in

Vijfjarig gebruik van smartphones vermindert de jaarlijkse impact op klimaatopwarming

Door telefoons vijf jaar lang te gebruiken vermindert de jaarlijkse impact op de opwarming van de aarde met 31%, zo blijkt uit recent onderzoek van Fairphone.

De Nederlandse fabrikant van ethische smartphones publiceert vandaag een levenscyclusanalyse (LCA) voor Fairphone 4, waarin gedetailleerd wordt beschreven welke impact hun meest recente toestel heeft op het milieu.

Milieu-impact minimaliseren

Het onderzoek, uitgevoerd door het Duitse Fraunhofer IZM, bevestigt de kernboodschap van Fairphone dat smartphones zo lang mogelijk gebruikt moeten worden. Verschillende scenario’s in het onderzoek tonen daarbij aan dat bij een gebruiksduur van vijf jaar van een Fairphone 4 de jaarlijkse CO2-impact van de smartphone met 31% kan worden verminderd ten opzichte van een gebruiksduur van drie jaar. Bij een zevenjarig gebruik van de smartphone inclusief twee batterijvervangingen daalt de uitstoot per jaar zelfs met 44%. Met de LCA zet Fairphone zich in om een oplossing te vinden om de milieu-impact van Fairphone 4 verder te minimaliseren. Om de onderzochte scenario’s in de praktijk te brengen, biedt Fairphone een verlengde garantie van vijf jaar aan Fairphone 4 gebruikers. Ook garandeert het techbedrijf een software-ondersteuning tot minstens eind 2025.

Compensatie door langer gebruik

Onderzoek naar de LCA toont aan dat het vervangen of repareren van losse onderdelen van smartphones het milieueffect aanzienlijk vermindert. Dit komt doordat het merendeel van de uitstoot en het (bij Fairphone beperkte) verbruik van grondstoffen al tijdens de productie plaatsvindt. Om reparaties aan smartphones te stimuleren in plaats van een nieuwe smartphone aan te schaffen, bestaat Fairphone 4 uit acht modules. Deze losse onderdelen, waaronder de batterij, de camera’s en de oplaadpoort, kunnen gemakkelijk door de gebruikers worden vervangen. Het onderzoek laat zien dat deze vervangingen, met uitzondering van de behuizing, snel voordelen opleveren voor het milieu.

Repareren of vervangen?

Het repareren van de losse modules om ze vervolgens opnieuw te gebruiken biedt volgens het onderzoek echter weinig voordelen ten opzichte van het volledig vervangen van de modules. De uitstoot die namelijk wordt veroorzaakt door de productie van de (nieuwe) reservemodules, de verpakking en de verzending ervan naar gebruiker én reparatiecentrum worden al gecompenseerd vanwege de verlengde levensduur van de gerepareerde smartphone. Om de klimaatimpact te verminderen maakt het dus niet uit of een losse camera wordt gerepareerd of vervangen door een nieuwe camera. Zolang je je smartphone maar niet gelijk inwisselt voor een compleet nieuw exemplaar. Bovendien veroorzaken de extra modules die de modulariteit van de smartphone mogelijk maken nauwelijks extra impact op het milieu. Dit is voor Fairphone een aanzienlijke verbetering ten opzichte van eerdere Fairphone-modellen.

Meer functionaliteit betekent meer CO2-impact

Met de introductie van Fairphone 4 wordt de totale bijdrage aan klimaatopwarming op 43 kilo CO2-uitstoot geschat. Daarmee stoot het nieuwste model zo’n 4 kilo aan CO2 meer uit dan de Fairphone 3. Dit verschil komt vooral door de toegenomen functionaliteit van het nieuwere model, maar ook door een groter aandeel van verzending per vliegtuig tijdens de pandemie en de chipsetcrisis. Voor het eerst wordt in de LCA ook het effect geanalyseerd van de Fairphone accessoires die verkrijgbaar zijn, waaronder oplaadkabels en -stekkers, draadloze oordopjes, beschermhoesjes en een schroevendraaier.

Het volledige verslag is hier te vinden.

Thea Kleinmagd, Circular Material Chains Innovator, licht toe: “Hoe ‘slimmer’ de telefoon, hoe groter de impact. Gezien de chips in Fairphone 4 een grote stap voorwaarts zijn als het gaat om prestaties, is het geen verrassing dat de CO2-impact iets groter is dan zijn voorganger. We zijn echter blij om te zien dat het rapport bevestigt dat Fairphone op de goede weg is. De beste manier om de milieu impact van een telefoon te verminderen, is ervoor te zorgen dat hij zo lang mogelijk kan worden gebruikt. Onderdelen die makkelijk vervangbaar of repareerbaar zijn maken dit mogelijk – wat helpt om de impact van de smartphone op mens en planeet te minimaliseren.”

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Amac biedt als eerste Nederlandse keten hybride winkelen aan

Stijlvol en tijdbesparend vergaderruimtes en werkplekken reserveren!