wil je beginnen met je eerste baan als developer? En wat moet je daarvoor nog bijsleutelen? Net als bij je eerdere beoordeling van de vaardigheden die je al hebt, kan het vaststellen van een concrete tijdlijn je helpen bij het kiezen van je opleidingstraject.

Kun je bijvoorbeeld parttime cursussen volgen naast je huidige baan? Of is er zelfs tijd voor een fulltime studie?

Als je al vastzit aan een fulltime carrière of familieverplichtingen, kan het een uitdaging zijn om een nieuwe opleiding te beginnen, maar het is zeker niet onmogelijk. Denk na over de veranderingen die je bereid bent te maken om je dromen na te jagen – en stel je opleidingsschema daarop af.

Stap 3: Kies het best passende leermodel

In het tijdperk waar alles open-source is, is het makkelijker dan ooit om te leren hoe je een full stack ontwikkelaar kan worden, maar al die keuzes maken het ook makkelijker om te verdwalen in de modder.

Het grote aantal verschillende educatieve routes kan ontmoedigend zijn voor nieuwkomers, dus om het makkelijker te maken kun je op zoek naar deze vier overkoepelende manieren om developer te worden: coding boot camps, cursussen met zelfstudie, full-time opleidingen en boeken/tutorials.

Er is niet één beste manier om full stack development te leren, dus terwijl je de opties doorneemt, moet je ervoor zorgen dat je jouw tijdlijn en leerbehoeften vergelijkt met de vermelde mogelijkheden.

Houd in gedachten dat werkgevers je nog steeds zullen aannemen als je geen diploma hebt in computer science. Als je een goed portfolio opbouwt en goed doet in het technische interview, kun je nog steeds makkelijk een baan krijgen in de technische industrie.

Stap 4: Je portfolio opbouwen

Je portfolio is de eerste indruk die recruiters van je krijgen, en is daarom heel belangrijk. Als je projecten hebt waar je super trots op bent, gebruik dan je portfolio om ze te laten zien.

Presenteer je werk door de gebruikte technologieën en je rol in het project te beschrijven, en laat screenshots zien. Als full stack developer moet je in werk laten zien dat je oog hebt voor design en dat je ook uitstekende technische kennis hebt.

Wees daarnaast niet bang om projecten te laten zien die momenteel in ontwikkeling zijn. Het opbouwen van een portfolio is misschien wel de beste manier om full stack development te leren.

Stap 5: Opzoek naar een baan

Als je eenmaal een portfolio hebt opgebouwd met twee of meer mooie projecten, ben je klaar om op zoek te gaan naar een baan.

Zorg ervoor dat je van tevoren je carrièredoelen definieert, vraag feedback over je sollicitatiebrief en pas je cv aan op de specifieke functies waarop je solliciteert. Beperk je niet tot online zoekopdrachten; benader bedrijven rechtstreeks, bezoek carrièrebeurzen en meld je aan voor wekelijkse job alerts.

Uitgenodigd voor een sollicitatie? Goed bezig! Het enige wat je nog moet doen is je voorbereiden op je gesprek en technische assessment, en je bent klaar om te beginnen aan je carrière als full stack developer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Bowers & Wilkins en McLaren Automotive introduceren de Px8 McLaren Edition hoofdtelefoon

De wetenschap van geluid: Dysons high-fidelity, actieve ruisonderdrukkende hoofdtelefoon met luchtzuivering