in

Hoe zit het met je energierekening na het verduurzamen van je huis?

In een groot percentage van de woningen in Nederland zijn in de afgelopen jaren duurzaamheidsmaatregelen getroffen.

Het soort maatregelen waarvoor gekozen wordt loopt enorm uiteen, het varieert van het plaatsen van een slimme meter tot het aanleggen van zonnepanelen. De grote gemene deler in deze maatregelen is dat het gevolg heeft voor het energieverbruik en hiermee direct voor je portemonnee.

Uit cijfers van het Nationaal Warmtefonds is gebleken dat meer dan 90% van de woningen een of meerdere verduurzamingsmaatregelen heeft getroffen. Een enorm percentage! De meest voorkomende maatregelen zijn het installeren van een slimme meter, goed inzicht creëren in het energieverbruik en nieuwe, vaak driedubbele beglazing. Maar ook de aanleg van zonnepanelen blijft onverminderd aantrekkelijk voor veel huiseigenaren.

De motivatie achter het verduurzamen van een woning is vaak een milieubewuste, echter het besparen op de energierekening speelt ook een grote rol. Toch valt dit in de praktijk tegen. Bij een vast energiecontract dalen je maandlasten tenslotte niet gelijk met je verbruik.

Een variabel contract biedt de flexibiliteit tot overstappen en lagere maandlasten, maar dat brengt direct een onzekerheid met zich mee. Een derde optie is een nieuwe ontwikkeling in de energiemarkt, het dynamische energiecontract.

Vast

Wanneer je na een verbouwing misschien wel over een lager energielabel beschikt en aanzienlijk minder gas en stroom verbruikt, is het fijn om hier direct van te profiteren. Bij een vast energiecontract staan jouw maandlasten echter vast voor de gehele looptijd van je contract, waardoor je de verduurzaming niet direct voelt in je portemonnee.

Overstappen naar een andere leverancier is niet zomaar te doen bij een vast contract, er wordt dan een opzegvergoeding in rekening gebracht of je moet maanden wachten tot je contractperiode voorbij is.

Variabel

Bij een variabel contract kan je wel overstappen naar een concurrerende leverancier, om direct een lagere maandelijkse factuur te ontvangen. Bij een variabel contract profiteer je ook als je blijft van lage energieprijzen, als de energieprijzen ook daadwerkelijk laag zijn. Dit brengt wel een risico met zich mee, want stijgen de energielasten? Dan stijgt jouw factuur mee.

Dynamisch

Als je thuis een slimme meter hebt, kan je ook kiezen voor de relatief nieuwe, derde optie: het dynamische contract. De stroomprijzen in een dynamisch contract kunnen per uur verschillen, de gasprijzen per dag. Omdat de gebruikers allemaal over een slimme meter beschikken, kan de energieleverancier precies zien op welke tijden minder energie wordt verbruikt en wanneer juist overbelasting aan de orde is. Door de prijzen hierop aan te passen, motiveren ze gebruikers van een dynamisch contract om hier rekening mee te houden en de droger en vaatwasser aan te zetten wanneer de prijzen in een dal zitten.

Wat is nu een goede keus?

Als je flexibel bent in de tijden wanneer jouw stroomverbruik piekt, kan een dynamisch contract je een groot voordeel opleveren. Ben je overdag niet thuis en zitten de daluren vooral tussen 13:00 en 14:00 uur?

Dan is dit misschien toch niet de juiste keus voor jou. Door energie vergelijken is het mogelijk om te bekijken welk contract goed past bij jouw situatie, begin hier op tijd mee. Als je zo’n 6 tot 8 weken voor het eind van je contractperiode begint, kan je de beste deal opzoeken en betalen de investeringen in jouw verduurzaamde huis zich snel terug!

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Wereld thuiswerkdag: 1 op 10 Nederlanders heeft slechte wifi als smoesje gebruikt om onder werk uit te komen

Dyson onthult augmented reality-tool Dyson CleanTrace