in

DigiTest: Garmin Dash Cam 67W review

In Rusland zijn dashcams in verplicht. Nederland staat ze toe, maar let op er zijn ook landen waar ze verboden zijn. Als je bijvoorbeeld in Duitsland of Luxemburg vergeet je dashcam op te bergen kan je een boete krijgen die kan oplopen tot in de duizenden euro’s.

Toch kan het handig zijn voor aanvullend bewijs naar je verzekeraar en het levert uiteraard mooie plaatjes op. Garmin maakt al vele jaren dashcams en heeft de 67W ramvol features gestopt en wij mochten er mee aan de slag.

Features en meer

Waar ze in Rusland vaak rondrijden met crappy kwaliteit dashcams, zoals je in de vele compilatie video’s op YouTube voorbij ziet komen, doet de 67W cam van Garmin het anders. Met een HD videokwaliteit van 1440p in een super compacte behuizing en met een 180 graden breed beeldbereik. Hiermee leg je ieder detail van wat er voor je auto gebeurt nog scherper vast.

De Garmin Clarity™ HDR-optica lens zorgt voor heldere beelden overdag en in de nacht

Je hoeft niet bang te zijn dat de dashcam je gezichtsveld ontneemt want de 67W is zó compact dat hij eventueel voor je achteruitkijkspiegel geplaatst kan worden. Het scherm is twee inch groot en de behuizing niet veel groter. Door middel van een zelfklevend voetje (magnetisch kan ook) bevestig je de dashcam op je voorruit of dashboard. De resolutie van het schermpje is 320x240px maar zoals gezegd worden de beelden wel 1440p met 60fps opgeslagen. De Garmin Clarity™ HDR-optica lens zorgt voor heldere beelden overdag en in de nacht.

De aanwezige lithium-batterij zorgt ervoor dat de camera een half uur mee kan zonder aangesloten te zijn via de usb kabel. Tevens is er ruimte voor een micro SD kaartje (tot 512GB), deze wordt echter niet meegeleverd. De ingebouwde GPS legt tegelijkertijd vast waar en wanneer er opnames zijn gemaakt. De cam is te besturen via spraakcommando’s zodat je je handen vrij hebt voor andere taken.

Maar het houdt niet op, je kan Live View bewaking gebruiken om je auto op afstand te checken of parkeerbewaking inschakelen zodat je waarschuwingen krijgt over incidenten die gebeuren bij je geparkeerde auto. Tenslotte houden bestuurderswaarschuwingen je extra alert.

In de praktijk

Wát een features, en er volgen er straks nog meer… maar wat houdt dat eigenlijk allemaal in. Je wilt toch gewoon de dashcam opplakken en nergens meer naar kijken? Dat kan ook gewoon want wanneer de 67W aangesloten is via USB neemt deze automatisch alle beelden op, zo makkelijk is het. Je kan er echter ook voor kiezen dat de camera alleen opneemt als er een ongeval wordt gedetecteerd, incl. GPS data uiteraard. Als je dan toch tussendoor opnames wilt maken zeg je gewoon; “Oké Garmin” save video of take picture etc. (helaas niet in het Nederlands).

Door installatie van de Garmin app krijg je nog meer functies tot je beschikking, zo kan je opgeslagen video’s in de online Vault gemakkelijk bekijken of (met wachtwoord) te delen. Met een opslagabonnement kunnen beelden langer dan 24 uur opgeslagen blijven in je eigen online kluis.

Elke videoclip wordt gedurende 24 uur na het uploaden opgeslagen in de online Vault. Garmin biedt ook betaalde abonnementen voor langere opslag. Check hier de kosten en opties voor de diverse abonnementen.

Tuurlijk, wat dacht je van roodlicht- en snelheidscamera meldingen

Zoals je hierboven leest hoef je dus geen gebruik te maken van alle extra features maar er zijn wel een paar leuke dan wel handige die we willen uitlichten… veel van deze functies zijn in de nieuwere auto’s van tegenwoordig ook beschikbaar. Zo kan je de 67W meldingen laten geven voor kop-staart botsingen als je te dicht op je voorganger rijdt. Of krijg meldingen als je van rijbaan dreigt te wisselen, of als je niet zit op te letten in de file en de auto voor je begint weer te rijden. Nog meer vraag je? Tuurlijk, wat dacht je van roodlicht- en snelheidscamera meldingen, zelfs in abonnementsvormen. Echter vraag ik me af of dit wel is toegestaan in Nederland.

Een erg leuke functie voor als je bijvoorbeeld op vakantie gaat is de Travellapse… je deelt dan eenvoudig je reis met vrienden. Het toestel neemt je rit van enkele uren op en brengt deze terug tot enkele minuten met hoogtepunten, waardoor je een leuke beknopte video maakt die je kunt delen.

Tenslotte de eerder genoemde live view en parkeerbewaking opties. Deze vereisen naast de Garmin Drive app een constante voeding (eventueel via optionele kabel) en een Wi-Fi verbinding. Iets omslachtiger dus maar wellicht interessant als je auto voor de deur staat. Overigens heeft de meegeleverde oplader twee USB poorten, handig als je tegelijkertijd je telefoon wilt opladen. De Garmin Dash Cam 67W is te koop voor € 249,99 in de Garmin online winkel.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

LG stelt doel om meer dan half miljoen ton gerecycled plastic te gebruiken

DigiTest: Sennheiser CX True Wireless earbuds review