Betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en met een trouwe gebruikersbasis, WordPress verplettert al zijn concurrentie. Het is niet raar dat zoveel grote en kleine bedrijven het platform gebruiken voor het maken van hun site. Ook jij kan vrij simpel een website voor jezelf neerzetten!
Je eigen WordPress website maken lijkt misschien eng als je het nog nooit hebt gedaan, maar de tijden zijn veranderd. Het is nu sneller, goedkoper en eenvoudiger dan ooit. We hebben ervaring en kennis gebundeld en het zo overzichtelijk mogelijk gemaakt, dus lees snel verder voor 6 stappen om je snel op weg te helpen bij het maken van je eigen WordPress site.
Stap 1: Een domeinnaam kiezen
De eerste stap is om een passende domeinnaam te bedenken en te registreren. Dit is het webadres dat mensen zullen gebruiken om je te vinden. Er zijn een hoop websites waar je makkelijk kan checken of je domeinnaam nog beschikbaar is. Vanuit deze websites kun je de naam meestal ook direct registreren.
Jouw domeinnaam is je identiteit op het internet, hetgeen dat bovenaan in de zoekbalk te zien is. Dat is precies de reden waarom je iets moet kiezen dat jouw merk weerspiegelt en iets dat simpel is om in je browser in te typen. Het moet makkelijk te onthouden zijn, of zelfs te raden, en zo kort mogelijk zijn.
Stap 2: Aanmelden bij een WordPress host
Om het eenvoudig uit te leggen; webhosting is iets waar geen website zonder kan. Het is de plaats waar je website zit en wacht om bezocht te worden door bezoekers. Websites zitten niet “gewoon op het internet” of “op Google.” In plaats daarvan staan ze op webservers en daarvanuit worden ze aan alle bezoekers aangeboden.
Om je website online te houden, moet je serverruimte huren bij een webhostingbedrijf. Dit is in de praktijk allemaal veel eenvoudiger dan het klinkt. Zo’n WordPress host is makkelijk online te vinden en er zijn een hoop om tussen te kiezen. Vergelijk er een paar, en maak daaruit een keuze!
Stap 3: Installeer WordPress en kies een thema
Wil je een WordPress website maken? Dan is het natuurlijk belangrijk om WordPress te installeren. Vaak kun je dit heel gemakkelijk doen via het hostingdashboard van je gekozen WordPress host.
Een van de voordelen van WordPress is dat je vrijwel onbeperkte mogelijkheden hebt om je site aan te passen, of je nou kunt coderen of niet. Dat gezegd hebbende, elke site begint met een thema. Maar wat is een thema? In principe is het een soort ‘sjabloon’ voor jouw website; een volledig gemaakte voorbeeldsite die je vervolgens kunt vullen met je eigen inhoud en naar wens kunt aanpassen.
WordPress komt met zijn eigen set gratis thema’s. Deze kun je allemaal uitproberen om te kijken welke het beste bij het doel en de sfeer van je site past. Als je opzoek bent naar iets meer unieks, kun je ook een thema kopen op een van de betrouwbare ‘third-party’ sites. Houd er wel rekening mee dat te veel fancy extra functies je site kunnen vertragen, dus ga alleen voor wat je nodig hebt. Less is more!
Stap 4: Plugins installeren
Plugins geven je de mogelijkheid om functies te installeren die WordPress nog niet heeft. Zie ze als een soort apps. En net als bij apps, moet je voor sommige betalen, en kun je sommige gratis krijgen. Net als thema’s zijn alle plugins in de ‘WordPress plugin directory’ gratis. Alleen plugins van derden moet je voor betalen, en kunnen tussen de $40 en $200 kosten.
WordPress plugins bieden een grote mate van aanpasbaarheid en flexibiliteit aan je WordPress site, evenals waardevolle functies en hulpmiddelen voor je bezoekers. Je begint misschien niet met een heleboel plugins, maar hoe langer je WordPress gebruikt, hoe meer je er zult vinden die je site vooruithelpen. Een paar populaire zijn JetPack en Yoast SEO.
Stap 5: Je belangrijke pagina’s opzetten
Nu de basis van je website klaar is, kan je je bijna gaan focussen op het creëren van jouw relevante content. Begin echter met het neerzetten van de essentiële pagina’s zoals je contactpagina, about-pagina, privacy policy, en een shop of portfolio. Ruim deze pagina’s op voordat je begint met het toevoegen van andere content aan de site. Wanneer je hiermee klaar bent kun je beginnen met het publiceren van alle andere, meer aantrekkelijke dingen!
Stap 6: Content publiceren!
Nadat je de belangrijke administratieve pagina’s hebt opgezet, is het tijd om interessante inhoud toe te voegen. Wat je niche ook is, het is belangrijk om content de publiceren van hoge kwaliteit. Maak je pagina’s visueel rijk en maak het verder een prioriteit om regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen. Of je nu besluit om dagelijks, wekelijks of maandelijks content toe te voegen, het maken van een content kalender zal zeker helpen om op het juiste spoor te blijven.
En dat was het! Je wilde je eigen WordPress website maken, en die staat er nu. Met je domeinnaam en WordPress host op zak kun je de website opvullen met alles wat je hartje begeert. Succes!
Reacties
Loading…