in ,

Netatmo onderzoek: te hoge luchtvochtigheid in Nederlandse woningen van juni tot en met december

Als gevolg van de coronapandemie is thuiswerken nu de norm. Het is daarom des te belangrijker om te zorgen voor een gezonde lucht binnenshuis.

Uit cijfers van Netatmo over de periode van 1 oktober 2019 tot 30 september 2020 blijkt dat er qua luchtvochtigheid in woningen in Nederland nog wat te verbeteren is: bijna de helft van de woningen heeft last van een gemiddeld te hoge luchtvochtigheid. Van juni tot en met december geldt dit zelfs voor bijna tweederde (63,5 procent) van de Nederlandse woningen.

Een goede luchtvochtigheid

Een luchtvochtigheidsgraad binnenshuis tussen de 40 en 60 procent wordt gekwalificeerd als gezond. Een lagere luchtvochtigheid verzwakt ogen, slijmvliezen en luchtwegen en zorgt voor irritatie. Hogere luchtvochtigheid veroorzaakt astma, hoesten, ademhalingsproblemen en meer gezondheidsklachten, maar ook beschadigingen aan het huis.

Een aantal simpele maatregelen helpt al bij het bestrijden van te veel of te weinig luchtvochtigheid. In een te droge woning (circa 25 procent van de Nederlandse huishoudens in het voorjaar) is het aanbevolen om bijvoorbeeld de temperatuur van de radiatoren te verlagen, elke ruimte minimaal twee keer per dag te luchten of zuiverende installaties te plaatsen.

In te vochtige woningen (tussen 22 en 74,5 procent van de Nederlandse huishoudens afhankelijk van de tijd van het jaar) kunnen andere stappen worden ondernomen: dek pannen af tijdens het koken en gebruik een afzuigkap, ventileer de meest vochtige ruimtes, zoals de keuken of badkamer en droog wasgoed buiten of in een goed geventileerde ruimte.

De luchtvochtigheid thuis meten

Dergelijke eenvoudige acties zijn een belangrijke eerste stap in de verbetering van de luchtkwaliteit. Ook is het belangrijk om te kunnen bepalen wanneer de lucht te droog of te vochtig wordt, om preventief maatregelen te kunnen nemen tegen zichtbare effecten zoals condensatie of schimmel.

Het Netatmo Weerstation maakt het mogelijk om de leefomgeving dagelijks te verbeteren. De gebruiker volgt de luchtvochtigheid in real time op zijn smartphone, volgt het verloop en ziet de positieve effecten van de ondernomen stappen. Zodra de luchtvochtigheid bijvoorbeeld 60% overschrijdt, wordt er een waarschuwing naar de smartphone van de gebruiker gestuurd. De gebruiker kan zo de juiste actie uitvoeren voor een betere luchtkwaliteit.

Met een Netatmo Weerstation kan bovendien de luchtvochtigheid gedurende een lange periode in de gaten worden gehouden, waarbij de gebruiker gewaarschuwd wordt indien problemen aanhouden. Dan kunnen er maatregelen genomen worden die lange termijneffect hebben, zoals de plaatsing van dubbele beglazing of een mechanische ventilator, etc.

Het Netatmo Weerstation meet naast luchtvochtigheid en luchtkwaliteit van de ruimte ook de binnentemperatuur, CO2-concentratie en het geluidsniveau. Door het meten en monitoren van deze vijf waarden kunnen gebruikers het leef- en werkklimaat van hun thuisomgevingen goed in de gaten houden.

Over het onderzoek

Het onderzoek van Netatmo liep van 01-10-2019 tot 30-09-2020 in Nederland, Frankrijk, Spanje, België, Zwitserland, Tsjechië, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Italië, Zweden, Denemarken, Noorwegen en Polen en betreft geaggregeerde data van minstens 1000 Netatmo Slimme Weerstations per land.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Sony lanceert BRAVIA CORE Pure Stream service in de Benelux

WINACTIE: de nieuwe 2k QHD webcam van Trust