Wanneer je een nieuwe pc wilt bouwen, zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden; het kiezen van je componenten, het assembleren van de pc, en het installeren van programma’s wanneer hij klaar en operationeel is. Of dit nu je eerste pc-build is, of dat je het al eerder hebt gedaan, Niels Burnet, Business Development Manager bij Kingston, geeft je 5 tips bij het bouwen van jouw pc. Volg deze goed en het zal een stuk eenvoudiger zijn!
Tip 1. Controleer of hardware compatibel is
Het klinkt voor de hand liggend, maar een van de meest gemaakte fouten bij het bouwen van een pc is het kopen van componenten die niet compatibel met elkaar zijn. Zo kun je op moederborden die geschikt zijn voor DDR4 RAM-geheugen niet zomaar DDR5-geheugen prikken. Bovendien werkt een Intel processor niet op een moederbord dat geschikt is voor AMD, en moeten de onderdelen uiteindelijk in je case passen. De eenvoudigste manier om te controleren of de hardware compatibel is, is door de gewenste onderdelen toe te voegen aan een tool als PCPartPicker. Deze checkt of de onderdelen bij elkaar passen en zodat er geen compatibiliteitsproblemen zijn. Verder kun je altijd de website van de desbetreffende fabrikant controleren.
Tip 2. Koop de juiste voeding
Als je een nieuwe pc bouwt, is een van de meest besproken fouten het kopen van een voeding van slechte kwaliteit. Wanneer je aan de aankoop van dit onderdeel begint, zou je al een idee moeten hebben van hoeveel stroom de rest van je hardware nodig zal hebben. Koop altijd iets meer wattage dan je inschat, zodat het geen invloed heeft op de prestaties van je systeem.
Er is ook een classificatiesysteem dat je tijdens het winkelen helpt de perfecte voeding te vinden. Dit systeem heet 80plus en is een certificering die is ontworpen om aan te geven dat een voeding ten minste 80% efficiënt is bij 20%, 50% en 100% belasting. De niveaus gaan van Brons tot Titanium, en welke classificering jouw voeding uiteindelijk heeft zal afhangen van wat je nodig hebt en van wat je budget is. Maak je vooral geen zorgen, er zijn betaalbare voedingen op de markt, maar controleer altijd of ze krachtig genoeg zijn voor jouw build.
Tip 3. Installeer de CPU voorzichtig
Sommige beginners weten niet hoe ze de CPU op het moederbord moeten plaatsen. Als je de CPU verkeerd installeert, kunnen de pinnen beschadigen of afbreken, afhankelijk van hoeveel kracht je gebruikt. Daarom is het goed om te weten dat een CPU altijd markeringen heeft die je tonen hoe de installatie moet verlopen. Je CPU heeft namelijk markeringen op een hoek die overeen moeten komen met een markering op het moederbord, zodat je de CPU op de juiste manier kan installeren.
De volgende stap is het aanbrengen van koelpasta. Let op, een verkeerde hoeveelheid kan resulteren in slechte CPU- en systeemprestaties. Koelpasta zorgt voor warmteoverdracht tussen de CPU en de heatsink. Als er te weinig pasta wordt aangebracht, zal dit leiden tot een slechte koeling van de CPU en zal de temperatuur ervan stijgen, wat kan resulteren in schade op lange termijn. Het is dus essentieel dat je tijdens het proces de juiste hoeveelheid koelpasta aanbrengt, hiervoor zijn tutorials op YouTube te vinden die dit perfect uitleggen.
Tip 4. RAM geheugen correct installeren
Als je een even aantal geheugenmodules hebt, moet je ze altijd uit elkaar plaatsen. In de handleiding van jouw moederbord staat vermeld in welke gleuven jouw geheugenmodules moeten worden geplaatst. Controleer ook of jouw geheugen correct is geïnstalleerd; je hoort een klik als het op de juiste manier is geplaatst.
Met de introductie van DDR5 is het momenteel niet mogelijk om verschillende capaciteiten in kanalen of banken te mixen. Als je al een kit van 2x8GB hebt, kun je achteraf geen extra set van 2x16GB meer toevoegen. Koop daarom altijd de juiste capaciteit voor jouw behoeften wanneer je een DDR5-build overweegt. Sommige DDR5-moederborden kunnen in de toekomst een BIOS-update krijgen om meer flexibiliteit in geheugencapaciteitscombinaties mogelijk te maken, dus controleer dit zeker bij de fabrikant.
Tip 5. Neem de tijd met het bouwen.
Misschien wel de belangrijkste tip: neem de tijd voor het bouwen. Een ongeluk (of foutje) zit in een klein hoekje en hierdoor kun je onderdelen beschadigen. Het is namelijk geen wedstrijd. De handleidingen zijn van cruciaal belang en dus je grootste vriend voor elke succesvolle pc-build. In de handleiding van je moederbord staat bijvoorbeeld dat je niet moet vergeten het I/O-schild te installeren. Dit is een dunne verwijderbare metalen plaat die een omhulsel vormt voor alle in- en uitgangen aan de achterzijde van je pc. Ook is het essentieel dat je gebruik maakt van de afstandsbuisjes die tussen je moederbord en je case komen. Als je dit niet doet, kan je een kortsluiting veroorzaken. Controleer verder of de kabels in de juiste poorten zitten en of overal het beschermende plastic laagje is afgehaald.
Mocht je er toch niet uit komen? Durf dan om hulp te vragen, bij bijvoorbeeld een vriend of de desbetreffende fabrikant. Daarnaast zijn er nog tips en trucs te vinden op verschillende hardware review websites. Maar bovenal beleef veel plezier met het bouwen van jouw PC!
#KingstonFURY #KingstonIsWithYou
Reacties
Loading…