in

Digifocus: Is je bedrijf echt klaar voor mobiel werken?

Mobiele randapparaten zetten de deur open voor de digitale nomaden – Nationale thuiswerkdag, flexdesk, co-working spaces, slimme werkplekken… werknemers zijn steeds vaak mobieler en het begrip kantoor vervaagt. Vandaag beschikken we immers allemaal over een laptop en een smartphone. Maar is dat voldoende om echt mobiel te kunnen werken?

De definitie van ‘werk’ is aan herziening toe. Vroeger was dat een fysieke, vaste plaats waar je ’s morgens naartoe ging en die je aan het eind van de dag weer verliet. Nu is ‘werk’ iets wat we doen, onafhankelijk van de plaats. Volgens het internationale onderzoeks- en analistenbureau IDC was in 2017 meer dan de helft van de werknemers ‘mobiel’. Zelfs in een kantooromgeving is het steeds gebruikelijker dat mensen geen vaste werkplek meer hebben.

Elke ruimte een werkplek

Hoe ziet mobiel werken er doorgaans uit? Wanneer je naar een andere werkplek gaat, verwacht je in eerste instantie een stabiel wifinetwerk om snel verbinding te kunnen maken met de infrastructuur van je bedrijf. En een omgeving die is ontworpen voor BYOD (want je brengt uiteraard je eigen apparaten mee). Eigenlijk kan je nu van elke ruimte een werkplek kan maken. Denk maar aan de zorgverlener die digitaal zijn patiëntendossiers kan inkijken terwijl hij een huisbezoek aflegt.

Digitale nomaden: meer dan laptop

Maar te vaak blijft de omschrijving van de benodigdheden beperkt tot internet, laptop, tablet en smartphone. Om echt productief te zijn, hebben we echter ook slimme oplossingen nodig voor mobiel printen, scannen en projecteren.

Denk aan de gemiddelde verkoopmedewerker: hij kan op zijn tablet bij de klant wel een offerte opmaken en tonen, maar als hij die niet onmiddellijk kan printen om te ondertekenen, is de deal misschien weg. Als dit niet via een digitale handtekening kan, dan moet hij in staat zijn om die offerte in realtime, veilig en draadloos af te drukken vanaf zijn smartphone of tablet. Dat kan eenvoudig met een draagbare printer via wifi op het kantoor van een klant.

En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te bedenken. De accountmanager kan dankzij een ultramobiele projector overal zijn presentatie tonen aan een grote groep prospects. Ook in de zachte sectoren (onderwijs, zorg, et cetera) zijn dergelijke mobiel randapparaten interessante tools. Denk bijvoorbeeld aan een leraar die zijn studenten bij een excursie wil betrekken door op een muur te projecteren terwijl de context nog vers is. Of de verpleegkundige die (thuis bij een patiënt) patiëntgegevens scant, die onmiddellijk klaar zijn om te gebruiken in het ziekenhuis. Zelfs als we in onze eigen werkomgeving wisselen van bureau, kunnen draagbare printers en andere mobiele apparaten ons helpen om productiever te werken. Dan spreek je pas echt over digitale nomaden.

Als mobiel werken echt mobiel is

Technologie stimuleert deze switch. Maar de technologie past zich ook snel aan deze nieuwe manier van werken aan. Draagbare printers zijn nu bijvoorbeeld superlicht (1,6 kg), snel en klein waardoor ze in een laptoptas passen. Indien nodig werken ze rechtstreeks vanaf een smartphone of tablet met behulp van apps van Google en Apple. En met geïntegreerde batterijen en USB-laders ben je zelfs niet meer afhankelijk van het stopcontact. Diezelfde technologie vind je ook terug in de nieuwste mobiele scanners. Of in mobiele projectoren, waarvan de laatste generatie zelfs gebruik maakt van het NFC-protocol (Near Field Communication) om je tablet of smartphone draadloos te verbinden met de projector als er geen wifi voorhanden is.

Bedrijfsleiders nemen mobiel werken heel serieus: volgens een onderzoek van Forbes geeft 81% van de CEO’s aan dat mobiele technologieën strategisch belangrijk zijn voor hun onderneming. Zij zien de administratieve druk dalen, de productiviteit stijgen en workflows meer gestroomlijnd worden.

Zie onderstaand de mobiele oplossingen van Epson:

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Loading…

0

DigiFocus: Wat heeft 2019 voor de retail in petto?

AOC breidt de succesvolle G1-serie uit met de nieuwe CQ32G1 31,5” QHD monitor