in

DigiTest: Nextbase Piqo dashcam review

De Nextbase Piqo is de nieuwste telg in Nextbase’s lange lijn van dashcams. Maar hoewel het bedrijf bekend staat om zijn premiumcamera’s met high-end specificaties en een even hoog prijskaartje, lijkt dat anders uit te pakken met de Piqo dashcam.

Nextbase is erin geslaagd een dashcam te produceren die top videokwaliteit biedt en mogelijkheden heeft waarvan je misschien niet eens wist dat ze bestaan – voor een super scherpe prijs.

Prijzen & design

De Nextbase Piqo is nu beschikbaar in twee configuraties, vanaf € 119,-. Hiermee krijg je het 1K-model dat kan opnemen met een resolutie tot 1080p, of je kan ervoor kiezen om € 149,- te betalen voor een 2K-model dat opneemt in maximaal 1440p.

De Piqo lijkt op een afgeslankte versie van de Nextbase iQ, met dezelfde ovale vorm en een enkele cameralens en een knop op de achterzijde. Deze is echter iets slanker, mist de uitstekende cameralens en heeft een aanzienlijk kleiner ontwerp. De camera is op zichzelf ongeveer acht centimer lang, of tot tien centimeter als je de kleefbevestiging meerekent. De Piqo is vier centimeter breed en ongeveer twee centimeter dik.

Hij past gemakkelijk achter de achteruitkijkspiegel, waarbij alleen de onderste kromming uitsteekt in mijn gezichtsveld vanaf de bestuurdersstoel. Dat kleine formaat brengt echter wel wat nadelen met zich mee. De Piqo mist een aantal van de slimme AI-functies die aanwezig zijn in de iQ, en heeft ook geen actieve LTE-verbinding. Maar dat betekent ook dat hij niet de enorme houder heeft die die functies mogelijk maakt.

De houder maakt gebruik van een zelfklevende sticker, die behoorlijk stevig op zijn plaats klikt. De Piqo glijdt soepel uit de houder wanneer dat nodig is, en wordt geleverd met een extra bevestigingsclip voor het geval u hem snel moet verplaatsen.

Andere opvallende designpunten zijn een enkele USB-C-voedingspoort aan de rechterkant van de camera, een enkele knop aan de achterzijde en een microSD-kaartsleuf aan de linkerkant. Er is geen scherm en ook geen optie om de Piqo aan te sluiten op een andere Nextbase -camera.

Installeren

De Piqo -installatie wordt geheel uitgevoerd via de Nextbase -app (beschikbaar op Android en iOS), die je telefoon eenvoudig door de processen van verbinding met de camera via Wi-Fi en Bluetooth leidt . Een druk op de knop om de koppelingsmodus te openen en maak vervolgens verbinding met een telefoon via de prompts op het scherm.

De installatie forceert ook een firmware-update en daarna was de software-installatie compleet. Het enige wat volgde was het fysiek installeren van de Piqo in de auto. De camera zelf wordt geleverd met een kleefbevestiging, die een behoorlijk stevige grip biedt op de voorruit. Ik koos ervoor om hem achter de achteruitkijkspiegel te plakken, zo dicht mogelijk bij het midden van mijn voorruit als ik kon. Het kost een paar minuten om de kabel aan te sluiten op de sigarettenaansteker.

Software & features

Het ontbreken van een scherm op de Nextbase Piqo betekent dat de companion-app veel werk moet doen. Nextbase heeft een gloednieuwe companion-app uitgebracht voor deze dashcam, en tot nu toe is het enige apparaat waarmee het werkt de Piqo. Dit is dus de plek waar je naartoe gaat als je clips wilt bekijken en downloaden, of instellingen op je Piqo -camera wilt wijzigen.

De Piqo wordt geleverd met de gebruikelijke reeks camera-instellingen, inclusief opties om de videokwaliteit te veranderen, de belichting te wijzigen en de opgenomen video’s te markeren met verschillende tijdstempels. Je kan bijvoorbeeld je kentekenplaat toevoegen aan de beelden, of dingen verwijderen zoals de tijdstempel, snelheid en GPS-coördinaten; deze zijn standaard ingeschakeld.

Vanuit het menu instellingen kan je ook andere standaardfuncties bedienen, zoals slim parkeren, snelheidseenheden en impactgevoeligheid. Hiermee kan je bepalen hoe vrijgevig de camera is met het opslaan van beelden en het voorkomen dat deze worden overschreven. Het wijzigen van instellingen in de app is een fluitje van een cent.

