in

Dag van de Thuiswerker: met deze tips werk jij efficiënt en gezond vanuit huis

Opstaan, ontbijt, koffietje, en je kan meteen aan het werk in het meest comfortabele kantoor: je eigen huis.

Veel mensen vinden het tegenwoordig fijn om (deels) vanuit huis te kunnen werken. Voor de Dag van de Thuiswerker deelt connectiviteitsexpert NETGEAR daarom een aantal tips die het thuiswerken extra comfortabel en productief maken.

Het aantal thuiswerkers nam tijdens de pandemie sterk toe, en in de jaren daarna is gebleken dat voor veel mensen een hybride werkschema veel voordelen brengt. Zo zegt 61% van de werknemers de mogelijkheid tot thuiswerken belangrijk te vinden, en werkt 34% van de werknemers regelmatig thuis, blijkt uit onderzoek van TNO*.

Dat is niet zo verwonderlijk, want thuiswerken kan door een rustige, comfortabele omgeving zorgen voor meer productiviteit en concentratie. Bovendien is er ook geen reistijd dus kan je meteen aan de slag en skip je een eventuele file naar huis. Wel zijn er een aantal dingen waar je op moet letten om zo effectief en aangenaam mogelijk thuis te werken.

Een rustige werkplek doet wonderen

Het geluid van een grasmaaier, berichtjes op je telefoon of een rommelige kamer, thuiswerken mag dan wel voordelen hebben, er kunnen thuis ook genoeg afleidingen zijn waardoor je je werk niet goed kan verrichten. Carl Boshouwer Kroet, Marketing Manager bij NETGEAR: “Wij weten uit eigen onderzoek dat afgeleid raken een van de grootste ergernissen is tijdens het thuiswerken.** Zorg er daarom voor dat je een specifieke plek in huis hebt waar je in alle rust kan werken”. Door op een speciale plek te gaan zitten die bedoeld is om te werken en waar je niet makkelijk wordt gestoord, kan je makkelijker in de in werk-modus komen dan wanneer je gewoon aan de keukentafel gaat zitten.

Vermijd internetfrustratie

Het ligt misschien voor de hand, maar zorgen voor een goede internetconnectie kan wonderen doen voor je productiviteit en mentale welzijn. Carl: “Slecht werkende wifi ervaren de meeste mensen als grootste ergernis tijdens het thuiswerken. 14% van de Nederlanders heeft hier regelmatig mee te maken, en 1 op de 5 heeft hierdoor wel eens een meeting moeten missen”.** Checken of je internet jouw productiviteit naar beneden haalt is dus zeker een aanrader. “Tegenwoordig zijn er zo veel apparaten in huis die verbinding maken met het internet, dat de snelheid daar onder gaat lijden. Let er daarom bij het zoeken van een nieuwe router op dat hij de nieuwste generatie WiFi 7 ondersteunt, dan zit je voor de voorzienbare toekomst goed.”

Geen broodje kaas achter je bureau

Het lijkt misschien makkelijk, thuis een broodje smeren en achter je bureau eten terwijl je verder werkt; maar dit is een slechte gewoonte. Nederlanders lunchen vaak achter hun bureau, en bij thuiswerkers is dit nog erger: bijna de helft luncht tijdens werk achter hun laptop.*** Net als dat het belangrijk is om te zorgen voor een plek waar je je goed kan focussen op je werk, is het ook belangrijk om hier tijdens je lunch afstand van te nemen en echt even met je aandacht ergens anders te zijn. Zo kan je je gedachten beter ordenen en je ogen even weg van je scherm halen. Ga dus lekker op de bank of in de tuin zitten en zorg dat je echt even ontspant tijdens je lunch.

Wees geen zitzak of bankhanger

Ideaal om te combineren met je pauze weg van je bureau: een beweegmomentje. Nederlanders zijn Europees kampioen zitten, en werkende Nederlanders zitten bijna 9 uur per dag.**** Te veel zitten is niet bevorderlijk voor de gezondheid, want dit kan leiden tot hogere kans op hart- en vaatziekten. Zorg dus tijdens je werkdag dat je genoeg beweegt, want ook een verandering van omgeving kan zorgen voor hernieuwde inspiratie en creativiteit tijdens het werk. Maar als je daarbij kiest om eens vanuit een cafeetje te werken in plaats van thuis, moet je wel opletten. Carl: “Verbinden met een openbaar wifi netwerk kan risicovol zijn. Dit soort netwerken kunnen malware bevatten, en 1 op de 8 Nederlanders is op deze manier weleens gescamd.** Zorg er dus voor dat je met een veilig netwerk verbonden bent.”

* TNO Arbo trends 2022
** Het onderzoek is een representatief nationaal onderzoek, uitgevoerd in februari 2024, door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van NETGEAR, onder 1.000 Nederlanders.
*** Women’s Health, gezonde keuzes als je gestrest bent
**** TNO Nederland Europees kampioen zitten

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

New in town: Ring Battery Video Doorbell Pro

KPN voor de 5e keer op rij verkozen tot meest duurzame telecommerk