Na de lancering van Bitcoin in 2009 doken er al snel verschillende andere cryptovaluta op. Deze cryptovaluta bestaan volledig digitaal en hebben geen tussenpartij nodig om transacties te maken. Recentelijk kwam ook de Ether ‘munt’ om de hoek kijken. Ether is gekoppeld aan het Ethereum netwerk, en werkt als een soort ‘brandstof’ om dit netwerk draaiende te houden. Check hier een uitleg:
Wat is Ethereum?
Ethereum is, net zoals Bitcoin, een systeem dat is gebaseerd op de blockchain-technologie. Blockchain, hoewel technisch heel ingewikkeld, is in principe gewoon een technologie die transacties bijhoudt.
Waar Bitcoin voornamelijk gebruikt wordt als valuta, keek Ethereum naar andere manieren om gebruik te maken van deze Blockchain-technologie. Hierdoor is het makkelijker geworden om dingen zoals contracten, betalingen en andere transacties decentraal te regelen.
Deze toepassingen worden in het Ethereum-netwerk dApps genoemd, decentralized Apps dus. Al deze toepassingen worden aangedreven door verschillende computers die aangesloten zitten aan het netwerk. Als je via een dApp een bericht naar iemand wilt sturen, gaat dat dus via verschillende computers. In tegestelling tot het versturen van een email, waar het altijd via een centraal punt gaat, zoals bijvoorbeeld de servers van Gmail, Outlook, etc.
Al snel werd duidelijk dat Ethereum ook een eigen munt nodig hadden voor hun platform. Eentje die overeenkomt met de werking van het netwerk. Zo kwam de Ether munt tot stand. Deze munt wordt voornamelijk bij transactiekosten gebruikt en om diensten te betalen in het netwerk zelf, en dus niet om te gebruiken bij betalingen in winkels.
Gebruikers die hun computer ter beschikking stellen om gedeeltes van een dApp te draaien, krijgen in ruil daarvoor Ethers. Vandaar dus ‘de brandstof’ van het netwerk!
Hoe is Ethereum anders dan Bitcoin?
Hoewel Ethereum en Bitcoin beide gebaseerd zijn op de Blockchain technologie, en beide hun eigen cryptovaluta zijn, verschillen de twee toch op veel punten.
- Bitcoin heeft een limiet in het aantal dat verkregen kan worden, en deze zal zoals het er nu naar uitziet bereikt worden in het jaar 2140. Ether heeft daarentegen geen limiet en de toevoer zal dus oneindig lang door kunnen gaan.
- Waar Bitcoin voornamelijk is opgericht als een nieuwe vorm van betaling, is Ethereum zoals net besproken veel meer dan dat. Ether wordt alleen gebruikt op Ethereum’s eigen netwerk, en wordt op andere plekken niet algemeen geaccepteerd.
- Transacties via Ethereum zijn veel sneller dan die van Bitcoin. Waar een Bitcoin-transactie soms langer dan 10 minuten kan duren, duurt een Ethereum-transactie gemiddeld 15 seconden.
Reacties
Loading…