Het openen en downloaden van videoclips kan ook via de app. Maar het werkt sneller om de microSD-kaart van de Piqo te pakken en direct toegang te krijgen tot de video’s – hoewel je de slimme gegevens dan mist, zoals het zien waar de clip is opgenomen op een kaart of je gemiddelde snelheid gedurende de hele video. Gelukkig werkte Live View vrij snel, wat handig is voor zowel het instellen van de camera of als je ooit twijfelt of hij wel goed opneemt.

Gelukkig hoef je geen verbinding te maken met de Piqo om de slimmere functies te activeren. Het gebeurt allemaal met spraakopdrachten en het wekwoord “Hey Nexy “. Net als bij de iQ is er geen derde partij die tussenbeide komt; je wekt de camera gewoon en vraagt wat er moet gebeuren. Die opdrachten omvatten “Protect” om videobeelden te vergrendelen en te voorkomen dat ze worden gewist, “privacy mode” die stopt met opnemen en “witness mode” waar we hieronder op ingaan.

De “witness-mode” is een iQ- functie die de doorontwikkeling heeft gemaakt. Zodra deze actief is, stuurt het waarschuwingen naar vertrouwde contacten en een live feed van wat de camera kan zien, wat handig is als je in een woordenwisseling terechtkomt, wordt aangehouden of in een aantal situaties waarin je wilt dat iemand anders kan zien wat er gebeurt. Nextbase heeft ook de “Guardian-modus” toegevoegd, die je waarschuwt wanneer je auto een bepaald gebied verlaat. Tenslotte de “Emergency-SOS”, wat precies is wat het zegt. Je hebt een ongeluk en Nextbase waarschuwt contacten en hulpverleners. Voor Emergency SOS is wel een abonnement nodig. Dat abonnement bevat ook cloudopslag, dus je hebt ergens anders dan je camera om de clips op te slaan.

Smart Parking is ook beschikbaar als je de Piqo bedraad op de voeding van je auto aansluit. Dit beschermt je auto wanneer deze geparkeerd staat en de motor uit is, en neemt beelden op wanneer het detecteert dat er iets tegen je auto aan is gereden.

Video & audio

Dit is geen 4K 60fps opnamemachine zoals je die vindt in dashcams die twee of drie keer meer kosten. Onnodig te zeggen dat de videokwaliteit niet de beste is, maar dat wil niet zeggen dat het slecht is. Alleen dat je geen kristalheldere kwaliteit krijgt, vooral ’s nachts. De Piqo is niet zo goed in het oppikken van details in de verte, maar over het algemeen is de videokwaliteit goed te noemen.

Maar de camera kan de belangrijke dingen over wat er om je heen gebeurt, oppikken. Als je dichtbij genoeg komt, kun je verkeersborden en markeringen duidelijk lezen, evenals kentekenplaten van de auto’s om je heen, wat erg belangrijk is, mocht je ooit terug moeten kijken naar die beelden. Bovendien kan de Piqo ook geluiden vrij duidelijk oppikken, vooral in de auto.

Nachtelijke video is een ander verhaal – iets waar veel dashcams moeite mee hebben. Normaal gesproken doet Nextbase het vrij goed, maar de Piqo haalt die hoge verwachtingen niet helemaal. Het is vrij moeilijk om de belangrijke dingen op te pikken, een probleem dat niet wordt geholpen door al het licht van straatverlichting en de koplampen van andere auto’s.

Gezien hoeveel de Piqo kost, is dat kwaliteitsniveau natuurlijk acceptabel. Maar het feit dat het geen kentekenplaten kan oppikken, is wel een beetje een probleem. Dit is dus iets waar een toekomstige Piqo- eigenaar zich bewust van moet zijn als hij ’s nachts rijdt.

Conclusie

De Nextbase Piqo dashcam is niet zonder gebreken, maar het doet heel veel goed voor de lage aankoopprijs. De videokwaliteit overdag is goed, en je hebt een heleboel erg handige slimme functies in een klein, afleidingsvrij behuizing. We hadden graag gezien dat algehele kwaliteit ’s nachts beter was geweest, maar dat is een probleem dat je bij veel dashcams tegenkomt in deze prijsklasse.

De Nextbase Piqo is een ideale dashcam voor iedereen die niet per se honderden euro’s willen uitgeven aan een topcamera voor in de auto. Hij heeft alle basisfuncties, plus een heleboel functies die op een dag uw leven kunnen redden.

Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Nieuw: Ikarao 3-in-1 karaoke speakers

Waarom je website juist goed presteert wanneer je oude content af en toe weggooit