in ,

DigiTest: Tedee smart lock review

Sinds deze maand is er een nieuwe slimme manier om je huis veiliger te maken en smarthome producten nemen we hier bij Digitailing altijd graag onder handen zoals je weet. Het slimme slot van Tedee is in samenwerking met Gerda en Predica tot stand gekomen.

Gerda maakt al meer dan dertig jaar producten in de beveiligingssector en nam het mechanische gedeelte van het slot en de batterij voor haar rekening. Om het geheel smart te maken kwam de kennis van Predica (softwarebedrijf en Microsoft partner) samen met Tedee om een krachtig en vooral klein slim slot te maken. Het slot voldoet aan de nieuwste TLS 1. 3 encryptieprotocol met een 256-bits TLS 1.3 sleutel en de cilinder heeft het veiligheidsklasse 6 certificaat.

Installatie

Normaalgesproken doen we onze reviews vanuit de doos helemaal zelf en ook dit keer was dat de bedoeling, echter stond er vanmorgen een slotenmaker op de stoep. Vijf minuten later was hij alweer weg, het vervangen van de cilinder was namelijk een fluitje van een cent als je weet ‘welke’ je nodig hebt. Drie schroefjes los, oude cilinder er uit… nieuwe er in, schroefjes weer aan draaien en de smartknop kan er aan de binnenzijde op. So far het moeilijkste gedeelte van de installatie. Na het downloaden van de Tedee app word je verder door het installatieprocedure geloodst. Naast de smartknop wordt er ook gebruikgemaakt van een bridge, deze worden beide herkend in de app en gekoppeld aan je WiFi netwerk. Je leert de knop eenmalig (calibrate) wat de ‘slotstand’ is, wanneer deze ‘niet op slot’ is en hoe ver deze open moet om de deur te volledig te openen, in de app wordt dit later weergeven als ‘Trekken’.

App inrichten

Eigenlijk ben je nu al klaar en kan je met één druk op de knop, de letterlijke knop, de deur openen en op slot draaien, dit kan uiteraard ook vanuit de app. Duidelijk wordt in de app weergegeven wat de huidige stand van je slot is en met de knoppen eronder kan je kiezen wat je wilt doen. Afsluiten, openen of trekken dus. Aangezien wij op de eerste verdieping wonen en de begane grond kantoor is scheelt dit vanaf nu heel wat trappen lopen, zeker in combinatie met onze slimme deurbel. Maar we kunnen nog een stapje verder gaan. Binnen de app kan je het slot namelijk volledig naar je hand zetten. Opties voor automatisch sluiten, openen of hoe je wilt dat de deurgrendel reageert. Wat gebeurt er als je de fysieke knop indrukt en wat zijn de vertragingstijden. Je moet daar zelf mee spelen zodat je erachter komt wat voor jou het best werkt en fijnst voelt.

Aangezien wij op de eerste verdieping wonen en de begane grond kantoor is scheelt dit vanaf nu heel wat trappen lopen

Zo heb ik de Bluetooth optie voor het automatisch openen van de deur uit staan, deze optie zorgt er voor dat het slot wanneer je thuis komt en binnen het Bluetooth bereik van het slot deze de deur automatisch opent. Je locatie-delen moet je dan uiteraard wel aan hebben staan in je telefoon. Toch voelt dat voor mij niet helemaal goed. Ik wil de controle over het slot zelf houden, maar zoals aangegeven ben je vrij om deze instelling wel of niet te gebruiken. Het delen van de toegang tot je slot is ook een optie welke je naar eigen keuze kan gebruiken… zo kan je personen zonder dat ze een sleutel van je huis hebben toegang geven tot je huis als je er niet bent, en deze ook weer opheffen.

Veiligheid

Wil je extra beveiligingen inbouwen is dat ook mogelijk, een vijf cijferige pincode of zoals ik gedaan heb vervolgens gezichtsherkenning aangezet. ‘Vasthouden bij ontgrendelen’ voorkomt dat je met een tikje op je scherm je deur opent, je moet dan één seconde de knop ingedrukt houden om te ontgrendelen. Tenslotte kan je ook nog verschillende meldingen inschakelen in de app zodat je volledig op de hoogte blijft wat er bij je deur gebeurt. Zo ook de melding wanneer je de knop dient op te laden, ongeveer eens per half jaar zal dat via de meegeleverde USB kabel moeten gebeuren. En wees niet bang dat wanneer de slimme knop aan de oplader hangt deze het kabeltje kapot kan draaien want dat is niet mogelijk, je verbindt de oplaadkabel namelijk met een magnetische aansluiting (goed over nagedacht dus).

Google Assistant & conclusie

Tedee is sinds eind december ook te besturen met Google Assistant… ‘Oké Google, doe de voordeur op slot!’. Bediening via de app op smartphone of Apple Watch was uiteraard al beschikbaar en iets zegt me dat de ontwikkeling van de software de komende tijd niet stil zal staan. Vanaf €300 zijn de slimme sloten van Tedee verkrijgbaar via tedee.com en diverse slotenmakers, kleinere retailers en smart home-specialisten. Als je net als ons ‘into’ smart producten bent zijn de Tedee sloten een super toevoeging om je smarthome verder compleet te maken. Het geeft een een veilig gevoel dat je ieder moment kan checken of je de deur wel op slot hebt gedaan. Sterker, stel gewoon een vertraging in zodat je nadat je de deur hebt gesloten deze na dertig seconden op slot gaat. Naast onze slimme lampen, gordijnen, deurbel, camera’s en thermostaat zijn deze sloten een fijne toevoeging.

Update: Sinds 13 september 2021 is Het Tedee Smartlock ook te koppelen met Apple Homekit

 

Reacties

Reageren

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

MediaMarkt Bezorgservice – vóór 12.00 uur besteld, vandaag in huis

DigiTest: CAT S42 smartphone review