Des te vervelender wanneer de prestaties afnemen en daardoor je favoriete serie vastloopt, je online meetings niet goed werken of het een eeuwigheid duurt voordat webpagina’s worden geopend. Wij geven tips en ondersteuning zodat de data in jouw thuisnetwerk weer sneller worden.
Zwak internet: doe een reset
Als uw internetverbinding thuis problemen ondervindt, wordt dit meestal direct duidelijk. Videogesprekken vallen weg, video’s lopen vast of downloads naar de harde schijf verlopen traag. Omdat er veel verschillende oorzaken voor dergelijke ergernissen kunnen zijn, raden wij aan om eerst de meest eenvoudige en voor de hand liggende stap te nemen: de router opnieuw opstarten. Om dit te doen, koppelt u het apparaat 10 tot 20 seconden los van de stroomverbinding. Vervolgens start de router opnieuw op. Dit kan eventuele fouten in het geheugen die de prestaties kunnen beïnvloeden, verhelpen.
De tweede benadering is te vinden in het instellingenmenu van de router. Ga hiervoor naar het statuslogboek en controleer of er fundamentele problemen zijn met uw verbinding. U kunt ook controleren of de instelling ‘DHCP’ geactiveerd is, welke ervoor zorgt dat de router automatisch IP-adressen toewijst aan alle apparaten in het netwerk. Voor privégebruik zou deze optie in verreweg de meeste gevallen geactiveerd moeten zijn.
Als u ook in de instellingenmenu’s geen onregelmatigheden aantreft, wordt de probleemoplossing hervat.
Problemen oplossen met de provider
Wanneer er problemen zijn met de online verbinding, vergeet dan niet dat de oorzaak niet altijd binnen uw eigen muren te vinden is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een storing bij uw provider. Om te achterhalen of dit het geval is, hoeft u alleen maar een snel onderzoek te doen via een populaire zoekmachine. Als er in uw regio al meldingen zijn van een storing bij uw provider, vindt u dit snel genoeg en kunt u even niets doen. U kunt ook rechtstreeks aan uw provider vragen of er storingen zijn en hoelang het duurt voordat de problemen zijn verholpen.
Als een storing bij uw provider ook niet de oorzaak is van de verstoorde online prestaties, is er nog een eenvoudige oplossing, namelijk het vervangen van de kabel. Uw haperende online verbinding of het volledig ontbreken van een verbinding kan te wijten zijn aan een defecte kabel. Controleer daarom alle kabels die op uw router zijn aangesloten – de kabel van de internetverbinding naar de router en de ethernetkabels. Als u de mogelijkheid heeft, kunt u als test ook alle kabels vervangen.
De snelheid meten
Als uw online verbinding niet volledig is uitgevallen, zijn snelheidstest handig om een gedetailleerder beeld te krijgen van het werkelijke kwaliteitsverlies. Het gaat hierbij om tools en websites die de upload- en downloadsnelheid van uw verbinding kunnen testen. Deze tools zijn gratis en vereisen geen registratie. Hierdoor is het vrij eenvoudig om de test uit te voeren. Aanbevolen voorbeelden van deze tools zijn Speedstest.net van Ookla.
Om zo accuraat mogelijke metingen uit te voeren, moet u hier rekening mee houden:
- Voer meerdere metingen uit op verschillende tijdstippen
- Voer de metingen indien mogelijk uit met apparaten die via een ethernet-kabel op de router zijn aangesloten
- Schakel indien mogelijk alle apparaten met een online verbinden uit die niet voor de meting worden gebruikt
- Als uit deze metingen blijkt dat de effectieve bandbreedte die u ontvangt aanzienlijk lager is dan de contractuele overeenkomst, neem dan contact op met de technische klantenservice van uw provider.
Apparaten met hoog dataverbruik
Het loont ook om een blik te werpen op de apparaten die op uw router zijn aangesloten. Misschien ziet u in deze lijst iets opvallends, zoals een apparaat dat noemenswaardig veel data verbruikt, maar niet eens permanent verbonden zou moeten zijn. Misschien zijn er zelfs ongenode gasten die uw netwerk zijn binnengeslopen en de bandbreedte uitputten – dit is overigens vrij onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk.
