in ,

Netatmo onderzoek: 79 procent van de Nederlandse gebruikers heeft energie bespaard met slimme verwarmingsoplossingen


De energiecrisis waar Europa sinds 2022 mee te kampen heeft, heeft gebruikers aangespoord om slimme oplossingen aan te schaffen om hun energieverbruik beter onder controle te houden.

Ter gelegenheid van de 10e verjaardag van zijn Slimme Thermostaat heeft Netatmo onderzoek uitgevoerd onder 2.400 gebruikers in Europa, waarvan 89 Nederlandse respondenten, om meer te weten te komen over het gebruik van hun slimme verwarmingsoplossingen.

Volgens onderzoek van smart home-fabrikant Netatmo zegt 79 procent van de Nederlandse gebruikers energie te besparen met de slimme verwarmingsoplossingen. 50 procent van de Nederlandse gebruikers heeft de Slimme Thermostaat geïnstalleerd, 12 procent de Slimme Radiatorknoppen en 37 procent heeft een combinatie van beide slimme verwarmingsoplossingen.

Overtuigd van de besparingen

90 procent van alle ondervraagde Europese gebruikers van Netatmo, in vergelijking met 79 procent van de Nederlandse gebruikers, zegt energie te hebben bespaard sinds ze een Slimme Thermostaat van Netatmo hebben geïnstalleerd. Wat betreft de redenen voor de aanschaf van smart home-producten, blijkt dat uit de Smart Home monitor 2023, afgenomen onder 5.000 Nederlandse respondenten, dat energiebesparing de belangrijkste reden is voor de aanschaf van een slimme thermostaat. Volgens het onderzoek is het de eerste keer in 9 jaar dat energiebesparing belangrijker is dan gemak onder de Nederlanders.

Gekeken naar heel Europa geldt volgens het onderzoek van Netatmo deze volgorde niet: Hier blijft de belangrijkste reden het vereenvoudigen van het afstellen van de verwarming (86 procent), energiebesparing staat op de tweede plaats (48 procent) en als derde het inzicht in het verbruik (44 procent).

Temperatuur minstens 1 graad lager

72 procent van alle respondenten (tegenover 73 procent van Nederlandse gebruikers) geeft aan de verwarmingstemperatuur te hebben verlaagd om energie te besparen: 84 procent van hen (65 procent van de Nederlanders) zegt dat de slimme verwarmingsoplossingen van Netatmo hen in staat stellen om thuis een comfortabele temperatuur te behouden, terwijl ze minder hoeven te verwarmen. Volgens Milieu Centraal kunnen huishoudens jaarlijks €150 besparen door de thermostaat niet hoger dan 19 graden te hebben als je thuis bent.

63 procent van alle respondenten heeft dan ook hun verwarming met gemiddeld 1 graad verlaagd, 23 procent van hen heeft het met gemiddeld 2 graden verlaagd en 10 procent met gemiddeld meer dan 2 graden. Onder de Nederlanders heeft 40 procent de verwarming met 2 graden verlaagd en 44 procent met 1 graad. 13 procent geeft zelfs aan gemiddeld de verwarming met meer dan 2 graden te hebben verlaagd.

Netatmo: verwarming op afstand

Aan de hand van vijf vragen over de levensstijl van de gebruiker ontwerpt de Slimme Thermostaat van Netatmo een verwarmingsplanning dat past bij het dagelijks leven. Die planning wordt aangevuld met de afwezig- en vorstvrijmodus, die de temperatuur van de verwarming aanpast wanneer de gebruiker enkele dagen afwezig is. Gebruikers kunnen hun verwarming ook op afstand bedienen met hun smartphone. Met de Auto-Adapt-functie analyseert de Netatmo Slimme Thermostaat de isolatie van de woning en de buitentemperatuur. Die functie bepaalt automatisch de tijd die nodig is om de gewenste temperatuur te bereiken. Dat zorgt voor optimaal comfort op het juiste moment en voorkomt overconsumptie van energie. De Slimme Thermostaat van Netatmo is een eenvoudig te installeren product dat geen technische kennis vereist. Er is een online tool beschikbaar om te controleren of de installatie van de gebruiker compatibel is met de thermostaat.

Slimme Radiatorkranen

Het Startpakket – Slimme Radiatorkranen heeft dezelfde functies als de Slimme Thermostaat. De Slimme Radiatorkranen zijn eenvoudig te installeren op elke warmwaterradiator en stellen de gebruiker in staat om de temperatuur in een woning met collectieve verwarming te regelen. De Netatmo Slimme Radiatorkranen zijn ook voorzien van Open Raam Detectie. De verwarming in een bepaalde ruimte schakelt uit zodra er een raam wordt geopend, waardoor energieverspilling wordt voorkomen. Voor nog meer comfort kunnen Additionele Slimme Radiatorkranen worden toegevoegd aan de Netatmo Slimme Thermostaat en het Startpakket. Ze zijn compatibel met 90 procent van de warmwaterradiatoren en regelen de verwarming per ruimte volgens het levensritme van de bewoners.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De Evol-X een nieuwe officiele Xbox-controller is nu verkrijgbaar

AGON by AOC introduceert de Q27G3XMN/BK; een betaalbare MiniLED gaming-monitor