Een berichtje op je smartphone wanneer je wasmachine klaar is? Dankzij nieuwe toepassingen van bestaande draadloze technieken is dit geen toekomstmuziek meer. Echter zit er ook een keerzijde aan deze ontwikkelingen. Wanneer de gebruikte apparatuur niet voldoende beveiligd is, of de gebruiker zich niet bewust is van de risico’s, zetten we de deur wagenwijd open voor digitale indringers. Verdiep je in de techniek en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen wanneer je je woning voorziet van de nieuwste technische snufjes.
1. Geen beeld = geen meekijkers
Vooral wanneer we onze woning voor langere tijd verlaten, wekken we graag de indruk dat deze bewoond is. We stellen timers in op de verlichting en vragen buren om een oogje in het zeil te houden. Toch geven we deze kwetsbare informatie gemakkelijk af aan hackers via domotica. Camera’s kunnen gehackt worden en je afwezigheid verraden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor verlichting met bewegingssensoren. Pas direct na aanschaf van je domotica de wachtwoorden aan en update met regelmaat de software. Ook de camera’s van smartphones en tablets kunnen een bedreiging vormen. Bijvoorbeeld wanneer je toegang verleent tot je camera aan een onbetrouwbare app. Via deze weg kan gevoelige informatie achterhaald worden. Zorg dat deze gadgets zijn opgeborgen in een goed afsluitend Samsung Galaxy J5 2017 hoesje wanneer deze buiten gebruik zijn en controleer altijd de certificaten en rechten van geïnstalleerde applicaties.
2. Verstoppertje spelen
In steeds meer apparatuur wordt GPS verwerkt. Dit is handig om verbinding te maken maar geeft ook gemakkelijk je locatie weg. En het is natuurlijk geen prettig idee als andere mensen 24/7 weten waar je uithangt. Heb je gadgets in huis met een ingebouwde microfoon of stem-activatie? Ook dan moet je er niet aan denken dat andere mensen zomaar kunnen meeluisteren. Schakel deze functie uit wanneer je het niet gebruikt en kies voor producten van een betrouwbaar systeem. En maakt de apparatuur gebruik van een draadloze verbinding? Ook dan is het zaak om regelmatig de verbinding te controleren en geen gebruik te maken van standaard poorten.
3. Besparen op de juiste dingen
Veiligheid gaat boven alles: ook wanneer het aankomt op domotica. Echter is dit een punt waar veel producenten op besparen om de kosten te drukken. Aan ons als consument de taak om bij aanschaf kritisch te blijven. Wat haal je eigenlijk in huis? Komt een product met een gratis app? Ga dan na in hoeverre deze betrouwbaar is. Heb je twijfels of ontbreekt het aan belangrijke informatie? Ga dan op zoek naar een passend alternatief of sla het gebruik van de bijbehorende applicatie over. Ga voor één systeem waar verschillende producten onder te hangen zijn. Zo beperk je niet alleen het aantal apps op je device, je beperkt ook nog eens het risico doordat je minder partijen toegang verleent tot persoonlijke gegevens.
Zorg tot slot voor beschermende hoesjes voor je smartphone. Deze speelt een grote rol in het bedienen van je domotica en bij schade verlies je een hoop belangrijke informatie.
Besef dat alles wat is verbonden met een draadloze verbinding te hacken is. Wellicht lijken jouw gegevens voor buitenstaanders niet interessant, maar diefstal van deze gevoelige informatie kan fikse gevolgen hebben. Alsof je een geheugenkaartje verliest op straat! Draag dus altijd zorg voor je privacy en persoonlijke veiligheid. Voor jezelf én eventuele huisgenoten. Bij gebrek aan kennis is het raadzaam een professioneel bedrijf in te schakelen of de hulp van een deskundige. Zij geven advies en zorgen dat de installatie van jouw domotica systeem tot in de puntjes is geregeld.
Reacties
Loading…