in

Hoe meet je internetsnelheid en hoe snel moet het internet thuis zijn?

Voor online gaming en het streamen van beeld in 4K is een snelle en betrouwbare internetverbinding essentieel. Herhaaldelijk bufferen tijdens films en in-game lag kunnen je zelfbeheersing namelijk flink op de proef stellen.

Als het internet weer eens niet meewerkt, kan je je wel eens afvragen of je provider je wel de snelheid biedt die er bij het afsluiten van je contract is beloofd. En ook geen onbelangrijke vraag: hoeveel bandbreedte heb je eigenlijk nodig thuis?

Hoe werkt zo’n snelheidsmeting?

Snelheidstests brengen data over tussen een testserver en het apparaat dat je gebruikt om de internetsnelheid te testen, om daarmee zowel de upload- en downloadsnelheid als de ping-responstijden te bepalen. Bij het testen is het belangrijk dat de testserver zich dichtbij je locatie bevindt en dat het transmissiepad zo kort mogelijk is. Aangezien snelheidstestprogramma’s normaal gesproken automatisch de meest geschikte server selecteren, wordt het veranderen van testserver alleen aanbevolen als de testresultaten aanzienlijk uiteen lopen of ver onder je verwachtingen liggen.

Met welke tools kan je betrouwbaar internetsnelheid meten?

Er bestaan een aantal gebruiksvriendelijke, eenvoudige tools voor het testen van je internetsnelheid die je gratis en zonder het aanmaken van een account kunt gebruiken. Het bekende Speedtest.net van Ookla is hier een goed voorbeeld van. Ook providers als KPN en Ziggo bieden hun eigen online snelheidsmetingen aan die je vrij kunt gebruiken: je hoeft hiervoor geen klant bij hen te zijn.

Hoe zorg je dat de testresultaten de realiteit het best weergeven?

Voor de meest accurate resultaten bij je snelheidstest kan je een aantal dingen doen:

Test op verschillende momenten gedurende de dag

Internetsnelheden kunnen sterk variëren tussen momenten op de dag, vooral bij kabelinternetverbindingen waar de bandbreedte door meerdere huishoudens wordt gedeeld. Dit kan bijvoorbeeld ‘s avonds goed merkbaar zijn, wanneer meer mensen thuis en online zijn. Voor betrouwbare resultaten is het daarom het beste om meerdere tests uit te voeren in de ochtend, middag en avond.

Meet de snelheid met een Ethernetkabel

Omdat WiFi door veel externe factoren kan worden beïnvloed, krijg je de meest accurate resultaten met een computer of laptop die met een Ethernet-kabel rechtstreeks op de router is aangesloten. Maar let wel: oude Cat 5-kabels en trage computers kunnen de snelheidsprestaties aanzienlijk verminderen. Voor optimale nauwkeurigheid is het aan te raden de snelheden met een Cat 5e-kabelverbinding (of beter) te testen en via een snelle computer of laptop.

Voorkom verstoringen

Een andere manier om de best mogelijke resultaten te bereiken, is om de computer en de router opnieuw op te starten voordat je de test uitvoert. Wat ook helpt, is om het huidige dataverbruik via de router te verminderen. Zorg bijvoorbeeld dat alle mobiele apparaten tijdelijk niet met WiFi verbonden zijn, sluit alle andere computerapps en wis de cache van je browser voor elke test om ervoor te zorgen dat gegevens in de cache de snelheidsresultaten niet beïnvloeden.

Welke snelheid heb je echt nodig?

Natuurlijk geldt voor je internetverbinding: hoe sneller, hoe beter. Maar welke internetsnelheden heb je in werkelijkheid nodig voor alledaagse toepassingen? Hieronder een overzicht.

Video-streaming

Voor het streamen van beeld in HD of full HD is 3 tot 5 Mbps over het algemeen voldoende, afhankelijk van de streamprovider. Voor 4K-films met hoge resolutie is echter wel 15 tot 25 Mbps benodigd.

Muziek-streaming

Een internetsnelheid tussen 2 en 6 Mbps is genoeg om muziek en podcasts mee te streamen.

Online gaming

Wil je zonder lag en andere haperingen online games kunnen winnen, dan vereist dat ten minste 10 Mbps.

Thuiskantoor

Heldere en duidelijke videocalls vanuit je thuiskantoor vereisen over het algemeen 1,5 Mbps of meer.

Hoe zorg je dat je internet hebt op alle nodige plekken in huis?

Zodra je hebt vastgesteld dat je internetprovider je voldoende (en de beloofde) bandbreedte levert, rest nog de vraag hoe je dat internet precies krijgt waar het nodig is. Routers zijn meestal te vinden in hoeken van kamers, onder tafels of zelfs in de kelder. Met moderne WiFi 6 Repeaters of Powerline-adapters, zoals die van devolo, kan je het internetsignaal gemakkelijk door de lucht of via de elektrische bekabeling naar elke kamer sturen. Zo is er overal waar je het nodig hebt sterke WiFi.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

D-Link introduceert krachtige 5G/LTE Outdoor CPE

WINACTIE: Lyra muis en toetsenbord van Trust