Als u op de lijst van apparaten geen potentiële storingsbronnen kunt vinden, is de volgende stap om uw apparaten te controleren op storende software. Hulpprogramma’s zijn niet de enige die bandbreedte opslokken. Als u bijvoorbeeld onlangs software hebt gebruikt om een VPN-verbinding op te zetten, moet u controleren of de bijbehorende toepassing nog steeds actief is.
Een kabelverbinding optimaliseren
Permanent gerouteerde ethernet-lijnen zijn in de meeste flats en huizen een zeldzaamheid. Achteraf aanleggen is bovendien even duur als ingewikkeld. Blootliggende kabels zijn een goedkoop alternatief, maar vormen ook potentieel struikelgevaar en zijn bovendien geen lust voor het oog. Een uitstekend alternatief zijn Powerline-adapters zoals de Magic-productserie van devolo. Deze adapters gebruiken de bestaande elektriciteitsleiding als datasnelweg en veranderen zo elk stopcontact in een LAN-aansluiting. Dit werkt zonder structurele aanpassingen en speciale technische kennis. Een adapter wordt in de buurt van de router aangesloten en daarmee verbonden. Extra adapters kunnen in elk stopcontact worden geïnstalleerd en worden automatisch aangesloten. Daarmee is uw professioneel gerouteerde thuisnetwerk compleet – met toegangspunten die op elk moment flexibel kunnen worden verplaatst.
Wi-Fi optimaliseren
Voor draadloze verbindingen is de positie van de router van cruciaal belang. Deze moet …
- … zo centraal mogelijk geplaatst worden om alle kamers met Wi-Fi apparatuur te bereiken.
- … indien mogelijk uit kasten worden gehouden en vrijstaand worden opgesteld. Ook meubels (en zelfs bloemenvazen met water) kunnen de Wi-Fi-verbinding belemmeren.
- … zich niet in de directe omgeving van storingsbronnen zoals magnetrons bevinden.
Sommige obstakels voor uw Wi-Fi zijn echter niet weg te halen. Muren en plafonds, naburige Wi-Fi-netwerken en steeds meer draadloze apparaten bijvoorbeeld. Deze en andere factoren knagen aan de Wi-Fi-bandbreedte en brengen zelfs de meest moderne routers steeds vaker aan hun prestatiegrenzen. De enige oplossing voor de lange termijn in dergelijke gevallen is het “uitbreiden” van het Wi-Fi-signaal. Daar zijn in principe twee opties voor. Een daarvan is de eerdergenoemde Powerline-adapters, die ook verkrijgbaar zijn in Wi-Fi-modellen en fungeren als extra Wi-Fi-toegangspunten. Het alternatief zijn repeaters, die het bestaande Wi-Fi-signaal van de router versterken.
Welke van de twee oplossingen het beste is, hangt af van de individuele omstandigheden. Repeaters zijn briljant in kleine tot middelgrote woonruimtes op één verdieping. Hier brengen ze het Wi-Fi-signaal naar kamers die de router vanaf zijn locatie moeilijk kan bereiken. Voor grote flats of huizen raden wij Powerline-adapters aan. Hun prestaties worden niet beïnvloed door plafonds of muren omdat ze de elektriciteitsleiding gebruiken om met elkaar te communiceren en flexibele keuze bieden tussen internettoegang via ethernet-kabel of Wi-Fi op de plaats van bestemming.
Welke optie u ook kiest, zowel Powerline-adapters als repeaters ondersteunen uw router en helpen u betere prestaties uit uw internetverbinding te halen.
Sterk internet ‘Ontwikkeld in Duitsland’
devolo, een Duits bedrijf gevestigd in Aken, ontwikkelt al 20 jaar krachtige technologie voor slimme netwerken. Gebruikers krijgen alles wat ze nodig hebben om de online verbinding binnen hun eigen vier muren uit te breiden uit één hand. Het huidige productportfolio omvat flexibele oplossingen voor nauwkeurige uitbreiding van het thuisnetwerk – dat comfortabel kan worden aangestuurd via de Home Network-app voor smartphones en tablets.
Reacties
Loading…