in

Nederland loopt gevaarlijk achter qua Artificial Intelligence

“Nederland dreigt een achterlopend en afhankelijk land te worden qua kunstmatige intelligentie.” Dat is de hoofdconclusie van ondernemer Ron Vrijmoet nadat hij en zijn team ruim 30 AI Leads van de grootste bedrijven van Nederland hierover heeft geïnterviewd (zie bijlage rapport).

Een beperkt aantal van de grote Nederlandse multinationals zijn al zeer actief op het gebied van AI en hebben de building-blocks voor succesvolle implementatie gereed. Maar bij de meeste bedrijven en met name bij het MKB wordt er nog veel te weinig met AI ge-experimenteerd. Dit terwijl alle bedrijven het ongelooflijke belang van AI onderschrijven. “Kunstmatige intelligentie gaat een nog veel grotere impact op ons leven krijgen dan elektriciteit, internet of social media.” Daarom start Vrijmoet na een zeer succesvolle carrière in de technologie sector, donderdag 23 januari een nieuw charitatief initiatief: het DEUS Initiative. Waar het bedrijfsleven, deskundigen, wetenschappers en overheid hun ervaringen met AI kunnen delen en waar men kan leren van elkaars fouten en successen. Ook opent hij met enkele partners DEUS, een pure AI-specialist met als missie om kunstmatige intelligentie in te zetten om het leven van mensen beter te maken. DEUS staat voor de belangrijkste specialismen die nodig zijn voor een succesvolle implementie van AI: Data, Engineering, User-experience design & (business) Strategy.

Kunstmatige intelligentie gaat een nog veel grotere impact op ons leven krijgen dan elektriciteit, internet of social media

Ron Vrijmoet is oprichter van MOBGEN en SMARTIFY en was tot vorig jaar algemeen directeur van Accenture Interactive. Hij wil nu kunstmatige intelligentie inzetten om verspilling te voorkomen, gezondheid te verbeteren en veiligheid te verhogen. AI vraagt om veel meer aandacht en urgentie van ons allemaal, aldus Vrijmoet. “Hier horen we de politiek zelden en Mark Rutte nooit over. Terwijl dit in Frankrijk en China bijvoorbeeld topprioriteit heeft. Ook van de politiek. Juist vanwege de vele ethische kwesties moeten we als Nederland en als Nederlands bedrijfsleven hier veel meer urgentie aan geven, want dat AI ons leven compleet gaat veranderen is zeker.’

De bijgaande onderzoeksresultaten bevatten de basisregels voor succesvolle AI-initiatieven in organisaties en bedrijven, en zijn gebaseerd op de ervaring van tientallen AI-leiders in Nederland. Door een evaluatie van hun ervaringen en uitdagingen, hoopt DEUS praktische handvatten te bieden om kunstmatige intelligentie in het Nederlandse bedrijfsleven actiever en succesvoller te implementeren en toe te passen om zo de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven maar ook van Nederland zelf, te versterken.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Spirit of Gamer: XPERT-G700

Anker Innovations introduceert eufyCam 2 en eufyCam 2C