in

70% van de mensen ervaart sociale druk om meer uit te geven aan verjaardagscadeaus

Uit een recent onderzoek van YourSurprise, een webshop gespecialiseerd in gepersonaliseerde cadeaus, blijkt dat 70% van de mensen zich onder druk gezet voelt om meer geld uit te geven aan verjaardagscadeaus.

Deze bevinding komt voort uit een enquête onder 2676 respondenten en belicht de sociale dynamiek rondom het geven van een cadeau.

Het onderzoek toont aan dat cadeaus een cruciale rol spelen in sociale en culturele interacties. Ze vertegenwoordigen niet alleen affectie en waardering, maar worden ook vaak als een sociale verplichting gezien. Het blijkt dat 80% van de ondervraagden nooit zonder cadeau naar een verjaardagsfeest gaat, terwijl slechts 2,3% aangeeft hier geen moeite mee te hebben. Bovendien gaf 75% van de respondenten aan minstens één keer in hun leven de druk te hebben gevoeld om meer geld uit te geven dan ze eigenlijk wilden.

Een belangrijke reden voor deze sociale druk is de angst om als gierig te worden bestempeld. Veel mensen geven meer uit dan ze eigenlijk willen om te voorkomen dat ze negatief beoordeeld worden door hun omgeving. “De angst om door anderen als gierig gezien te worden is een sterke motivatie om meer geld uit te geven aan cadeaus,” aldus een woordvoerder van YourSurprise. “In een maatschappij waar uiterlijk en status belangrijk zijn, speelt deze sociale druk een grote rol.”

Naast de angst voor negatieve beoordelingen speelt ook de invloed van culturele tradities een rol. Hoewel dit niet minder direct voelbaar is, blijft de impact aanzienlijk. Mensen voelen zich vaak verplicht om zich aan de verwachte normen en waarden te houden, wat bijdraagt aan de druk om duurdere cadeaus te kopen.

Interessant is dat verlanglijstjes een populaire oplossing lijken te bieden voor deze druk. Uit het onderzoek blijkt dat 60% van de respondenten een verlanglijst handig vindt, omdat ze de stress verminderen die gepaard gaat met het zoeken naar het perfecte cadeau. Toch is niet iedereen het daarmee eens; 19,5% van de ondervraagden vindt een verlanglijst juist niet prettig.

Het onderzoek van YourSurprise werpt een licht op de verschillende motivaties achter het geven van een cadeau en de sociale druk die veel mensen ervaren.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kingston XS1000 External SSD wint Red Dot Award 2024

Philips Hue lanceert nieuwe decoratieve producten voor in je woon- en slaapkamer.